Juhtkiri: kelle südamel on Eesti?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

EKRE endine esimees Mart Helme ütles eile riigikogu ees, et Eesti on tema südamel rohkem kui sel daamil, kes äsja kõnetoolist lahkus. See daam oli Kaja Kallas, kes sai riigikogus valitsuse moodustamiseks 70 häält.

Helme sõnul kehtestab uus valitsusliit vaikiva ajastu, mis lõpeb iseseisvuse mahamüümisega Moskvale, sest kui häda käes, britid Eestile appi ei tule. Veel lisas opositsiooniliider ähvarduse, et uus valitsus lubab riiki nii palju sisserändajaid, et eestlased jäävad kodumaal vähemusse.

See on EKRE vana lubadus, et ainult nemad tagavad Eesti rahvuse ja riigi püsimajäämise. Et ainult nemad teevad seda ja teist.

Kaja Kallase valitsusel pole kavas parteide tegutsemisvabadust ega ajakirjandusvabadust piirata. Just need kaks tingimust iseloomustavad Konstantin Pätsi režiimi, mida kutsutakse ka vaikivaks ajastuks. Ammugi pole uuel valitsusel plaani leevendada sisserände tingimusi. Eesti kõik valitsused on ajanud poliitikat, mis on immigrante vaikselt, aga järjekindlalt tõrjunud. Eestisse on välismaalt küll võimalik elama tulla, aga see pole kuigi lihtne.

Miks Mart Helme mustab valitsust ähvardustega, mis ei vasta üheski punktis tõele? Sest midagi muud pole tal öelda. Helme teab väga hästi, et kõik Eesti erakonnad tegutsevad Eesti rahvuse ja riigi püsimise nimel. Helmel pole öelda midagi muud kui tühje loosungeid.

Reformi- ja Keskerakonna valitsuse, millel on riigikogus ka sotsiaaldemokraatide hääled, suurim panus seisnebki esialgu selles, et valelik populism pole enam Toompeal võimul. Eestis pole enam ministreid, kes teevad rassistlikke märkusi või kõnelevad seksuaalvähemustest toonil, millega taluperemees räägib oma pudulojustest. Populistlike valede aeg on möödas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jamps
3 aastat tagasi

kui kõrtsi pidamine ja maasikakorjamine saab tähtsaimaks teemaks siis on mööda läinud lugu. peaminister kaotas juba esimese 48 tunniga selle mängu … asjadest tuleb aru saada. ja tegelda “päris asjadega” … seda teame me kõik , et LE on punase taustaga ja selles pole midagi imelikku. Isegi ERR vahetab saatejuhid välja “Olukorrast riigis “, aga nüüd saab veel punasemaks kui Karnau oli.

Enriko
3 aastat tagasi

Uskumatult valelik juhtkiri! Inimesed, lugege Uusi Uudiseid ja Objektiivi. Seal tuuakse konkreetsete faktide najal välja, milles seisneb võimule saanud ALDE käpikvalitsuse ohtlikkus rahvusriigile. Või telligu “erapooletu ja sõltumatu” LE toimetus oma juhtkirjale Vooglaiult/Helmelt LE teist lehekülge täitev eksperthinnang. Ootame huviga!

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Need on ju lauspropaganda kanalid.

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Millele tuginedes Kalle nõnda väidab? Olete ise UU-d ja Objektiivi jälginud, kõrvutanud ERR-ist ja Expressmeediast tulevate uudistega? Kui konservatiividele midagi soovitada, siis seda, et võiks luua ühise andmebaasi liberaalide avalikest ütlustest. Praegu on need erinevates kirjutistes laiali. Võhikule võivad jah ilma täpsete allikaviideteta artiklid propagandana tunduda aga kui tõde väga huvitab, saaksite spikri tõeotsinguteks siit: uueduudised.ee/arvamus/president-kaljulaid-ja-peaminister-kallas-ajavad-teadlikku-eestluse-vastast-poliitikat/ . Tundub, et Karnau ikka ei taha Helmeid LE kolumnistiks kutsuda.

trki
3 aastat tagasi

eesti pole enam ammu mitte kellegi südamel peamine et saaks enda taskuid täita

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Populism on möödas, elagu populism on selle olukorra lühiiseloomustus.

Mida plaanib Portorollo valitsus?
3 aastat tagasi

Küll aga kutsus tugeva negatiivse resonantsi esile ettepanek Reformierakonnal kaaluda Eesti ühendamist Venemaaga. Näiteks hakkas politoloog Sergei Mihejev – ere Putinist ning püsiesineja poliitilistes talk-showdes, täie tõsidusega hindama „Baltikumi naasmise tõenäosust Venemaa koosseisu”.

Putinistist politoloogi loogika viib selleni, et „Baltimaade naasmine võib sõltuda Euroopa Liidu sisemistest protsessidest.” Mihejev ütles: „Te küsite, et kust selline meeleolu? Aga raha pole ju üldse enam. Euroopa toetusi ei pikendata. Kuid laias laastus peale transiidi selles Pribaltikas ei eksisteeri. Nad bravuuritsesid, bravuuritsesid, 20 aastat ekspluateerisid Vene transiiti ning kõike, mis sellega seotud.”

Kremlile lähedal seisev poliittehnoloog Mihejev väljendas kindlust, et niisugune stsenaarium on täiesti realistlik…

Nimi (vabatahlik)
3 aastat tagasi

Te peaksite oma vaimset tervist kontrollima kui nii lihtsatest asjadest aru ei saa.

Mida plaanib Portorollo valitsus?
3 aastat tagasi

Kaja Kallase valitsuses maaeluministri koht määratud Urmas Kruusele, kes pakkus referendumiküsimuseks välja “Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?”

Selle küsimuse algataja oli just Urmas Kruuse, oma allkirja ettepanekule andsid ka endine Nõukogude sõjaväelane Ants Laaneots ja endine sportlane Jüri Jaanson.

Mida plaanib Portorollo valitsus?
3 aastat tagasi

Reformierakonna kandidaat kaitseministri kohale on Kalle Laanet, kes pakkus rahvahääletusele küsimust, kas Eesti peab lahkuma NATO-st.

Tegu on jällegi oravapartei ja kogu koalitsiooni poolse käeviipega Kremli suunas – nad on valmis ümber orienteeruma Läänelt Idale. Seda enam, et Laanet on venemeelse keskerakondliku taustaga, sellest erakonnast aga heideti ta välja.