Helir-Valdor Seeder: rahvahääletus kaitseb abielu

Lääne Elu

info@le.ee

Helir-Valdor Seeder

Eeldused rahvahääletuse läbi viimiseks loodi juba 2014. aastal, kui valedele toetudes ja vähemuse survel võeti vastu enamuse õiglustunnet riivanud kooseluseadus, mis lõhestas teravalt ühiskonda.

Notarite Koda kirjutas, et ei ole kooskõlas õigusloome hea tavaga, kui eelnõu jätab mulje, nagu samast soost paaridele kooselu reguleerimise võimaluse andmine oleks seaduse peamine eesmärk, mida püütakse peita eri soost paaride faktiliste kooseluprobleemide taha. Selline käitumine suurendas traditsioonilise abielu pooldajate ohutunnet ja neid käremeelselt esindanud poliitikute toetust.

Viimaste riigikogu valimiste järel kujunenud poliitiliste jõudude vahekord viis koalitsioonileppeni, kus lepiti kompromissina kokku abielu rahvahääletus. Kriitika ja etteheited, et seda pole vaja, sest abielu on seadusega kaitstud, oli variserlik, sest kooseluseaduse varasemad toetajad on teinud ettepaneku seadustada samasooliste abielu. Ei piirduta ainult kummalise konstruktsiooniga abielu kõrval. Seega, traditsioonilise abielu pooldajate ohutunne ning kartused on osutunud põhjendatuks. Kehtivas perekonnaseaduses sätestatut, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel, on asutud muutma. Soovitakse luua olukord, kus nii kooselu kui ka abielu oleksid mõeldud nii samasoolistele kui ka erisoolistele.

Milleks selline segadus? Väärtuspõhisele vaidlusele lisaks on jällegi tegemist vassimise ja tegelike taotluste varjamisega. Samasooliste abielu seadustamisega seadustatakse samasooliste paaride lapsendamisõigus ja sealt edasi lastega hangeldamine, surrogaatemadus ning sündidega manipuleerimine. Abieluvõrdsus tähendab lapsendamise võrdsust, ja ideaal, et perekond on isa, ema ja lapsed, saab olema tulevikus juriidiliselt ja poliitiliselt ebakorrektne ning lakkab olemast. Sellesse ahelasse sisenedes peame endalt küsima: kuhu see viib? Kuidas see mõjutab ühiskonna orientatsiooni ja väärtusi? Vastate, et see on nüüdisaegne ja euroopalik tee. Jah, on küll. Kahjuks. Fašism ja kommunism, koonduslaagrid ja mõlemad maailmasõjad on alguse saanud Euroopast. Lastetus, üksildus, mugavdumine ja ühiskonna vananemine on samuti nüüdisaja Euroopa tegelikkus. Kas tõesti kõik, mis on nüüdisaegne ja euroopalik, väärib järgimist? Võiksime piirduda parima ja elutervete väärtuste ülevõtmisega või vähemalt püüelda selle poole.

Isamaa tegi 2016. aastal riigikogu erakondadele ettepaneku algatada põhiseaduse täiendamine, mis sätestaks abielu kui mehe ja naise vahelise liidu. Kuna Isamaa ettepanekule riigikogus piisavalt toetust ei ole, siis ongi ainus võimalus perekonnaseaduses sätestatud abielu määratlust tugevamini kaitsta läbi rahvahääletuse. Eksivad need, kes väidavad, et küsitlus on mõttetu ja midagi ei muuda. Muudab küll. Õiguskantsler on üheselt väljendanud, et rahvahääletuse tulemus on siduv ja seda saab muuta vaid pärast uut rahvahääletust. Kui rahvahääletuse küsimusele vastab enamus „jah”, siis ei piisa tulevikus üksnes häälteenamusest parlamendis, et seadustada samasooliste abielu, ja see oleks praegusest põhimõtteliselt erinev olukord.

Norstat Eesti AS novembris läbi viidud küsitlusest selgus, et rahvahääletusel osaleks 75 protsenti küsitletutest ja 63 protsenti vastaks „jah”. Demagoogiline on väide, justkui „jah”-vastus praegu välja pakutud küsimusele ei välistaks samasooliste abielu seadustamist. Välistab küll. Rahvahääletuse vastu võitlejad kardavad eelkõige hääletuse tulemust ja seepärast võideldakse vahendeid valimata, toimub obstruktsioon ja arutelu vältimine selle vastu ning püütakse pöörata lihtsalt valitsusvastaseks protestiks. Arutelu abielu mõiste üle olevat väheoluline ja rahvahääletus saatanast ning lõhestav. Millegipärast võideldakse selle väheolulise teemaga ülima aktiivsusega ja viimse veretilgani, ning see on juba pikemat aega poliitikute, ajakirjanduse ja meedia arutelu peateemaks.

Viimase viie aasta jooksul on samasooliste abielude rahvahääletused toimunud Iirimaal, Austraalias, Sloveenias ja Šveitsis. Kas need näited on tagurlikud, ebademokraatlikud, vähemuste õigusi piiravad ja õigusriigile kohatud? Mida on Eestil selles reas karta ja häbeneda? Silmakirjalik on tänaseks kujunenud olukorras takistada rahvahääletuse läbiviimist, sest see ei suurenda ühiskondlikku lõhet. Ükskõik milline tulemus pigem vähendab lõhet, sest ühiskond tunnustab rahvahääletuse tulemust rohkem kui riigikogu häälteenamusega vastu võetud otsust või väikesearvulise eliidi poolt peale surutud seisukohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
votvot
3 aastat tagasi

Põhiseaduses on Euroopas praegu 15 riiki (neist 7 ELi liikmesriiki) fikseerinud abielu kui naise ja mehe vahelise liidu.
Valgevene 1994
Moldova 1994
Ukraina 1996
Armeenia 2005
Gruusia 2018
Venemaa Föderatsioon 2020
Montenegro 2007
Serbia 2006
Bulgaaria 1991
Leedu 1992
Poola 1997
Läti 2006
Ungari 2012
Horvaatia 2013
Slovakkia 2014

nojah
3 aastat tagasi
Reply to  votvot

minuarust ongi vist eestlane liiga aeglane selle mõtlemisega nagu öeldakse. Lasime endale pikka aega jälle otsuseid vastu võtta inimestel, kes kohaliku eestlase, ma mõtlen päris kohaliku huve tegelikult esmaseks ei pea. Nüüd kui natukenegi keegi kuskil ütleb, et kuulge, meie oma kohalik tahab ka ikka arvamust avaldada, siis on kohe, et kas nats või kremli troll ja tramm. Minuarust on see pealehiiliv “lääne väärtus” liiga kaugele jällegi lastud. Võibolla on meil veel lootust, aga kes teab.

nojah
3 aastat tagasi
Reply to  nojah

vaata miinus 11 tuli kümne minuti jooksul ja seda reede öösel vastu pühapäeva. Snapshot tehtud. Nii et mingid trollid või keegi taoline olevus on siiski olemas. Haha päris huvitav.

hmm
3 aastat tagasi

juhiks tähelepanu, et siin on hakatud plusside ja miinustega vist mängima ja arvamust suunama rahval!? Üle öö on tulnud mingi kümme miinust või rohkemgi “mitte õigetele” arvamustele. Sellist asja näeb esimest korda. Võibolla tundub, aga jälgime edasi.

Tuleustutaja
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Minu kommentaare on siit selle uudise alt mitu korda kustutatud. Sama on juhtunud ka varem teiste uudistega.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Tuleustutaja

näe jälle. Täitsa uskumatu, keegi on hakanud 10 kaupa miinuseid panema korraga. Inimesed hakkavad vist ära vaikselt keerama, kes kuidas.

usun
3 aastat tagasi

et kui varsti moslemid siin on ja nõuavad vargal käe maharaiumise seaduse rakendumist, siis on armastuse huvides kõik liberalistid sellega nõus

Juku
3 aastat tagasi

Hea kui mees ise usuks mida ta räägib. Ükski seadus ei ohusta praegu abielu. Täitsa loll jutt.

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Juku

praegu jah ei ohusta, aga kes välistab selle, et lähiajal ei ohusta!? Vbl loll olete hoopis ise?

Lugeja
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

Pole küll kuulnud, et orientatsiooni muutus toimuks kellegi mõjutusel. Võib muidugi olla, et keegi enda orientatsioonis väga kahtleb ja teda vägisi kisub omasoolise poole. Selle vastu ei saavat.

jjj
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Põhjanaabrite kogemus ütleb midagi muud. Päris tõsiselt kirjutan! Võiksin isegi näiteid tuua, aga te jääksite nagunii oma ajama. Inimestele too kasvõi kandikul ette koju kätte, aga kui ei taha omaks võtta mõnda tõsiasja, siis ei saa seda siin kommentaariumis küll muuta

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Juku

Vaadake Isamaa toetusprotsenti!

On ikka küll ohus!
3 aastat tagasi
Reply to  Juku

Mõiste põõratakse pahempidi ja valetatakse ka! Kooseluseaduse ajal õeldi, et soovitakse vaid kooselu registreerida(vara jagamine jms) ja kõik. Nüüd on LGBTQ-l olemas see võimalus (registreerida saab, kuid seadus tegelt ei kehti). Sellest hoolimata minnakse abielu kallale. Abielu ründamise eest hoiatati meid juba kooseluseaduse ajal, kuna muudes riikides oli “homoabielu” tulnud alati peale kooseluseadust. Järgmine samm peale “homoabielu” saab olema homoõpetus haridusasutustes, kuna “homoabielu” on üks osa abielust. Seejärel tuleb veel ka laste lapsendamine LGBTQ seltskonnale (sel teemal oli 6.01.2021 pealnägijas juttu, mõned isegi ostavad lapsi). Mõtleme nüüd ette sellele, kui lasnamäe tulistaja ohvritel ei ole vanavanemaid ega lähisugulasi. Siis oleks… Loe rohkem »

on nii,et
3 aastat tagasi

Mille jaoks on vaja rahvahääletust ,,no vabandage hr. Seeder, aastasadu on inimesed teadnud mis on abielu ja ka seda ,et ükski hääletus ei kaitse abielu,ikka inimesed ise olles abielus teevad seda,, Meil on olemas kehtiv seadus selleks . Ainuüksi ühe koalitsioonipoole EKRE läbisurutav on täiesti rumal raharaiskamine hääletusele kui riigis on kordi tähtsamaid teemasid

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  on nii,et

see kordi tähtsamaid teemasid lause hakkab juba ära tüütama. Muud argumenti pole või? Ega siis teised teemad unarusse pole jäänud ju. Võibolla nüüd jäävad, sest opositsioonierakonnad üritavad valitsuse töö täitsa seisma panna oma tobedate ettepanekutega. Pealegi see hääletus on EKRE valimislubadus ja inimesed valisid, et hääletus tuleks. Kehtivat seadust on lihtne muuta mõne teise valitsusega, aga põhiseadust juba raskem. Sellest saate ise ka aru ju. Milleks sellele vastu olla ma ei saa aru!?

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

Milleks vastu olla? Sest see on lihtsalt raha raiskamine, EKRE tehku oma raha eest!!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

EKRE tahtiski ju kordades odavamalt teha!!!! Peaaegu kõik olid vastu sellele. Näidake näpuga oma lemmikpartei poole raha raiskamise osas, mitte ärge haukuge vale ouu all!

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

kas need parandusettepanekud hoiavad raha kokku? Rahandusminister Martin Helme parandatud arvutuste järgi kestaks Reformierakonna ja sotside poolt abielureferendumi eelnõule esitatud 9317 muudatusettepaneku menetlemine riigikogus aastani 2024 ja nõuaks neljakümne miljoni euro ulatuses maksumaksjate raha.