Eestlaste hoiused kasvasid aastaga miljardi euro võrra

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eesti Panga andmed näitavad, et kodumajapidamiste hoiuste maht oli mullu novembri lõpus 10,3 miljardit eurot, mis tähendab, et need kasvasid aastaga miljardi euro võrra, vahendas ERR.

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar tõi välja kaks peamist tegurit, mis on tema arvates sellisele kasvule kaasa aidanud.

„Esimene on see, et on selline ebakindlus. Inimesed on lähituleviku suhtes valitseva suure ebakindluse tõttu oma tarbimist vähendanud ja rohkem säästma hakanud. See on üldine enamikele kriisidele omane käitumine. Teine asi, mis on praegusele kriisile omane, et osade teenuste ja kaupade – kui mõtleme näiteks reisimise ja meelelahutuse peale – nende tarbimine on praegu keeruline või suisa võimatu. See jällegi tähendab seda, et inimestel jääb see osa rahast üle ja tüüpiliselt Eesti inimene säästab selle pangahoiusena, seetõttu hoiused kasvavad. Mediaanhoiuse summa – millest pooltel inimestel on rohkem ja pooltel vähem hoiuseid – on ligikaudu 1300 eurot. Mediaanhoius on üsna tempokalt kasvanud. Kui hoiuste kogumaht on viimastel kuudel kasvanud umbes 12-13 protsenti, siis mediaanhoius on kasvanud isegi mõnevõrra kiiremini,” rääkis Raudsaar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vasikas
3 aastat tagasi

Head uut ! Kahjuks teine eesti midagi kõrvale panna eriti ei saanud. Aga hea,et ka edukamad midagi säästsid ja kõrvale panid.Ning kodumaal kulutasid.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Vasikas

Ehk peaksid tööle minema!

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Palgavaesusest oled midagi kuulnud?