Riigikogu esimees: rahvahääletusega lõpetame meile võõrsilt imporditud väärtuskonflikti

Lääne Elu

info@le.ee

Riigikogu esimees Henn Põlluaas ütles oma uusaastatervituses, et kuigi 2020. aasta oli keeruline, on Eesti riigi ja rahvana koroonaprobleemidele lahenduste otsimisel paremini hakkama saanud kui paljud teised riigid. Uue aasta tähtsündmustena tõi ta välja abielureferendumi ja kahed valimised.

Tere, kallis Eesti rahvas!

Jõulud on möödas. Kirikukellad on alanuks löönud aasta 2021.

Eelmine, 2020. aasta, oli keeruline ja erinev varasematest.

2. veebruaril tähistasime saja aasta möödumist Tartu rahulepingu sõlmimisest, millega Venemaa tunnistas igaveseks Eesti iseseisvust ja puutumatust. Toona lepiti kokku Eesti ja Venemaa vaheline piir, mis rahvusvahelise õiguse järgi kehtib ka täna.

Tähistasime Eesti põhiseaduse, meie demokraatia vundamendi, 100. aastapäeva. Eesti on vaba ja demokraatlik riik, kus on tagatud sõna-, mõtte- ja südametunnistuse vabadus. Ja nii peab see jäämagi!

Välispoliitikas oleme olnud aktiivsed. ÜRO Julgeolekunõukogu ajutise liikmena oleme seisnud järjekindlalt Valgevene rahva õiguste eest ja toetanud Ukrainat tema vastu suunatud agressiooni lõpetamiseks. Ka teiste sammudega oleme end sellel positsioonil igati õigustanud. Meie suhted ja koostöö liitlastega nii NATO raames kui erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides on suurepärased.

Siseriiklikult oleme seisnud enda inimeste ja ettevõtete hea käekäigu eest. Elektri-, gaasi- ja kütuseaktsiisi alandamine tõstis rahva ostujõudu ja elavdas majandust. Kasvasid pensionid ja erinevad toetused ning vähenes puudustkannatavate inimeste arv. Teaduse rahastamine tõusis ühe protsendini SKT-st ja me tõime Eesti laevad tagasi Eesti lipu alla. Jõukuselt tõusime maailmas 38. kohalt 33-ndale. Me liigume õiget teed.

Ootamatu pandeemia muutis aga elukorraldust Eestis ja terves maailmas. Valitsuse ja riigikogu astutud sammud, nii inimeste kui majanduse ja ettevõtete kaitseks on ennast õigustanud. Eestis jäeti inimestele rohkem hingamisruumi, sest mõistame, et vabadusega kaasneb ka vastutus.

Esiplaanile tõusid uued kangelased – meditsiini- ja hooldekodude töötajad, müüjad ja teenindajad, vabatahtlikud ning paljud teised tublid ja vaprad inimesed. Kiita tuleb ka ettevõtjaid, kes leidsid uusi ja nutikaid lahendusi oma tegevuse jätkamiseks.

Riigi ja rahvana oleme koroonaprobleemidele lahendusi otsinud ning ma ütleks, et oleme sellega paremini hakkama saanud kui enamik riike. Kriisist tingitud majanduslangus ja tööpuudus on õnneks oluliselt väiksem, kui kardeti. Eesti Pank prognoosib käesolevaks aastaks, kui me koroona seljatame, majanduse kiiret taastumist.

Kahjuks on siiski liialt palju neid, kes kaotasid koroona tõttu töö ja vajavad toimetulekuks abi. Aga on ka neid, kes kaotasid palju enam – oma elu. Südamlik kaastunne neile, kelle lähedased haigus meie hulgast kaasa viis.

Head sõbrad!

Mida toob meile 2021. aasta?

Anname endast kõik, et see tuleks parem kui eelmine. Sellel aastal toimuvad rahvahääletus abielu teemal ning presidendi ja kohalike omavalitsuste valimised.

Rahvahääletusega lõpetame meile võõrsilt imporditud väärtuskonflikti ja ühiskonna lõhestamise, mis algas suurele osale ühiskonnast väga valulikult 2014. aastal kooseluseaduse pealesurumisega. Abielu kui mehe ja naise liit peab saama endale põhiseadusliku kaitse. Siis ei saa ilma rahvalt küsimata seda ümber defineerida ei riigikogu ega kohtud ega mõjutada välised surveavaldused. Minu vastus on JAH!

Erinevalt Soomest ja Lätist, ei ole meil presidendi otsevalimisi. Usun, et tulevikus see muutub ja rahvas saab rohkem võimalusi oluliste riigielu küsimuste otsustamiseks. Kohalikel valimistel saame me aga kõik kaasa rääkida enda kodukandi parema tuleviku nimel.

Loodan, et algaval aastal on poliitilist turbulentsi ja vastasseisu vähem. Kuulakem rohkem üksteist ja hoidkem kinni just nendest väärtustest, mis on meie rahvast läbi aegade kandnud, taganud meie kestmise ja toonud meid siia.

Hea Eesti rahvas!

Ees ootavad uued ülesanded ja uued väljakutsed.

Soovin teile jõudu ja jaksu, sära silmadesse ja rõõmu südametesse!

Ja loomulikult head uut aastat!

Elagu Eesti!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
44 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hullus
3 aastat tagasi

Homoabieluga tuleb vastav õpetus (propaganda) kolidesse. See on toimunud mujal ja toimub ka siin. Tuleb ka laste abopteerimine. Siin pole mingit küsimust, et homoseksuaalsust tuleb juurde, kui tehakse propagandat.

jamps
3 aastat tagasi

Punane Postimees juba varahommikust häires … Bideni presidentuurile hakkavad pidurid peale tõmbuma. Kui nii, võtavad siinsed rinna kummiajajad .. sotsid ja reffid ka vaguramaks kui usa— s ei lasta liberaste võimu juurde.

kodanik
3 aastat tagasi

Selle võõrsilt imporditud idioodinaeratuse võiks ma referendumil maha hääletada.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ja vot on vihakõneleja refi valija, aga süüdistatakse konservatiive vihkamises. Nagu näitest näha, siis nii see ei ole.

jamps
3 aastat tagasi

kuule sina kommenteerija keerdkäigud … juba see, et sa üritad jälle kooseluseadusest rääkida on farss. See oli ju vaid nimi , et saaks sinna trukkijad sisse panne. kui keegi tahab ja saab .. teeb tulevikus homoseaduse ja ongi teema maas. Aga me ei pea siin väikeriigina harrastama suuri “väärtusi” ja need on — omasoo iharad, tõmmud, pagulased, moslemid , võõrtööjõu. Ole hea ja tule ning tee nagu siin on dave benton , korvpallitreener howard frier ja kindlasti veel tublisid inimesi. Aga ei tule siia ja vea siin wolti ja bolti, need peldikud paneme kinni.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Kõige suurem hirm aastal 2021 on kui rahvas otsustabki öelda homoabieludele ei !
Sellepärast,et loll rahvas võib nii otsustada tulebki referendum nurjata ja päästa see ajudeta rahvas !

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Siis ongi nii nagu Peter ütles … võtke Toompealt lipp ka alla , seda lippu ei pea lehvitama kui siin pole eestit ja eesti traditsioone.

viloloog
3 aastat tagasi

Et siis käige minu sõnade, mitte tegude järgi?

igatahes
3 aastat tagasi

õiget asja ajab Henn

salliv penskar
3 aastat tagasi
Reply to  igatahes

Muidugi, EKRE asi ongi viha. Õiget asja ajab erakonnale, jah. Suurepärane sõdur.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  salliv penskar

viha? Minuarust on viha ajamas ikka üks teine erakond ja ei saa ka sotsdemokraate unustada. Palun vaadake kasvõi üks riigikogu infotund ära, siis veendute isegi, et EKRE pole küll siin maal kõige suurem vihakõneleja.

äpu
3 aastat tagasi
Reply to  salliv penskar

suu kinni penskar , et covid sul kiiremini tuleks , raiskad värsket õhku , jobi

väga halb olla, aga
3 aastat tagasi
Reply to  äpu

Saa terveks!

vot
3 aastat tagasi
Reply to  äpu

väga õige!

ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  salliv penskar

Pole need refi valijad midagi niiväga viisakad ja heatahtlikud. Lugege kasvõi ühe sellise kommentaari
“kodanik
Selle võõrsilt imporditud idioodinaeratuse võiks ma referendumil maha hääletada.”

Pelsot
3 aastat tagasi

Valitsusel ja Riigikogul on praegu palju olulisemaid probleeme, millega tegelema peaks.

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Pelsot

Näiteks?

Juku
3 aastat tagasi
Reply to  Pelsot

Kas sa kujutad endale ette spetsialisti, kes oskab ainult ühe teemaga samal ajal tegeleda? Sellised argumendid on nii labased, et sa võiksid pigem kasutada oma õigust vait olla.

kiidukõne omadele, rahavas saab isegi aru
3 aastat tagasi

EKRE importis meile rahulolematuse teema. Seda ei olnud varem. Hääletus keerab ainult vinti peale ja ei lahenda mitte ainsatki probleemi. Rahakulu peale selle.

Peter
3 aastat tagasi

Oot,oot .. mismoodi vinti peale. Viimane aeg on saada kohtud pidama ja kui minu teha siis oleks ei vastuse puhul … Hermanni otsast lipp maha. Nii ongi, ei mingit häma. Ainult,et kesikutest pole asja ja viilivad. Eks järgmise riigikogu puhul tuleb paremini valida.

lõoke kristjan
3 aastat tagasi
Reply to  Peter

kus sa lolike välja kargasid , ah , Ansip vana p.de lubas viie hulka viia , aga see sitakott ei täpsustanud , et viib tagant viie hulka , krdi urrood , punane kommer rsk

oh hullu
3 aastat tagasi

Kus siin see ,,lõoke kristjani,, tekst on–tige labane ronga või kaarna kraaks. Ja kes sind kuhugi viima peaks , tegutse oma heaolu nimel, ära oota Ansipi abi, igaüks ikka ise kindlustab oma elujärje

Vanamoodne
3 aastat tagasi

Varem polnud Eestis aktuaalne ka homoabielude pühitsemine. Kes selle teema küll maale tõi (kooseluseaduse läbisurumise näol)? Kui mõni väidab, et kooseluseadus pole homoabielu eeletapp, siis ta eksib. Kõigis kooseluseaduse kehtestanud riikides on hiljem ka homoabielu seadustatud. Minu jaoks sai suguperverssuste propagandast mõõt täis, kui isegi mudilased sihtmärgiks võeti (lasteaedades). Millist irratsionaalset viha ja valet pritsitakse massimeedias normaalsete inlmeste vastu lugege ‘nurgatagusest’ Objektiivist. Võite pärast siiasamasse alamkommentaare kirjutada, kui Objektiivi valetamiselt tabate.

aeg harjuma hakata, sallima
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

Aja küsimus. Varem või hiljem tuleb ka Eestis homoabielu niikuinii. Küsimus, kes on normaalne ja kes ebanormaalne? Ma tean isiklikult kahte väga tarka meest, edukat ja taibukat, kes on mittetraditsioonilise orientatsiooniga. Kas materdame nad surnuks? Lollide maal elame, tigedus tuleb surnuks materdada.

Peter
3 aastat tagasi

Kui sa isegi millestki aru ei saa .. keda siin materdatakse? Ilmselt ei saagi põmmpead sru, millest jutt.

lõoke kristjan
3 aastat tagasi
Reply to  Peter

ah , ära plämise krt

Mhmh
3 aastat tagasi

Homoseksuaalse orientatsiooniga inimesi on alati olnud. Nad on inimesed nagu me kõik – kahtlemata on nende seas väga taibukaid ja toredaid, aga samamoodi ka rumalaid, kadedaid ja vihaseid inimesi. Aga selles polegi üldse küsimus! Ka neil on võimalus vabalt elada ja olla, suhelda ja koos elada inimestega, kellega nad ise tahavad. Vabad inimesed vabal maal! Aga abielu on sootuks eraldi teema. Abielu mõiste on ammu aegu tagasi loodud eeskätt järeltulijate saamiseks ja kaitsmiseks. On olnud aegu, kui abielu oligi otseselt elu ja surma küsimus. Tänapäeval on abielu kena ja vana traditsioon, mis tõepoolest võiks ja peakski jääma muutmata kujul ainult… Loe rohkem »

keerdkäigud
3 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

Statistika räägib muud. Abielu järeltulijate saamiseks ja kaitsmiseks? Kui palju lapsi sünnib abieludest ja kui palju vabaabieludest? Kuidas me ometi tohime nüüd siis vabaabielust sündinud lapsi kaitsta – abielu olevat ainuõige. No ma ei teagi.Või tean ikka – jura jätta ja elu loksub paika, igaühele tema enda soovi kohaselt. Ise oleme oma õnne sepad ja kius jätta.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  keerdkäigud

milline statistika!? Homonoormehed sugu ka ju ei jätka minuteada. Abielu mõiste tuleb endale selgeks teha ennem kirjutamist. jura jätta!!!

lõoke kristjan
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

ka arvasin , et olen õigel teel ja torgin teisi urruaugus , aga näe viltu vedas mul , sain aidsi ja mulla alla mu tee viis

ahsoo
3 aastat tagasi

kas lõoke oli pederast?

Mhmh
3 aastat tagasi
Reply to  keerdkäigud

Teil on kas selektiivne lugemine või puudub funktsionaalne lugemisoskus sootuks. Seetõttu saategi asjadest valesti aru ja jaurate vale puu all.

riigi eest vajatakse kaitset, õudusuriik
3 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

minu lugemisoskust ei saa Mhmh mitte hinnata puudulikuks. Kui EKRE moodi ei kire, siis on kohe vale arusaam? Hohohoo! Hääletamise soovijate on nii oluline, mis teki all toimub. Erihuvi.

Agu
3 aastat tagasi

jälle EKRE, mida krdit. Kas EKRE on selles asjas peamine osaline? Ei ole ju. See referendum on vähemalt 100 000 eesti kodaniku soov, mida EKRE üritab siis nende esindajana ellu viia. Sada tuhat ei ole väike arv, miks te eirate oma rahvast ja nende soove, kõik ei pea olema teie tujude järgi!

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Aga ülejäänud miljon kodanikku, nende arvamus ei loe?

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

loebki ju, referendumil tehakse see lõplikult selgeks. Keegi pole seda ülejäänud miljonit referendumil osalemast. Milleks selline küsimus, jääb arusaamatuks.

äpu
3 aastat tagasi
Reply to  keerdkäigud

veel üks pedevärdjas kargas välja , varem olite vait , sest teadsite , et kohe kui oma pead ukse vahelt näitate , ss uks kinni tõmmatakse teil kaela juures , rsk

äpu
3 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

pole nad mingid inimesed , v.rdjad ju , songivad teise urruaugus , nomidav.ttu ahh …..

Agu
3 aastat tagasi

Surnuks materdada??!!!Keegi pole kriminaliseerinud nende toredate meeste koos elamist. Millest te kirjutate!? Valetaja! Küsimus on ju tuhandeaastases pühas abielu mõistes.

äpu
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

eks ta sai natuke pappi ja pläägutama peab juba , krdi nahk nahh.i

hmm
3 aastat tagasi

no parem siis hiljem kui varem!

Vanamoodne
3 aastat tagasi

Keegi pole su omasooiharaid meestuttavaid sõrmeotsagagi puutuda tahtnud ega huvitu nende tülgastavast intiimelust. Normaalsed inimesed lihtsalt keelduvad ABIELU mõistet pea peale pööramast nagu fanaatilised Lääne revolutsionäärid, kel N.Liidu sürrrealismi mönud omal ajal maitsmata jäi, nõuavad.

Tanel
3 aastat tagasi

Olen tugevalt homoabielu vastane ja pean seda perverseks kuid minulgi on inimlikust homode suhtes. Näiteks kui valida telesaadete juhtide seast lemmik siis kõige sümpaatsem on mulle Mart Sander. Teet margna on ka norm kuid K.Jõekalda ja M.Juur ei kõneta. Vaadates uudiste saateid Siis lemmikuks on Marko Reikop ja Krete Lõbul pole ka inimesena suurt viga. Inimestena on nad sümpaatsed ja toredad erinevalt oma kolleegidest Mari Ann Vahermäest, Johannes Trallast või Vilja Kiislerist. Usun, et enamus homoabielu vastastest mõtlevad nagu mina. Kindlasti on ka radikaalseid olemas kuid Põlluaasa kõnes oli palju südamliku nii, et katsugem olla mõistvamad. Tundub, et homoabielude eest… Loe rohkem »

Agu
3 aastat tagasi

minuarust see hääletus hoopis lõpetab rahulolematuse ja igapäevase vaidlemise sellel teemal. Saab edasi minna rahulikult uute teemadega