Simon Joffe 100: mees terava meele ja terava keelega

Endine ETV väliskommentaator, Haapsalus kasvanud Simon Joffe tähistas suvel Iisraelis Tel Avivi lähedal oma 100. sünnipäeva.

Kuigi ta esines ETV-s viimati üle 30 aasta tagasi – 1988. aastal – mäletavad paljud vaatajad teda tänini.

Ene Pajula meenutab ERRi portaalis Menu omaaegset väliskommentaatorit.  Joffe esimene ametlik tööpäev Eesti Raadios oli 1. juunil 1952. aastal, kui ta määrati ühekuuse katseajaga välisuudiste toimetajaks. Täpselt ühe kuu pärast kinnitati ta Tallinna rajoonitoimetuse vastutavaks toimetajaks ja 26. märtsil 1956 välissaadete vastutavaks toimetajaks. Veel üks suurem muutus Joffe tööelus toimus 21. veebruaril 1969. aastal, kui ta vahetas toimetusemaja ja temast sai ETV propaganda- ja rahvusvaheliste suhete toimetuse kommentaator ehk sisuliselt välistoimetuse juht. Nii ta siis hoolitses 30 aastat, kuni pensionile jäämiseni 1982. aastal, rahvusvaheliste sündmuste kajastamise eest ETV-s, tehes seda nii professionaalselt ja hästi, kui olud võimaldasid. Välistoimetus ei lähtunud kaugeltki ainult TASS-i uudistest, mis pidanuksid olema viimane tõde ja tiksusid välja telemaja pealiku sekretäri toas asuvast kogukast telefaksiaparaadist. Vastupidi, kaasaegsed mäletavad väliskommentaatorite kabinetis olevat erilist raadiovastuvõtjat, millega nad mitmeid võõrkeelseid kanaleid kuulasid ja niimoodi oma seisukohti kujundasid.

Viimast korda käis Joffe Eestis 2000. aastal ja andis siis möödunud aegu meenutades, intervjuu ka Voldemar Lindströmile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanikule
3 aastat tagasi

Aitäh info eest, nüüd on mälestustesse selgust juurde tulnud…..

Jaanus
3 aastat tagasi

Tubli mees. Mäletan, kuidas ta väga positiivselt rääkis tolleaegsest Saksamaa LV poliitikast, sugugi mitte ddr stiilis.

mälestused
3 aastat tagasi

kunagi ammu,kui ma veel laps olin (nii 40 aastat tagasi), mäletan, et Haapsalus liikus väga sarnase välimusega härra. Jäi millegipärast meelde. Nägin teda vahel Karja tänava piirkonnas. Ei teagi,miks meelde jäi. Aga kas see oli tema ?

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  mälestused

See, keda sa võisid tihti Haapsalu linnas kohata oli ilmselt Simon Joffe vennas Grigori Joffe, vehkleja Boriss Joffe isa…

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Nii ta oli.Grigori oli sõjaveteranist partei töötaja,hea huumori soonega.Oli ühe silmaga. Legend räägib,et kui sõjaveteranist kolhoosi esimees Kariste,kes oli ka ühe silmaga helistas Grigorile ja teatas,et tahab temaga neljasilmavahel rääkida,ütles Grigori,et sel juhul peab ühe inimese veel kutsuma,kel mõlemad silmad.
Simon ja Grigori peaksid olema Läänemaa Gümnaasiumi vilistlased.