Reovesi näitab Haapsalus mõõdukat viiruselevikut

TRT02:TANEL TENSON :TARTU, EESTI, 08JUN16 - Pildil Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson. Foto SILLE ANNUK POSTIMEES

Tartu ülikooli teadlaste reoveeseire näitas, et ülemöödunud nädalal oli Haapsalu reovees koroonaviirust suuremal hulgal, eelmisel nädalal võetud proov näitas seevastu viirust mõõdukas koguses.

Lõppeva nädala tulemusi Hapasalu kohta ei osanud teadlaste töögrupi juht, Tartu ülikooli professor Tanel Tenson reede ennelõunal veel öelda. Terve Eesti olukorda iseloomustas Tenson aga sõnadega: „Sel nädalal läks kõik veel üles, aga loodame, et hakkame nägema ka langemist.”

Augustist alates seiravad Tartu teadlased kõigi Eesti maakonnakeskuste ja suuremate linnade reovett. Haapsalust võetakse proove kord nädalas, teisipäeviti.

Reoveeseire võib ennustada koroonaviiruse puhanguid piirkonnas juba enne kui seda näitavad koroonatestide tulemused. „Nagu mujalgi maailmas, näeme tihti neid muutusi nädal ette,” ütles Tenson.

Reoveeuuringu tulemused esitavad teadlased igal nädalal otse terviseametile. Seni on aga teadlastel puudunud info selle kohta, kui palju ühes või teises piirkonnas hiljem testimisega viirusekandjaid leitakse. Tensoni sõnul on nüüd ka siin toimunud muutus ja terviseamet on jaganud infot haigestunute kohta reoveeuurijatega. „Saame nakatunute arvud ja viiruse leiu omavahel kokku viia,” ütles Tenson.

Suuremate keskuste reovee analüüsimise kõrval on Tensoni sõnul võetud ka nn punktproove kindla asutuse reoveest. Seda tehakse peamiselt profülaktika mõttes. „Näiteks septembris vaatasime ühiselamute reovett, et saaks testimist suunata,” rääkis ta.

Punktproove võetakse eelkõige siiski asutustest, kus on koos rohkem riskirühma inimesi näiteks nagu vanglad või hooldekodud. Sel viisil on uuritud ka Oru hooldekodu reovett. „Aga kindlasti pole meil jõudu kõiki koole uurida,” ütles Tenson.

Info Tartu ülikooli teadlastegrupi reoveeuuringutest jõudis esimest korda avalikkuse ette tänavu augustis kui majandusminister Taavi Aas ütles valitsuse pressikonverentsil, et Viljandi ja Haapsalu reoveest on leitud koroonaviirust, mis viitab sellele, et see liigub linnas, kuigi haiguspuhangut pole registreeritud.

Tensoni sõnul jõudis info avalikkuse ette ennatlikult – sellele reageeriti üle ja see muutis omakorda teadlased ettevaatlikuks. Ta lisas, et ülereageerimise kõrval oli teine põhjus, miks andmeid avalikustama ei kiputud – nimelt see, et teadlased polnud toona ka ise päris kindlad, mis leid mida tähendas. Augustis-septembris täiustati metoodikat ja nüüd võiks Tensoni hinnangul küll avalikkusele seire andmete kohta rohkem infot anda. Ta lisas, et ka graafikute avaldamine Eesti Ekspressis ja Tartu Postimehes pole paanikat kaasa toonud.

Tenson lisas, et avalikustamise teemat arutatakse lähipäevil seirejuhtgrupi koosolekul. „Ma arvan küll, et midagi tuleb,” ütles Tenson.

Reoveeseire Haapsalus

Nädal 32 (3.-9. august) – viirust ei tuvastatud

Nädal 34 (17.-23. august) – viirust mõõdukas koguses

Nädal 36 (31. august- 6. september) – viirust ei tuvastatud

Nädal 38, 39, 40, 41, 42 (14. september- 18. oktoober) – viirust mõõdukas koguses

Nädal 43-45 (19. oktoober – 8. November) viirust ei tuvastatud

Nädal 46 (9.-15. november) – viirust mõõdukas koguses

Nädal 47 (16.-22. november)  – viirust oli suuremal hulgal

Nädal 48 (23.-29. november) – viirust mõõdukas koguses

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
veel
3 aastat tagasi

Huvitav,mida nad enne koroonaviirust reoveest otsisid.kui otsisid?Gripiviirust ehk…

Nimi (kohustuslik)
3 aastat tagasi
Reply to  veel

Vaadake ise veeloast, kui oskate leida.

Ando peaks oskama kommentaarida, kas esinduslikku reoveeproovi üldsegi saab taolise viiruse määramiseks, sest proovivõtu metoodika puudub. Või piisab tavapärasest proovivõtu metoodikast ja tunnistusega proovivõtjast?

käib
3 aastat tagasi
Reply to  veel

standartne narkoainete jälgimine

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  käib

Pätil päti mõtlemine. Keda kotib mingi narko jälgimine pasavees? Mõtle loogiliselt. Diiler võetakse ka ilma solgiaugus otsimiseta vahele. Palju olulisemaid teemasid on maailmas olemas, näiteks nagu inimeste toitumine, tervis ja haigused.

järeldus
3 aastat tagasi

keegi viirusekandja viibib aegajalt haapsalus