Piltuudis: teatrimehe kodumaja sai mälestustahvli

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Urmas Sukles eemldab katte Erich Jaansoo mälestustahvlilt. Foto: Andrus Karnau
Urmas Sukles eemaldab katte Erich Jaansoo mälestustahvlilt. Foto: Andrus Karnau

Haapsalu rahvateatri Randlane pikaajalise juhi Erich Jaansoo kodumajal avati laupäeval mälestustahvel.

Tahvlilt tõmbas valge lina Haapsalu linnapea Urmas Sukles, mälestustahvli avamist oli uudistama tulnud ilmatu palju inimesi – vähemalt 50.

Jaansoo sajanda sünniaastapäeva tähistamine algas Metsakalmistul, kus näitleja ja lavastaja haual süüdati küünlad. Kooliõpetaja ja koorijuht ning kaua aega Randlases tegev olnud Anneli Aken luges katkendi Henrik Ibseni näidendist „Naine merelt”.

Aken ütles, et Jaansoo tahtis Ibseni kangesti lavastada, aga aeg sai enne otsa.

Mälestustahvlil seisab, et selles majas elas 1983-2016 Läänemaa teatrielu edendaja ja Haapsalu aukodanik Erich Jaansoo. Tagasihoidlik, aga eeskujulikult kordatehtud kortermaja asub Lihula maanteel staadioni vastas.

Kultuurisündmus, kuhu koguneb 50 inimest, on Haapsalu kohta erakordselt rahvarohke. Jaansoo meenutamine jätkus Haapsalu kultuurikeskuses.

Jaansoo oli Tartu Vanemuise näitleja, õppis 1950-1953 GITISe Eesti stuudios ja pärast töötas näitlejana Tallinnas Draamateatris ja Noorsooteatris.

1978–1991 oli rahvateatri Randlane peanäitejuht. Jaansoo sündis 28. novembril 1920 ja suri 16. novembril 2016.

Fotod: Andrus Karnau

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments