Toots ja Malmstein: väärtuste sõda

Lääne Elu

info@le.ee

Raul Malmstein

Eesti on sõjas. Väärtuste sõjas. Sõdu on erinevaid, aga neid peetakse ühel eesmärgil – kontrollida meie mõistust, tööd ja väärtusi.

21. sajandil on sõjad läänemaailmas muutumas sõdadeks mitte selgete väliste vaenlastega, vaid sõdadeks meie endi vahel. Väärtuste nimel. Eesti sai pikka aega nautida avatud, tulevikku vaatava ühiskonna kuvandit. Harjusime sellega nii ära, et teistmoodi mõeldagi on imelik. Harjusime ehk liigagi ära ja võtsime seda kui midagi iseenesest püsivat olekut. Võtame ehk praegugi, kuigi see ei ole enam nii. Ei ole pärast seda, kui Helmed ja EKRE kamp ning nende „trollid” on meile sõja kuulutanud ja selles sõjas esimese lahingu ka võitnud. Martin Helme on küll ainult rahandusminister, aga tema juhib tegelikult valitsuse agendat ja avaliku debati narratiivi.

Väärtuste sõjas püsse ei täristata ning kedagi ei tapeta. Elame ikkagi 21. sajandi Euroopas, oleme Euroopa Liidus. Oma meelsust saab näidata ka erineval rahumeelsel moel. Teisipäeval lugesime, et Tarmo Jüristo lahkub Praxise juhi kohalt, et luua platvorm „ei” hääletamise toetamiseks koalitsiooni korraldataval abielu rahvahääletusel. Hindame kõrgelt Zuzu Izmailovat ja roheliste rahvaalgatuse initsiatiivi, mis on kogunud juba 35 000 inimese toetuse. Kirjutasime ka ise alla. Me vajame väga julgeid inimesi ja initsiatiive rumaluse, tagurlikkuse ja piiratuse vastu.

Väärtuste sõjas, nagu ka Vabadussõjas ja laulvas revolutsioonis, jääb peale rahva tahe. Rahumeelselt, seadusi, moraali ja eetilisi norme jälgides. Oleme vaba, avatud ühiskond, kes juhindub oma põhiseadusest tervikuna, mitte absurdselt välja rebitud üksikutest fraasidest, mille peal kvislingite valitsus koos oma tortidega tantsib. Kui sõda on läbi, saab Jüri Ratase järgmine töö olla vaid üks – majakavaht üksikul Mohni saarel. Siis pole vaja enam pidevalt vabandada ja musta valgeks vusserdada, on vaid häbi ja kogu maailma aeg. Võitluskaaslane Tanel Kiik viib paadiga süüa, juua ja eilseid ajalehti.

Paraku pole sõda veel kaugeltki läbi. Pühapäev ja esmaspäev olid Eestile suureks häbiplekiks. Mart Helme tagasiastumisest hoolimata ei ole midagi muutunud. EKRE valedel seisev retoorika ja roppus vaid kogub jõudu. Helmete suur vale USA presidendivalimistest näitab vaid isiklikku kibestumist Trumpi valimiskaotusest ja teenib ka Putini Venemaa huve. Delfi vahendusel võis lugeda, et Kremli juhtpropagandisti meelest on Helme taandumine sõnavabaduse piiramine Eestis.

Mis seal ikka. On väga selge, kelle huvisid EKRE Eestis kaitseb. Helmed rõhutasid, et nad vaid valgustasid Eesti rahvast, kes ei tea, mis Ameerikas toimub.

Mart Helme enda sõnavõtud näitavad aga, et tema teadmised Ameerikast piirduvad „Dallase” ning „Vaprate ja ilusatega”. Suur amerikanist Martin Helme on vist korra Washingtoni ja New Yorki jõudnud. Nende jutt USA valimistest on üks suur fake news, mida Eesti rahvale pakutakse.

Sama ohtlik kui Helmete räuskamine, on siidkinnastes poliittehnoloogia ja avalik-õigusliku meedia hambutus. Ajal, kui Eesti on lõhki põhimõttelistes küsimustes, pakub ETV jutusaadet täiskasvanuhariduse võimalustest ja barjääridest. Iroonilisel kombel on saatesarja nimi „Suud puhtaks”, mis oma tutvustuses lubab „avada ühiskonna valupunkte”. Urmas Vaino, mis on Eesti ühiskonna valupunkt praegu?

Mõned meie ajakirjanikud ja politoloogid on üdini lummatud poliittehnoloogilistest nippidest ja ülistavad Ratase ja Helmete tarku kalkulatsioone. Kui poliitik, kes võimul püsimise nimel ohverdab kõik demokraatia põhimõtted, tituleeritakse selle eest „täiesti harukordseks talendiks”, siis on nende kirjutiste autorite kutse-eetikaga midagi tõsiselt lahti. Ka Pinochet, Hitler, Beria ja Pol Poth olid ju teatud mõttes talendid, või kuidas?

Viimased paar päeva on teinud selgeks, et väärtuste sõjas on lahinguväljal kindral vaid suletuse ja tagurluse sõjaväel, Martin Helme näol. Vaba ja avatud ühiskonna sõjavägi on kindralita.

Väärtuste sõda on käimas ja lõputud umbusaldusavaldused, mis kuhugi ei vii, ei too võitu. Pigem devalveerivad selle akti väärtust. Eesti vajab tugevat poliitilist liidrit, kes viib Eesti sellest EKRE peale surutud moraalituse, eetilisuse ja väärtusvaba poliitika mülkast välja.

 

Anu Toots, politoloog

Raul Malmstein, majandusekspert

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
3 aastat tagasi

ohus on meie riigi jätkusuutlikkus mitte demokraatia. Nii umbes 10 a pärast jäävad pensionile paljud õpetajad, päästjad ja arstid. Vot see on meie väljakuste ja mure, mida lahendada. Mitte mingi pseudoprobleemid ….

mees
3 aastat tagasi
Reply to  naine

Kas normaalse abielu kaitse on pseudoprobleem?

Jajah
3 aastat tagasi
Reply to  mees

Vastupidine on. Liberalismi pealetung ei jäta lõpuks kedagi ellu.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  mees

Keegi ei ründa normaalset abielu!

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

te siis tunnistate ikkagi, et on olemas ebanormaalne abielu, ebanormaalsete inimeste vahel?

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  naine

oot ja kellele sa seda juttu räägid lääne elu ideoloogiaga häälekandjas. veidi viltu on läinud. järgmisel suvel 30 aastat täis , häbi on isegi peeglisse vaadata .. kes seda tegi, ise tegi!! EKRE ja muud pahad loomad ilmusid selle saavutuse tellimusena. Pealegi ei aja EKRE valet asja … väga punane sildam rääkis vikerraadios täna punase propagandisti saartsiga -.. olge hea kuulake. uskumatu intervjuu mõlemalt poolt ja aus ka. ehmatasid natuke ise ka ära kuidas reaalsus paistab.

Pravda esilehe lugu
3 aastat tagasi

Kommid kustuvad liberaalse ‘sõnavabaduse’ kaitse all välgukiirusel…… Malmstein oli ühe maailma suurima rahapesu ajal Eesti Finantsinspektsiooni juht….loe nagu Pravdat 1975…….ÕÕVASTAV!

Peter
3 aastat tagasi

Et see on siis moraalitu ja ebaeetiline kui eestis olulisi väärtusi üritatakse inventeerida. Ei tohigi midagi teha. Loodetavasti teeme venelastega siin korra majja.

jamps
3 aastat tagasi

see punaste jura on ikka lõpmatu.

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Punased on värvi muutnud,värv on kuidagi luitunud,toon on võtnud teise varjundi..
.

Enriko
3 aastat tagasi

Huvitav, millega tegeles artikli autor laulva revolutsiooni ajal? Mitte ei mäleta, et toona vehkinuks sotsid vikerkaarelipuga ja deklareerinuks Eesti avatust kogu maailma õnneotsjatele. Lauldi ikka koos eestlastega: “Peatage Lasnamäe!” ja “Maa tuleb täita lastega, maa omaenda lastega!”. Kes on siis Eesti riigi (a.j. põlisrahvaste omariikluse) vihkajad, teie või konservatiivid? Europiidideta Euroopast ja eestlasteta Eestist aga sotsidele ei piisa. On alustatud lausrünnakut inimese kui sellise vastu, sundides peale seksuaalhälvete ülistamist. Njah. Lääne Elu vahel ilmus kunagi kirikuelu leht. Kas nüüd raputatakse endale tuhka pähe toonase ‘vihaõhutamise’ pärast, sest eranditult kogu Piibli õpetus on klassikalise pere poolt ja suguhälvete vastu, soovitades kõigil… Loe rohkem »

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mul tõesti kahju, et teile sunnitakse peale seksuaalhälvete ülistamist, ehk on kuskil nimekiri isegi, mulle konkreetselt ei sunni keegi midagi peale, aga pidage vastu ehk läheb üle!

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Kuidas ei sunnita!? Vägagi sunnitakse, teie lasete sellel lihtsalt olla, pigistate silma kinni niiöelda. Kui näidet tahate, siis pole vaja kaugelt minevikust otsida. Alles see oli, kui meie siseminister avaldas oma arvamust, et homod talle niiväga ei meeldigi. Koheselt peale seda koostati umbusaldusavaldus, üritati kogu valitsus laiali isegi saata, ei saa nii olla, et ei meeldi, PEAB MEELDIMA! Vot nii öeldi, kujutate ette mis toimub!? See pole normaalne enam.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

See on tavaline poliitika, kaks lollakat kampa kisuvad!

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

seda ka jah 🙂

kiusame, siis on hea olla
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mitte keegi midagi ei sunni, pole plaaniski. Vali hääl räägib hoopis nii, et kui kedagi piirata, hakkab enamusel ilgelt parem.

Oijah
3 aastat tagasi

Issand milline hala ja nutt. Päris tõsiselt paneb imestama. Ja see Lääne Elu ka, küll on inimesed siia kirjutanud, et pole vaja ühepoolselt sõimu “õigete” parteilaste poolt, aga ikka jätkavad samas vaimus!? Kui kommentaare kustutate, siis lugege ka mida inimesed teie väljaandest arvavad.Kui siin keegi demokraatiat kaotab ja ebavõrdsust loob, siis pole see mitte EKRE, vaid kohalik maakonnaleht, delfi ja err käsikäes!

Mägi
3 aastat tagasi

Mis on juhtunud Anu Tootsiga? Selline räige sõnastusega tasakaalustamata tekst Anu Tootsi poolt oleks veel 5 aastat tagasi olnud kujutletamatu. Mis ometi toimub, et väärikad inimesed ennast sellesse tralli lasevad kiskuda?

Lihtsalt
3 aastat tagasi
Reply to  Mägi

Väärikad inimesed kaitsevad demokraatiat.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Lihtsalt

Kirjelda meile palun demokraatia tähendust.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Demokraatia tähendab rahva võimu! Ja siis.

Mnjah
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Demokraatia on enamuse võim! Vähemustele tuleb tagada põhiõigused, seksuaalne sättumus selleks ei ole ja see ei ole ka inimõigus. Kvaliteetajakirjandus eeldab arvamuste mitmekesist kajastamist, aga mitte ainult ühe seltskonna maailmavaatelist “tõde”. Väärtuste kontekstis tuleks mõista lihtsat asja, et Eesti ühiskonna väärtused ongi Euroopa väärtused. Ei ole vaja häbeneda eesti keelt ja kultuuri ning orjameelsust propageerida. Eestis on suur probleem, et põhiseadust ei tunta ning seda tõlgendatakse suvaliselt. Ka mõistete ja definitsioonide kasutamine ning sisu väär tõlgendamine on Eesti ühiskonnad äärmiselt levinud. Kokkuvõtlikult hukutab meid inimlik lollus ning selle vohamine ühiskonnas. Julgen ka need autorid sinna paigutada. Meil ei ole vaja… Loe rohkem »

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Teie, lugupeetud, räägite bolševismist mitte demokraatiast! Selles suhtes sobite helmete kampa küll!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Päris naljakas, nüüd on Helmed hoopis bolševikud :))))), muidu nimetati neid ikka halvustavalt äärmus marurahvuslasteks ja natsideks. Nüüd on bolševikud. Kuulge otsustage juba ükskord ära omavahel seal kuskil, leidke üks loosung millega vehkida, muidu ei saa mitte essugi aru.

Mati
3 aastat tagasi

Mõtlesin ise eile õhtul, et see pole enam mingi mäng, vaid et demokraatia Eestis on päriselt ohus. Vaadates eileõhtust “Esimest stuudiot” Martin Helmega, sain kinnitust tõigale, et niikaua kuni südametunnistusega inimesed soojendavad oma rinnal selliseid draakoneid ja ei võta nende vastu midagi ette, seni ei väärigi me justkui nagu demokraatiat.
Ma pole kunagi olnud Reformierakonna valija, Isamaa on enamasti olnud minu erakond, aga praegu küsin iseendalt ja teilt, austatud inimesed, et kuidas me küll oleme siia jõudnud. Tõsine mure on tegelikult. Midagi peab tegema. Püüan veel sedamoodi üht-teist omalt poolt teha.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Kaja rääkis ikkagi õiget juttu!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

mimõttes see demokraatia ohus on appikene!? Kas te endale demokraatia mõiste olete selgeks teinud ikka?

Mati
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Selles mõttes, et vaadates ja mõeldes Helmete käitumise ja nende sõnade üle, on neil pikemas plaanis kavas võtta vastu seadused, mis tasalülitavad sõnavabadust ja muid demokraatlikke õigusi. Nende apostel on Donald Trump, kes on toonud poliitikasse vale, vassimise, pooltõed, mõnitamise. Vahe on selles, et meie demokraatia on õhuke võrreldes USA-ga: seal on see nagu suur ookeaniaurik, mida nii kergelt kursist kõrvale ei juhi. Süvenege teemasse.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Hea, et keegi veel demokraatia ja tõe pärast südant valutab. Millised on olnud Teie enda meetodid tõe väljaselgitamiseks? Tarbite ühekülgselt nö. liberaalseid meediaallikaid? Aga isegi viimastel kukub mõnikord kogemata mask eest ja vähegi mõtlev inimene näeb pooltõe läbi. Igatahes edu!

Mati
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Asi hakkas kahtlane tunduma juba siis, kui Tallinna TV ühes jutusaates hakkasid koos istuma Keski ja EKRE mehed: mõtlesin, et mis neid seob. Praegu mõtlen, et Helmed võtsid juba toona Savisaare jüngritelt õppust, kuidas avalikkusega manipuleerida. Meetod seisneb ajaloosse vaatamises, mõtlemises, kehakeele ja sõnumite lugemises.
Jah, eks iga partei manipuleerib teatud mõttes rahvaga, et võimule pääseda, aga praegune aeg ja eriti seoses sotsiaalmeedia tulekuga on selle kõik viinud sootuks uuele “tasemele”. Ja pane tähele ja mõtle, et miks EKRE on nii vaoshoitud seoses Venemaal toimuvaga.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Tallinna TV-s sidus EKRE-t ja KE-d ühine vastasseis muus massimeedias laiutava Reformierakonnaga. Ka sai Savisaar tänu EKRE-le näidata eetris arvamuste paljusust – iseendaga polnuks ju KE-l võimalik väidelda. Aga nagu selgus, uuele venemeelsele Tallinna linnapeale EKRE ei sümpatiseerinud ning Tallinna TV likvideeriti. – Miks EKRE ise valjuhäälselt Venemaad ei demoniseeri? Üks aasta ehtsat Vene kommunismi 1940-1941 sundis eestlasi unustama viha neid 700 aastat orjastanud sakslaste vastu. Äkki tekib tulevikus põhjus, mis leevendaks ajaloolist vimma ka venelaste vastu? Seni on EKRE (eesotsas Kunnasega) üheselt valmistunud idavaenlase tõrjeks (sõjaväestatud piirivalve taastamine ja kaitsevarustuse erakorraline hankimine). Kuid kes soovib, et Eesti õhuruumi kaitsmatus… Loe rohkem »

Mati
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Aitäh, Enriko, mõttevahetuse eest! Läheme siis edasi, südame ja mõistusega.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Eks ta ole. Hoidkem rahu kui vähegi võimalik. Alati on oht sõnadega eksida või liiga teha. Lõppude lõpuks on tähtsaim inimeseks jääda, sest ükskord mõistetakse ka meie üle kohut.

hallo Mati
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Võid kiidelda kõikide ees, Sul on haugi mälu! Ja Sinu koht on rindel, võideldes, klaviatuur käes, helgema, vikerkaarevärvilise ja internatsionalismi eest.

Mati
3 aastat tagasi
Reply to  hallo Mati

Vikerkaare üle peab veel mõtlema: olen tundnud ka teatud vastumeelsust samasooliste paaride suhtes, mõelnud, et see on meie loomuse vastu, vastu süümele. Aga praegu ei tea, südametunnistus näeb asja avaramalt ja usutunnistust minu sees ei saa see niikuinii muuta. Ja minu usutunnistus on mu südametunnistus.

tagasikäik ammu-ammu
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Täpne arusaam, Mati! See noor kaabu püüdis pisut omaenda sõnu ka väänata ja pehmendad – ei tulnud välja. Samuti nende arvamus ja valearvamus on kaks märksõna, helme ka otsustab(ks), mis on ajakirjandus ja mis mitte. Kindlasti hävitatakse demokraatia siis, kui EKRE on ainuvõimul, praegu veel ei julgeta otseselt, valimised otsustavad.