Läänemaale lisandus üks koroonaviirusega nakatunu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 815 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 37 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 21 inimesel. Ida-Virumaale lisandus kuus, Tartumaale kaks, ning Läänemaale, Jõgevamaale ja Võrumaale üks uus juhtum.

Viiel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp ütles Lääne Elule, et Lääne maakonnas elava positiivse proovi andnud inimesega ei ole terviseamet veel ühendust saanud, seega ei ole praegu teada, kust inimene nakkuse sai.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 51,32.

Ida-Virumaa uutest juhtumitest ühel juhul saadi viirus koolist, ühel juhul saadi nakkus pereliikmelt ning neljal juhul töölt. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas üheksa aktiivset kollet: Sillamäe töökoha koldega on seotud üheksa inimest, Kohtla-Järve ühe kooli koldega on seotud 11, Kohtla-Järve teise kooli koldega kuus ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa. Jõhvi kooli koldega on seotud kaheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 18 haigestunut (13 klienti ja viis töötajat). Sillamäe kooli koldega on seotud 18 ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 Kohtla-Järve ja Sillamäe haigusjuhtu. Tänasega lisandus Narva töökolle, kus on kuus inimest.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on 955 inimest, kellest on haigestunud 207.

Harjumaa uutest juhtudest 19 on Tallinnas. Kuue juhtumi puhul on tegemist varasemate haigestunute lähikontaktsetega, neljal korral toodi nakkushaigus sisse Venemaalt, Valgevenest, Saksamaalt ja Indiast. Ülejäänud juhtumite asjaolud on selgitamisel.

Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada kuut kollet, neist suuremad on haigla kolle 42 inimesega ja Tallinna kooli kolle 39 inimesega. Esimese töökoha koldega on seotud 39, teise töökoha koldega kaheksa ning pere- ja tutvuskonna koldega viis haigusjuhtu. Tänasega lisandus kolmas töökoha kolle, kus on seitse haigestunut.

Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on kokku ligi 2 000 inimest, kellest 356 on haigestunud.

Jõgevamaale ja Võrumaale lisandunud nakatunud on varasemate haigestunute lähikontaktsed. Üks Tartumaale lisandunud juhtum on lähikontaktne ja teise Tartumaa juhtumi asjaolud on veel täpsustamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 211 inimest, kellest 52 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üks kolle – töökoha kolle 24 inimesega.

Läänemaale lisandunud positiivse juhtumi asjaolud on veel selgitamisel. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on ligi 141 inimest, kellest 32 on haigestunud. Regionaalosakonna jälgimisel perekondlik kolle Saaremaal (6 nakatunut).

Haiglaravi vajab 32 inimest

10. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 32 COVID-19 patsient, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti 5 inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati 2. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund, kokku on Eestis surnud 68 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 493 COVID-19 haigusjuhtumit 480 inimesega.

10. oktoobri seisuga on tervenenud 2 946 inimest. Neist 2 244 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 702 inimese puhul (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 231 000 esmase testi, nendest 3 846 ehk 1,66 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart<http://www.terviseamet.ee/koroonakaart>.

Olukord muutub tõsisemaks, viiruse leviku ohjamine nõuab kõigi panust

Kanna maski!
Maskiga kata nii nina kui ka suu. Võid kasutada nii kirurgilisi kui ka korduvkasutatavaid kaitsemaske.

Väldi reisimist!
Reisid lükka tulevikku ja koolivaheaeg veeda Eestis. Kui reisimist pole võimalik edasi lükata, siis tuleb arvestada kahenädalase isolatsioonikohustusega. Kahenädalase isolatsioonikohustuse alternatiivina võib teha kaks testi ning kui tulemused on negatiivsed, võib jätkata tavapärast elu. Kui tööandja otsusel on vajalik täita edasilükkamatuid töid, siis on see võimalik pärast esmase testi negatiivse tulemuse teada saamist. Lapsed tohivad kooli minna pärast teise negatiivse testi tulemuse saamist.

Eelista kaugtööd!
Muret teeb viiruse levik töökollektiivides. Kindlasti ei tohi tööle minna haigena. Kodus paranemine ja mitte haigena tööl käimine on nii töötaja kui tööandja huvides. Tööandjad peavad tagama, et kogu töökollektiivil on tööl ohutu olla. Soovitame tööandjatel võimaldada võimalikult suurel määral kaugtööd. Kasutusele tuleb võtta ka muud viiruse levikut tõkestavad abinõud. Rahvarohketes kohtades peaksid inimesed paiknema hajutatult ja kandma maske. Nii väldime viiruse levikut riietus- ja puhkeruumides, koosolekutel, ühises töö transpordis, kuid samuti kohvinurkades ja söögipauside ajal. Majanduse tervis sõltub meie inimeste tervisest.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli.
Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 155 484 korda ja haigeks märkinuid 90.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments