Galerii: Haapsalu kunstikooli galerii muutus akvaariumiks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19
Viigi kooli näitus „Akvaarium” Haapsalu kunstikooli galeriis. Arvo Tarmula

Haapsalu Viigi kooli õpetaja Villu Baumann avas teisipäeval oma õpilaste tööde näituse, mis täidab Haapsalu kunstikooli galerii maast laeni nahast kaladega ning muudab selle omamoodi loodusmuuseumiks.

Nii värvilist ja fantaasiaküllast näitust pole külastajate sõnul Haapsalu kunstikooli galeriis varem nähtudki, peale selle on väljapanek ootamatu – kunst täidab ruumi üleni ja vaatajad on surutud seina äärde. „Kevadel oli meil 150 kala, aga praeguseks on tublisti rohkem,” ütles Baumann. Kui palju täpselt, ei tea. On mummulisi ja triibulisi, ruudulisi ja tähnilisi, pontsakaid ja usjaid, kurbi ja sõbralikke kalu, kõigil nööpidest silmad peas. Suurem jagu ripub tamiili otsas eri kõrgusel paarikümne m³ suuruses ruumis, moodustades värvikireva akvaariumi. Põrandal ronivad nahkkottidest tehtud ja täis topitud põhjakalad. Kalade ükshaaval tamiili otsa riputamine võttis terve tööpäeva – tubli kaheksa tundi.

Nahast kalad sündisid Viigi kooli tööõpetuse tundides rohkem kui ühe kooliaasta jooksul. Baumanni sõnul oli see tõeline kalade karussell. „Minu käest on küsitud, kas olid ka kavandid, aga ei olnud meil aega mingeid kavandeid teha,” ütles Baumann. Töö algas sellest, et nahast välja lõigatud kalapoolikud tuli kokku kleepida ja täis toppida – kalu toita, nagu Baumann ütleb. Nahka hankis Baumann kust iganes – sobisid rihmikute pealsed, kingainad ja -kannad, kotid, pintsakureväärid ja vööd. Seejärel tuli kalad kaunistada. „Põletustehnika, tilgatrükk, aerosoolvärvidega toonimine, batika, põimetehnika,” loetles Baumann. Kalade kaunistamiseks on kasutatud ka silikooni, siksak-kääre ja augurauda.

„Akvaarium” ootas ülespanekut kevadest peale – see oli esimene väljapanek, mis kunstikoolis koroona pärast ära jäi. Haapsalu kunstikooli direktori Kristi Erkmanni sõnul sobib  „Akvaarium” aga sügisesse nagu valatud – oma värvikirevuses toob see ka sombuse ilmaga naeratuse näole.

Näitus on pühendatud Viigi kooli 60. sünnipäevale ja on avatud 24. oktoobrini.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
3 aastat tagasi

Villu Baumann on nagu geenius – vägev!