Ööpäevaga lisandus 35 nakatunut

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2365 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 35 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 22 inimesel. Ida-Virumaale lisandus neli ning Võrumaale ja Tartumaale kolm uut koroonaviiruse haigusjuhtu.

Jõgevamaale ja Raplamaale lisandus üks uus positiivne koroonaviiruse proov, ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaa 22 nakatumisest kuus on seotud Nõmme Kaljuga. Harjumaale ööpäevaga lisandunud 22 uuest haigusjuhust on hetkel teadaoleva informatsiooni põhjal üks toodud sisse Euroopa Liidu riigist, kahel juhul saadi viirus haigestunud pereliikmelt ja kahel korral tuttavalt. Kuus lisandunud juhtu on seotud jalgpalliklubiga Nõmme Kalju, haigusjuhud leiti Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) korraldatud järeltestimise käigus.

“Testime neid isikuid, kes olid Kalju võistkonnaga koos, iga kahe päeva tagant. Jätkame testimist ka lähipäevadel. Kalju klubi on meile kinnitanud, et kõik kontaktsed on isoleeritud,” ütles EJLi kriisikomisjoni liige Mihkel Uiboleht.

Kahel juhul on viiruse nakkusallikas teadmata, ülejäänud nakkusjuhtude asjaolud on selgitamisel.

Perioodil 3.-4. september lisandunud 11 Harjumaa haigusjuhust viis olid sisse toodud Euroopa Liidu riikidest ning üks Venemaa Föderatsioonist. Neljal juhul oli nakkusallikaks haigestunud tuttav, ühel juhul nakkusallikas ei selgunud.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 14, Ülemiste City koldega kaheksa ning saunapeo koldega kuus nakatumist.

Vene draamateatri koldega on kokku seotud kuus haigusjuhtu (tööl ja pereringis nakatumine kokku).

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel üle 570 inimese.

Ida-Virumaa kolm haigusjuhtu on seotud nakatumisega pereringis, ühe haigestumise asjaolud on selgitamisel.

Terviseameti ida regionaalosakonna jälgimisel on seoses SARS-CoV-2 levikuga üle 670 inimese. Osakonna tegevuspiirkonnas on kokku viis aktiivset kollet, millest suurim on 56 haigestunuga (neist 31 on töötajad ja 25 töötajate lähikontaktsed) n-ö Estonia kaevanduse kolle. Jõhvi keldri koldega on seotud 15, Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega 15, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ja Viru vangla koldega viis haigusjuhtu (kolm töötajat ja kaks töötaja pereliiget).

Võrumaa üks haigusjuht on toodud sisse Euroopa Liidu riigist, Jõgevamaa haigestumise puhul on tegemist haige lähikontaktsega. Tartumaal andis positiivse proovi välistudeng.

Ülejäänud haigestumiste asjaolud on selgitamisel.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi seitse inimest. Juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva jooksul saadeti haiglast koju neli inimest ning koroonaviiruse tõttu hospidaliseeriti kaks inimest.

Viimase 14 päeva haigestumus saja tuhande inimese kohta on 17,1.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

· Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

· Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda maski.

· Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

· Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

· Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

· Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

· Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

· Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments