Muinsuskaitseamet ei luba Vaikna mõisa silda lammutada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maa-amet tahab Vaikna mõisa silla lammutada, kuid muinsuskaitseamet ei luba. Foto: Urmas Lauri

Maa-amet tahab Koluveres lammutada Vaikna mõisa silla, kuid muinsuskaitseamet ei algata silla mälestiseks olemise lõpetamise menetlust. Seni, kuni sild on muinsuskaitseametis mälestisena arvel, silda lammutada ei tohi.

Veebruaris esitas maa-amet muinsuskaitseametile ettepaneku lõpetada Vaikna mõisa silla mälestiseks olemine. Maa-ameti hinnangul on sild ohtlik.

Silla lammutamisega oli toona päri ka Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Laguneva silla remont läheks Lõhmuse sõnul maksma 80 000 eurot. Sellist väljaminekut ei saa vald otstarbetult seisva ehitise peale kulutada.

Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur oli vallavanemaga samal arvamusel. Suure sõnul restaureeris maanteeamet silda viimati 2000. aastate alguses. Hiljem pole amet silda enam omaks tunnistanud. Seega on sild aastaid olnud eikellegi oma.

Aastaid Koluvere kandi vanade kivisildade vastu huvi tundnud Kullametsa küla elanikule Ago Kirsipuule maa-ameti sillalammutamissoov ei meeldinud.„Kurb, et niimoodi suhtutakse meil kultuuripärandisse,” ütles Kirsipuu.

Vaikna mõisa sild varises osaliselt kokku 2017. aastal. Samal aastal teatas Kirsipuu, et tahab osta kolme kivisilda – peale Vaikna mõisa silla ka Jõgeva kõrtsi kahte silda. Kõik kolm paiknevad Risti–Virtsu vanal maanteel ja on muinsuskaitseametis arvel ehitismälestistena.

Mullu suvel käis muinsuskaitseameti Läänemaa nõunik Kalli Pets silda inspekteerimas ja tunnistas selle avariiliseks. Maa-ametile ütles Pets toona, et on nõus algatama silla väljaarvamise kaitsealuste objektide nimekirjast juhul, kui tehakse selline ettepanek.

Praegu on muinsuskaitseamet seisukohal, et silla halb tehniline seisukord ei kaalu üle asjaolu, et tegemist on arhitektuurselt omanäolise sillaga, milletaolisi on mälestiste nimekirjas üksikuid.

Vaikna mõisa silla riikliku kaitse eelduse ja kultuuriväärtuse väljaselgitamiseks hindas muinsuskaitseamet silla vastavust riiklike kaitse kriteeriumitele ning arutas ettepanekut 30. juunil toimunud menetluskomisjoni koosolekul.

Muinsuskaitseamet leiab, et Vaikna mõisa sild vastab endiselt riikliku kaitse eeldusele, esindades Eesti ainelise kultuuripärandi väärtuslikumat osa.

Muinsuskaitseseadusele tuginedes otsustas muinsuskaitseamet mitte algatada Vaikna mõisa silla mälestiseks olemise lõpetamise menetlust.

Vaikna mõisa sild

  • Ehitatud 19. sajandi II poolel.
  • 26 m pikkune paekivist laotud sild.
  • Muinsuskaitse all. Varisenud.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nonoh
3 aastat tagasi

Tegelikult tuleb ülimalt kiiresti käsile võtta Ungru ojal Paralepas asuv 2 avaga (tänapäeval öeldakse binokkel) Ungru paekivist sild vanal Rohukõla-Haapsalu maanteel sügaval metsas. Ülihuvitav sild, laguneb, pole kellegi asi. Kus siin Muinsuskaitse on? Maaomanik ka teada – riigi RMK.
See on tegelikult appihüüe!
Kus on ka Haapsalu Linnavalitsuse silmad?

Raul
3 aastat tagasi

Muinsuskaitseamet peaks siis ka ju väärtusliku mälestise remondiks raha eraldama.

Ehh
3 aastat tagasi

Oleks vaikselt ära lõhkunud pooleldi, poleks mingitel ametnikel põhjust kõvatada. Oleks varingu kaela läinud.Aa ega ennem keegi end ei liiguta seni kuni puudub inimohver, siis hakatakse süüdlast ostsima ja keegi ei vastuta enam jne jne. Lõpuks ununeb ära ja keegi süüdi ei jäägi.

K.S
3 aastat tagasi

Egas midagi., lõhnab kohtuasja järele ja saab veel üks kamp, hagejad(riik), kostjad(riik)+kohtunikud(riik) meie( maksumaksjad) arvel rikastuda…. Majandus kasvab mühinal ja ainult rahvas jääb veel vaesemaks…

Lääne-Nigula
3 aastat tagasi

Tee on riigi maa peal, haldajaks Maa-Amet. Valla omad sillad pole

Nonoh
3 aastat tagasi

Aga kelle maa peal sild on?

saan
3 aastat tagasi
Reply to  Nonoh

aru, et Lõhmus ja Suur ainult lammutaks ja kaotaks ära- kultuuripärandist nad midagi kuulnud pole. Sotsid jäävad sotsideks. Õnneks on Muinsuskaitseametil selgroogu. Selle asemel, et vald külvab raha, kuhu iganes , võiks vana ja väärika silla korrastada, et ka järeltulevatel põlvedel aru saada, mis on enne neid olnud. Kas pole eeskujusid- Konuvere sild, Lihulas Kasari vana sild, Koluvere sild.Aeg oleks sellistele vallajuhtidele umbusaldust avaldada ja valida uued, kes jagavad majandust ja pole ka kultuurist kaugelt mööda käinud.

ei saa
3 aastat tagasi
Reply to  saan

…Lõhmus ja Suur ainult lammutaks ja kaotaks ära- kultuuripärandist nad midagi kuulnud pole…
Riigi maa, riigi sild, Lõhmusel sellega pistmist ülivähe. Näed kusagil lammutamist? Valla juhid tegelevad oma tööga, mitte neisse mittepuutuvate projektidega.