Keeleinspektsioon palub Ristil kakskeelsed sildid eemaldada

Ristil on kakskeelne tänavasilt, mis on keeleseadusega keelatud. Foto: keeleinspektsioon

Keeleinspektsioon palus Lääne-Nigula vallal ära korjata kaks Ristil asuvat kakskeelset tänavasilti – üks Tallinna maanteel ja teine Koidu tänaval.

Keeleinspektsiooni järelevalvejuht Merle Loodus-Adamson ütles, et kakskeelsed sildid on vastuolus keeleseaduse ja kohanimeseaduse nõuetega, mille järgi on Eesti kohanimed eestikeelsed ning need dokumenteeritakse ladina tähtedega. „Seega tuleb kirillitsas olev nimekuju eemaldada, kas üle värvida või silt vahetada eestikeelse vastu,” ütles Loodus-Adamson.

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul on nad saatnud majaomanikele kirja, et need sildid ära korjaksid, sest siltidel ei ole informatiivset väärtust. „Tänava otstes ja aedadel on õiged sildid olemas,” ütles Lõhmus.

Ta lisas, et vanu, venekeelseid silte tuleb aeg-ajalt ikka välja, näiteks on seni olnud puude taga varjus ning keegi pole neid märganud.

Keeleinspektsioon andis vallale aega valede siltide eemaldamiseks 31. juulini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lugija
3 aastat tagasi

Aga mina teeks ettepaneku eemaldada Tallinnast silt: T1 Mall Of Tallinn

Kapitool
3 aastat tagasi
Reply to  Lugija

Ametlik silt vä? Riigimaja ve?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Lugija

Hoone ühe nurga küljes on silt eesti keeles, kuhu on kirjutatud Peterburi tee 2. Milles on mure?

noh
3 aastat tagasi

Ei saa nagu aru, et kes selle sildi siis eemaldama peab, kas vald või omanik. Ettekirjutus tehti vallale,miks peab siis omanik selle eemaldama?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  noh

Raske eemaldada või? Eks kutsugu pealinnast siis spetsiaalne tõste-eemaldustehnika kohale ja vald maksab selle kinni = sina maksad ka oma maksudega kaudselt. Miks peab nii keeruliseks asja ajama, refi erakonnast olete või?

Elame
3 aastat tagasi

siiski Eestis ja mitte Venemaal. Igati öigustatud ja tubli ettevötmine.

Vambola
3 aastat tagasi

Inspektsioonil vist pole probleeme, millega tegeleda. Ning tegelevad jamaga

Hmmm
3 aastat tagasi
Reply to  Vambola

Pole jama ju. Kui on kokku lepitud, et siin maalapil on ametlikuks keeleks eesti keel, siis järelikult nii ka peab olema. See, et eraettevõtjad üritavad kliente ligi meelitada vene, inglise või maeitea kasvõi hiina keeles ei puutu asjasse.

Valentin
3 aastat tagasi

Tobe.

Urmas
3 aastat tagasi

Ristile viipekeelsed tänavasildid!

Majaomanik
3 aastat tagasi

Kas ka Noarootsis?

Vedra mees
3 aastat tagasi

Keelametnik peab kuidagi oma palga välja teenima, mis näitab töö tegemist ja iseasi, kas selle tööl ka sisu on???

Eba normaalne
3 aastat tagasi

Keda need sildid segavad ?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Eba normaalne

Mind näiteks. Meenutab halbu aegu

Raul
3 aastat tagasi

Miks keeleinspektor arvab, et see on tänavasilt? Minu arvates on see lihtsalt üks silt. Tänavasildid, mis on seaduse järgi tehtud, on ju olemas, vallavanem ütles. Kas igasugune kakskeelne kiri maja seinal on siis keelatud?

Mimi
3 aastat tagasi
Reply to  Raul

Koidu tänaval ja ei ole tänavasilt? Nalja teed.

Rein
3 aastat tagasi
Reply to  Mimi

Aga ma elan Taeblas ja panen oma maja seina peale vineerist tahvli, mille on venekeelsete tähtedega kirjas Тaебла. Huvitav, kas see on ka keeleseaduse rikkumine? See pole ju mingi ametlik silt.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Rein

Aga miks sa peaksid seda tegema?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Kas ameerikakeelsed sildid on lubatud, USA on ju meie söber?

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Miks sa tobujuss vene keelt kaitsed, ei taha, et meie väikses vabariigis kehtiks eesti keel või? Maha oled müünud oma jeesti jah?

Jus
3 aastat tagasi
Reply to  Mimi

Ega enamusel Risti majadel tänava nimetust pole, on ainult numbrid.Jah, riigikeel on eesti keel,aga postkasti tuleb Coop,i , Selver,i jne. kakskeelne jne.reklaam.Miks toidupoes on pakendid ikka veel vene keeles. Keeleinspektsioon pisiasjades ilgub,aga suurt pilti ei näe.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Jus

Coop i reklaam!? Peaksite keeleseadust natukene uurima. Praegu te ei tee vahet ametlikul keelel ja eraettevõtjate reklaamidel. Keeleseadus ütleb, et mistahes kaubal või reklaamil, olgu see mis keeles tahes peab olema Eesti keelne tõlge juures. Ponjol?(said aru?)

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Raul

Saate ise ka ju aru, et need on nõuka ajal välja antud tänava sildid. Milleks rumalat nägu teha, saate väga hästi aru. Ja vene keelt ei pea te oma väiksel kodumaal kaitsma. Seda on niigi liiga palju siin!