Juhtkiri: inetu juhtum Taeblas

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kui politsei ei suuda tõestada, mida neli noort inimest reede õhtul Taeblas nii põhjalikult valesti tegid, et oli vaja hakata käsi raudu panema, osutub rüselus bussipeatuses jõustruktuuride häbiplekiks.

Videotest, mida intsidendis osalenud on levitanud, on näha, kuidas kaks täisjõus meest murravad oskamatult üht 18aastast noorukit. Vastupanu nooruk just ülemäära ei osuta, haiget saab küll.

Eriolukorras kisuvad närvid pingule, sest lisaks nähtamatule viirusele on valitsus pannud politseinike õlgadele hiiglasliku ülesande – kontrollida, kuidas inimesed käituvad. Pole lihtne, kui lisaks tavapärasele korrakaitsele tuleb iga päev lahendada kaebusi, et kusagil on nähtud seltskonnas rohkem kui kahte inimest.

Rangelt võttes rikkus neljaliikmeline Paliverest pärit noorte inimeste seltskond seadust, sest ei ela kõik koos. Nad võivad olla küll eluaegsed sõbrad, aga seadus lubab koos olla ikkagi ühe perekonna liikmeil. Ent bussi võib neli inimest oodata. Isegi 50 võib, sest just nii palju mahub ühe suure liinibussi peale inimesi.

Olukord on absurdne, sest politseil tuleb kontrollida, kas 18aastane ja tema pruut on üks pere või mitte. See ajab närvid krussi. Kui närvid on krussis, siis kipuvad juhtuma vead. Vähemalt selle alusel, mis on praegu teada, ei ole ühtki põhjust, miks oleks pidanud noortel inimestel käsi raudu panema või pisargaasi näkku laskma või kellegi ööseks arestikambrisse viima. See oli jõu väärkasutamine ning taoline käitumine õõnestab politsei autoriteeti.

Andeks palumine ja oma vea tunnistamine aga kasvatab austust politsei vastu. Nii et siin on, mille üle politseimajade kabinettides mõelda. Veel pole hilja, veel on usaldusväärsuse taastamine võimalik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
48 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
A . T
3 aastat tagasi

pruut ja peigmees ,kenasti käitusiva _ või

Rita
3 aastat tagasi

See, kuidas kaks tursket politseinikku üht kõhnukest noormeest väänasid, küll kena polnud

Kristjan
3 aastat tagasi

Lugedes-kommentaare-,tekib-kahtlus,..kommenteerijad-,kaitsevad omade–,,praaki,,-.selge see-juhe logiseb rahva-,,ajukarbis–,,kuid-pole siiski vabanduseks-,selline–toimetamine(ebaproffesianaalne)noorte–suhtes–!

Üllu
3 aastat tagasi

Leht ka ei tea enam mida kirjutada algul oli 20 inimest siis muudeti 10 peale nüüd 4

Minu teada peaks taebla bussijaama suunas näitama ka kaamera laterna otsas kontrollige

Töötud kirjatsurad, varsti
3 aastat tagasi

Haapsalu Politsei, te tegite superhästi oma tööd, oleks muidugi Saksa politsei olnud, oleks pärast käetõstmist politsei vastu antud nuiaga ikka väga kõvasti ( olen n+1 korda näinud). Usun, et te ei võta seda üllitist tõsiselt, sest nii palju kui mina rääkinud olen oma endiste sõpradega Taeblast, nad kõik kiidavad teid ja ütlevad..lõpuks ometi… Edu teile Haapsalu Politsei, aju omavad inimesed kiidavad teid.

eelmisele
3 aastat tagasi

kui ootad bussi , siis nii ütlegi politseile. Pole vaja siin lolli mänida……

Aedikusse
3 aastat tagasi
Reply to  eelmisele

Nii nad ütlesidki. Tõestabki vaid seda, et sul peas tuul puhub.

Mainin igaksjuhuks ka ss ära, et ei üldistatud eelnevas kommentaaris, vaid konkreetse isiku kohta käis.

Aedikuss3
3 aastat tagasi

Lugedes neid kommenteerijaid, paneb sügavalt mõtlema.

Kas 90% neist on lugemisoskamatud?
Või siis lihtsalt ajupuudega.

Hakkate tooma mingeid jutte, et taeblas tuiavad ringi joovad laaberdavad. Antud intsidendis olevad noored, ei ole see teie Taebla punt.

Oodati bussi, küsimusele kas saadi aru vastati EI. Ja siis hakkas trall pihta, sest ego sai riivata.

Ma loodan, et iga teie mitte arusaam ise eest, keegi tuleb teid väänama.

Nipitiri
3 aastat tagasi
Reply to  Aedikuss3

Mismoodi sa siin politseinikku nimetad?? Vat see näitab juba midagi, äkki peaksid oma aju laskma kontrollida.

Aedikusse
3 aastat tagasi
Reply to  Nipitiri

Täpselt nii kutsusingi, milline ta on.

Ja kui arvad, et kõiki politsei tõõtajaid silmas pidasin, siis ei. On ka vägapalju inimesi, kes tõõtavad politseina, keda austan.

Nipitiri
3 aastat tagasi
Reply to  Aedikuss3

Näe kui tubli, oskad isegi oma koledaid sõnu kustutada. Täpselt niimoodi endale vajalikult te kogu lugu kajastategi. Kelle ego see nüüd riivata sai?

Täpi
3 aastat tagasi

Väike faktikontroll, politseiga intervjuu ja videote korrektne vaatamine oleks teile ära kulunud. Olles lugenud kõik artiklid läbi ja videod ära vaadanud, jagan oma mõtteid veidi. Nii mõneski kommentaariumis on sõnavõtnud pealtnägijad ja tunnistanud, et kohal oli rohkem kui 4 noort. Noortele kutsuti politsei, sest nad laamendasid bussijaamas. Politsei on kinnitanud, et väljakutse tehti rohkem kui 10-liikmelisele kambale. Vaevalt, et politsei väljakutse sisu kohta valetab, neid kõnesid ikkagi salvestatakse. Käerauast marrastused. Üks käeraua pool oli politseiniku käe ümber, teine kuti. Eeldan, et see oli nõnda, sest taheti vältida olukorda, kus noor minema jookseb. Marrastused nii politseiniku kui noore käele tekkisid tänu… Loe rohkem »

Vaatleja
3 aastat tagasi
Reply to  Täpi

Hea, et see lugu Ameerikas ei juhtunud. Olen vaadanud, et seal politseiga nalja ei tehta.

Liis
3 aastat tagasi

Juhtkirjades on sageli arvamused,mis tegelikult päriselus ei toimi,kuid. nagu kohaliku lehe populariseerimiseks rohkem .. Antud juhul maksab vaid seadus.

küüniline realism
3 aastat tagasi
Reply to  Liis

see konkreetne juhtkiri on küll mõeldud kohaliku lehe depopulariseerimiseks – ja see õnnestus suurepäraselt!

Triibik
3 aastat tagasi

Päris vapustav lugemine !Ja kas see on üldse kaine peaga kirjutatud ? Uskumatu,et meedia valib pooli ning kaitseb korda rikkunud kampa ning kritiseerib ametikohustusi täitnud politseinikke. Seadused on siiani täitmiseks. Kõigile.