Gaasi näkku ja rauad peale – kas te olete debiilikud?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaks politseinikku murravad 18aastast noormeest. Foto: erakogu

Reede õhtul puhkes Taebla bussipeatuses politseinike ja nelja noore inimese vahel rüselus, millest kuulis kiiresti terve Eesti.

Nimetame noori eesnimedega: Ragne, tema vend Rünno, viimase pruut Kelli ja nende kõigi sõber Tanel, keda politsei kutsub oma teadetes 23aastaseks meheks. Kell oli umbes 20.50, Paliverre viiva bussini oli aega 16 minutit, kui politseipatrull bussijaamaputka juurde keeras.

Sotsiaalmeedias jagatud videos on näha, kuidas kaks tursket politseinikku suruvad vastu maad kleenukese noormehe. Üks politseinikest astub saapaga 18aastase noormehe käele, et takistada tal vastu rabelemast. Videos kostavad ka tekstikatked.

„Palun lõpetage ära, palun! Te astusite ta käe peale! Kas politsei käitub niimoodi, et annate lõuga lihtsalt!” hüüab meeleheitel naishääl.

„Eemale! Võtame rahulikult! Minge palun eemale! Lase käerauast lahti!” kostavad politseinike hääled, kes kuidagi ei saa jagu istudes maas väänlevast Rünnost. Teda riietest tirides tuleb noorukil särk peaaegu seljast. Kui sõrmedele astumine välja arvata, siis pole aru saada, et politseinikud tegutseks jõuliselt. Pigem paistab videost kohmakas puntratants.

Seltskonnas oli neli inimest. Naistel on telefonid käes ja nad filmivad, aga 23aastane Tanel trügib ümber politseinike, püüab neil kätest haarata, ent videos nähtu põhjal ei saa öelda, et ründaks või lööks. Rüselus käib, liinibuss jõuab kohale, videolt kostab hääl: „Palun, me viime ta koju ära, buss tuleb!”

Politseinike vahele surutud noormehe suust kostab: „Palun, te teete mulle haiget!”

Aga politseinikud ei jäta, videost on kuulda, kuidas üks ütleb õlal kantavasse raadiosaatjasse, et Taeblasse on vaja abijõude. Edasi läksid asjad nii, et rabelev noormees kinnitati käeraudadega ühe politseiniku külge ning tuleb veel üks politseiauto. Ümber politseinike trügimise lõpetanud ning suitsu kimav Tanel surutakse kahe politseiniku poolt vastu maad. Väidetavasti on ühe korrakaitsja käsi ümber noore mehe kaela. Haare on nii tugev, et hingata on raske. Noortele jäi arusaamatuks, miks seisva ja suitsetava mehe peab jõuga maha suruma. Ragne saab telefoniga filmimise eest politseinikult pisargaasiannuse näkku. Seejärel tuleb kiirabi.

Ragne rääkis eile Lääne Elule, et kiirabi meedikud püüdsid ta valutavaid silmi loputada, aga edutult. Esmaspäeval ta silmad veel valutasid ja pilku fokuseerida oli keeruline. Kiirabi vaatas üle ka liiga pingule tõmmatud käerauast marraskile kistud noormehe ning politseiniku randmed.

Rünno ja Taneli viisid politseinikud Haapsallu. Tanel sai vabaks laupäeva lõuna ajal, Lääne Eluga ta rääkida ei tahtnud. 18aastase Rünno tõi politseipatrull südaööks koju Paliverre. Kahtlustust või süüdistust talle ei esitatud. 23aastase Taneli käitumist aga asus uurima prokuratuur, kahtlustades teda ründes politseiametnike vastu. Milles rünnak seisnes, politsei eile ei vastanud. Ametlikus teates oli kirjas, et politseinik sai ründe järel viga, fikseeris vigastused haiglas, kuid jätkas teenistust.

Ka Ragne käis haiglas, fikseeris vigastuse, et on politseinikelt pipragaasi näkku saanud. Ta tegi ka politseile avalduse, saates ametile e-kirja, mis on piisav informeerimise viis selleks, et politsei sisekontroll peaks tarbetut jõu kasutamist uurima hakkama. Gaasirünnaku juures tasub tähele panna seda, et olukord oli selline, et üks politseinik hüüdis, et gaasi ei tohi lasta, aga teine vajutas ikkagi ballooninupule ja pihustas noore naise üle mürgipilvega. Adrenaliin sai mõistusest võitu.

Ainus süü, mida Ragne endal näeb, oli see, et ta käitus inetult politseinikega, kes tema venna Rünno kallal rassisid. „Kas te olete debiilikud!? – See oli ebaviisaks lause, mille ütlesin vihahoos, sest politseinik tallus mu vennal sõrmedel,” ütles Ragne Lääne Elule.

Näotu rähklemine Taebla bussipeatuses sai laupäeva õhtul Delfi ja TV3 uudiste vahendusel üle kogu Eesti kuulsaks. Üle Eesti tuntud halloomees Feliks Undusk rääkis tele-eetris, et üks noormees eiras politseinike korraldust tulla nende bussi juurde, mistõttu politseinikud kasutasid jõudu.

Neljast noorest inimesest sai üleöö kuulus kamp, kes politsei korraldusi ei täitnud, takkapihta ähvardab ühte neist kriminaalkaristus politseinike ründamise eest. „Politseinikud selgitasid noortele avalikus kohas viibimisele kehtivaid reegleid, ent üks seltskonnas viibinud noormees muutus seepeale ametnike suhtes üleolevaks. Talle anti korraldus, mida noormees eiras, mispeale kasutasid politseinikud mehe seltskonnast eemale toimetamiseks jõudu,” selgitas Haapsalu patrullitalituse juht Meelis Laurmann.

Üleolevaks muutumine tähendas seda, et 18aastane vastas politseiniku küsimusele, kas ta sai aru, ühe sõna: „Ei!“

Ragne ütles Lääne Elule, et ta vend käitus viisakalt, kuigi ütles „ei”. „Selle peale haaras politseinik noormehe kapuutsist kinni ja hakkas teda tirima ja tõmbama bussi juurde, karjudes teisele politseinikule „selle viime nahhui”,” kirjeldas Ragne.

Lahknevused on ka muus kirjelduses. Laurmanni sõnul oli bussipeatuses kümme inimest, noorte sõnul kuus, kellest kaks ootasid eraldi ja noored moodustasid neljaliikmelise grupi.

Kui käerauad peale said, siis olukord rahunes. „Ma palusin härrat, et ta laseks mu venna käeraua lõdvemaks või paneks teise kätte, kuna käsi oli sinine ja marraskil kõvasti. Nad alguses keeldusid, aga kuna tirimise käigus oli härral endal ka käeraud pingesse läinud, siis lõpuks avastati, et see on tõesti valus ja vahetati kätt,” kirjeldas Ragne.

„Vend istus maha, kuna selg, põlved ja käsi väga valutasid, siis sai politsei aru, et nad on väärkohelnud ilma põhjuseta inimest, sest siis võeti käerauad täiesti maha ja kutsuti kiirabi välja,” kirjeldas Ragne juhtunut.

Pärast kiirabi lahkumist Taeblast viis Kelli ema naised autoga Paliverre. Noormehed rändasid aga Haapsallu politseimajja. Noorte sõnul olid nad tarvitanud alkoholi, kes ühe siidri, kes paar õlut. Purjus polnud keegi.

„Politsei oli ebaõiglane,” ütles Ragne. „Meie poolt oli ka natuke ebaõiglane, et sõnavara kasutasime üleliia, Tanel ei olnud õiglane, kui politseile vahele ronis, aga lõpuks sai ta aru ja läks politseinikest eemale.”

„Eriolukord ei tähenda, et võib võimu kuritarvitada,” võttis Ragne asja kokku.

Mida politsei sellest kõigest arvab paar päeva hiljem, kui adrenaliin on korrakaitsjate eriolukorra tõsidusest pinges soontes lahtunud? „Päris nii ei olnud, nagu nad räägivad,” kostis Laurmann.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
89 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
3 aastat tagasi

See artikkel on nagu pulk pärmi kuivkäimlasse. Toimetus võiks teatada kas lööb kommentaaride arvu rekordi.

Lible
3 aastat tagasi

Häbi Lääne Elule.
Muutub juba kollaseks ajakirjanduseks.
Asuvad aga pätte kaitsma, selle pere lastel pole see esmakordne jamasse sattumine.
Tuleks enne mõelda kui asud korrakaitsjatele vastu ülbitsema.
Keda te kutsute endale appi kui teil häda käes?

Mina.
3 aastat tagasi

Mida ütles siseminister-vajadusel kasutame jõudu kui korraldustele eriolukorras ei alluta, nii et mõelge ennem kui siin räuskate korrale mitteallujad.

Ei tea
3 aastat tagasi
Reply to  Mina.

Väga õige ju. Eriolukorras peabki kasutama vajalike meetodeid, et saavutada kiirelt vajalik kord. Mõned arvavad, et on nii vabad mehed, et neid ei huvita miski. Selliste pärast peabki ju jõudu vajadusel kasutama. Pole keeruline aru saada, mis on Eestile eriolukord ja kuidas käituda ühtse rahvana ühise asja eest. Kahjuks leidub jobusid igas seltskonnas.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Mina.

Jah, aga samas väga kummaline olukord. Paneb imestama, kas politseipatrulli töötajatele pole infot jagatud, nagu näha oma peaga nad ei tohi vist mõelda? Ja teiselt poolt tegu rumalate noorte inimestega, kes ei osanud ühtegi mõjuvat argumenti välja tuua enda kaitseks. On ju välja öeldud selge sõnaga, et karjaimmuunsuse saavutamiseks ehk antikehade tootmiseks peavadki eluterved noored ise nakatuma viirusesse ja soovitavalt ennem sügise algust, kui algab hingamisteede muude külmetushaiguste hooaeg. Paistab, et info nagu mingisugune on antud, aga pole täpsustatud detaile. Väikelinna liigub see viitega arvatavasti.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Käid mõne fakti ka välja või lobised niisama?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Kas tekst jäi arusaamatuks või? Häbi häbi, aga pole hullu, läheb loeb uuesti läbi.

Kristjan
3 aastat tagasi

alates-Eesti iseseisvuse-taastamisest–onHaapsalu-,,politsei-,,-tegutsenud nagu-oma isiklikus …(tsaaririigis)-oma seadustega-juhid-..politseijuhid–nimetavad–,,(minu linn-).Linn-).-millest siin arutlus vajalik-,egoga-tegelased–..ning ka tulemused-ei ole uudiseks-.!

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Kristjan

Kas teie olete ka rumal?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kristjan

Ma tahtsin ka kunagi politseinikuks saada, aga õnneks otsustasin siiski hariduse omada.

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  Kristjan

Kas nunnukene on saanud trahvi sigatsemise eest?

siiboja
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

hoia pauk kinni

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  siiboja

Nii arukas vastus. Ei saa arugi mida see tähendab või kuidas peaks reageerima. Täiesti uskumatu tase!

Pook
3 aastat tagasi

Oleks võinud rahulikult säästu kanget libistada poleks ja asi olnud

Heher
3 aastat tagasi
Reply to  Pook

Säästumarketit pole ammu juba olemas.

dekar
3 aastat tagasi

ma soovitaks poistel teha avaldus prokuratuuri. § 291 karistus seadustik – riikliku järelvalve ebaseaduslik teostamine. mina ei tahaks küll politsei riigis eldada. see sise kontroll neid korrale ei kutsu , seal on reegel et käsi peseb kätt. Hea et teil tunnistajad olemas on

juss
3 aastat tagasi
Reply to  dekar

Kui tunned et sinu õigusi on rikutud, tulebki avaldus prokuratuurile teha! Samuti ei tohi unustada, et õigustega kaasnevad ka kohustused ja seaduse mittetundmine ei vabasta vastutusest! Ehk alustada tuleb juristi konsultatsiooniga.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  dekar

Ei olnud ju ebaseaduslik teostamine! Appikene, millest te aru ei saa?

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  dekar

Ei taha politseiriigis elada??? Pätiseaduste riigis ihkad elada või? Kus tugevamal on õigus? Peaksid ikka asjad ilusasti läbi mõtlema peas. Oled liiga turvalises keskonnas elanud, kui samasuguse mõtteviisiga jätkad, siis varsti oledki oma ihaldatud keskkonnas kuskil betoonseinte vahel.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  dekar

Olge ettevaatlikum oma soovitustega. Paragrahve pole seaduseraamatus mitte ainult üks. Kohtusse minnes võivad noored saada päris suure karistuse. Kas Eestis kehtis sel hetkel eriolukord? Jah kehtis. Kas rikuti eriolukorra nõudeid ja ei allutud politsei korraldustele? Jah, nii oli. Kas võimuesindajatele tungiti füüsiliselt kallale? Jah tungiti vaatamata ametniku käsule, mitte tulla kätega kallale. Kas politsei tegutses õigesti? Ei, olid lubamatult leebed võtted, mis seadsid ohtu korravalvurite elu ja tervise. Kuna ei olnud teada täpselt, kui suur hulk inimesi võib veel välja ilmuda. Juhend edaspidiseks : sarnaste juhtumite lahendamiseks kasutada efektiivsemaid vahendeid ja kiiremini lahendada olukord enda turvalisuse huvides.

Salliv
3 aastat tagasi
Reply to  dekar

Kahjuks jääb sinu õigusteadmiste võimekus samale tasemele, kus su kirjaoskus – väga vilets. Enne kui tarka paned, süübi paragrahvi sisusse.

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  Salliv

sise kontroll? Irw. karistus seadustik? Politseil on riik?

erks
3 aastat tagasi

Need samad politseinikud on mulle ka selga lennanud. ma nafta baasi ees mööda täistuledes valgustatud tänavat. Tüübid mõõtsid kiirust. Siis tuli ilma igasuguse tutvustuseta, küsimus miks teil helkurit ei ole. mul terve seljakorti äär helkuriga kaetud mis eljas oli aga nende jaoks midagi nööri otsas ei rippunud. ega kui võim pähe lööb siis sõidab katus ära ikka

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  erks

Tahtsid tuttavaks saada või?

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  erks

Loll saab kirikus ka peksa.

Nimi (kohustuslik)
3 aastat tagasi

§ 276. Võimuesindaja seadusliku korralduse eiramine
[Kehtetu – RT I, 12.07.2014, 1 – jõust. 01.01.2015]
Samas juhin tähelepanu, et meil on eriolukord!

Misasja
3 aastat tagasi

Elektrirelvad on ju olemas, andnud paar laksu, krdi korraldustele ei all, tulevad kätega ametnikule kallale. Mis toimub maailmas. Huligaanidell karistamatuse tunne. Trellid ei paranda, aga sunnitöö kohe kindlasti paneb järgmine kord mõtlema!

Volli
3 aastat tagasi

Vähe sai politsei poolt õiged otsused reeglid on täitmiseks.Käe peale astuti nali haamriga näpu pihta lööd on ka valus. Kõik oleks pidanud kinni panema. inimesed ärge kiitke jamadele kaasa .
See julgustab neid ainult .Suured inimesed ise vastutavad oma tegude eest .

to Volli
3 aastat tagasi
Reply to  Volli

Just, kogu kamp olek spdianud betoonvoodi peale korra viima, et nad aru saaksid, seadused on ka nende jaoks, kellele loodus tühja kolju loonud