Anne-Mari Pender: koroonakriis süveneb ka Austraalias

Anne-Mari Pender.
Anne-Mari Pender.

Austraalia tervishoiusüsteemi peetakse heaks, mis peegeldub ka kõrges keskmises elueas. Hoolimata sellest, kas inimene töötab või õpib, on haigekassa pakutav ravikindlustus ehk Medicare tasuta kõikidele Austraalia kodanikele. Haigekassasüsteem katab näiteks perearstikülastuse, mõningad spetsialisti külastused, hädavajalikud operatsioonid ja riigihaiglas viibimise kulud.

Riiklikule ravikindlustusele lisaks on peaaegu pooltel austraallastel eraviisiline tervisekindlustus. Erakindlustuse omamisel on mitmeid eeliseid. Kõige suurem eelis on see, et paljud teenused nagu näiteks puusaliigese operatsioon või viljatusravi uuringud, mille kulusid haigekassa ei tasu, on erakindlustusega kaetud. Peale selle on võimalik saada osalist erakindlustust hambaravile, prillidele, kiropraktikule või füsioterapeudile. Mitmekuuseid ootejärjekordi vältides ja kindlaid kuupäevi broneerides on erakindlustuse omanikel võimalik valida ka, millist kirurgi nad soovivad. Näiteks peab ilma erakindlustuseta vähihaige ootejärjekorras olema mitu kuud ja kirurgiga kohtub patsient alles operatsioonisaalis. Seevastu erakindlustuse patsient saab valida, millise arsti juurde ta soovib minna, temaga tegeleb kirurg isiklikult ja operatsiooni võib broneerida juba nädala pärast. Korralikule eraviisilisele tervisekindlustusele kulub umbes 2 protsenti keskmisest palgast.

Kuna erakindlustuse tasud on kümne aastaga üle 50 protsendi tõusnud, on paljud noored nüüdseks sellest loobunud. Selleks, et enamikku inimesi erakindlustust ostma meelitada, on Austraalias spetsiaalne seadus: üle 31aastased eraravikindlustuseta inimesed, kes teenivad enam kui keskmist palka, peavad maksma lisaks spetsiaalset maksu. Nii teebki neil, kes teenivad keskmisest rohkem, enamasti sama välja soetada erakindlustus kui maksta riigile lisamaksu.

Selline süsteem muudab aga Austraalia haigekassa kvaliteedi eri piirkondades ebaühtlaseks. Seal, kus keskmine palgatase on madalam, on erakindlustuse omajaid vähem ja seega on riigihaiglad ülekoormatud ja ooteajad pikad. Nendes piirkondades aga, kus elanikud saavad endale erakindlustust lubada, on ka haigekassale toetujatel väiksemad järjekorrad ja parem teenindus.

Erakindlustuse olemasolu ei muuda praeguses kriisis Covid-19sse haigestunute ravivõimalusi. Kõiki austraallasi ravitakse võrdselt, mis võib aga muutuda, kui haiglad ka siinpool maakera üle koormatakse ja voodikohad lõpevad.

Eelmisel nädalal kuulutas peaminister Scott Morrison välja eriolukorra, sulgedes piirid turistidele ja keelates üle 200 inimesega kogunemised. Paljude kohalike jaoks tähendas see aga ainult kombekohasest põsemusist loobumist. Nädalavahetusel olid kohvikud ja restoranid veel inimesi täis ning kuulus Bondi rand kubises päikest ja surfamist nautivatest noortest.

Järgmisel päeval sulges valitsus kõik avalikud rannad ja nüüdseks on karmimaid reegleid vastu võetud. Nagu Eestiski, on hotellid, spordiklubid, muuseumid, raamatukogud ja ilusalongid suletud. Kohvikud ja restoranid võivad toitu ainult kaasa müüa. Samuti on kohustuslik hoida vähemalt kahemeetrist distantsi ja keelatud on enam kui kahe inimese kokkusaamised. Suurt pahameelt tekitab enamikus austraallastes aga peaministri järjepidev käsk kõik riiklikud koolid Uus-Lõuna-Walesi osariigis lahti hoida. Põhjuseks on peaminister toonud, et haridus on väga tähtis ja et pole teaduslikke uuringuid, et lapsed viirust edasi kannaksid. Seevastu on enamik erakoole juba koduõppele läinud ja paljud riigikoolide lapsevanemad on vabatahtlikult oma lapsi koju jätnud.

Mina töötan Uus-Lõuna-Walesi töötervishoiulaboris, mis praegu on veel avatud. Kokku on laboris ametis 15 inimest, plaan on jääda varsti kodusele tööle ning võimaluse korral ainult paari töötaja kaupa kohal käia. Juhul, kui riigiasutused suletakse, on võimalik võtta erakorralist epideemiapuhkust, mille eest makstakse riigitöötajale terve tasu. Peale selle toetab riik väikeettevõtjaid miljardite dollaritega. Sellest hoolimata on, nii nagu mujal maailmas, paljude palku vähendatud ning tuhanded inimesed on töö juba kaotanud.

Majanduskriis on jõudnud juba siiapoole maakera. Kas Austraalia valitsus on vastu võtnud piisavalt karmid meetmed, et meditsiinisüsteemi epideemiale vastupidavamaks muuta, saab kardetavasti näha juba lähiajal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments