Üle poolesaja Läänemaa ettevõtte on tegevuse peatanud

Peamiselt on tegevuse lõpetanud turismiga seotud ettevõtted. Arvo Tarmula

Eriolukorrast tekkinud majanduskahju tõttu plaanib koondada 55 ettevõtet ning tegevuse on peatanud 62 firmat, selgus SA Läänemaa korraldatud küsitlusest.

Küsitlus kestis 18.–24. märtsini ning sellele vastas 98 Läänemaa ettevõtjat.

Ettevõtluskonsultandi Kersti Palmiste sõnul on Läänemaal 1912 aktiivset ettevõtet ja seetõttu ei ole valim üldistuste tegemiseks piisav. Kolmveerand küsitlusele vastanuist olid vähem kui viie töötajaga ettevõtted.

Küsitlusest selgus, et 55 vastanud Läänemaa ettevõtet soovivad koondada. Suurim on koondamisvajadus turismi ja hotellindusega tegelejatel, kus 20 firmast plaanib koondamist 13. Samuti toitlustuses, kus küsitlusele vastanud 17 ettevõttest on koondamisplaan 12-l. Viiest müügiga tegelevast firmast plaanib koondamist neli ning ehituse ja kinnisvaraga tegelevast kaheksast ettevõttest kuus.

Koondamisplaani ei ole küsitlusele vastanud kolmel transpordifirmal, kahel meedia ja loomemajandusega tegeleval ning kahel koolitusega tegeleval ettevõttel.

„Järelduste tegemiseks on veidi vara, sest enamik vastanutest täitis küsimustiku enne, kui töötukassa oma töötasuhüvitise tingimused avalikustas,” ütles Palmiste.

Tegevuse on lõpetanud enim just turismi ja toitlustusega seotud ettevõtted. Tegevuse on peatanud 10 toidlustusfirmat 17st ning 19 turismi ja hotellindusega seotud ettevõtet 20st. Enim on oma tegevuse peatanud kuni kahe töötajaga ettevõtted – 38 firmat; 17 väikeettevõtet tegutsevad jätkuvalt. Enam kui kolme töötajaga firmadest on tegevuse peatanud 24, tegevust jätkavad 19. Oma tegevust ei ole peatanud ükski koolituse ning infotehnoloogiaga seotud ettevõte.

Palmiste sõnul joonistus küsimustikust välja, et Läänemaal on sarnased mured nagu teisteski maakondades: ebakindlus tuleviku ees, käibevahendite nappus, probleemid kauba tarnega, müügi peatumine ning küsimus, mida teha töötajatega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments