Saarlased muudavad koroonaviiruse proovide andmise taktikat

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Meedikud kaitsevad end koroonaviiruse eest. Foto: Saaremaa Haigla

Meedikud kaitsevad end koroonaviiruse eest. Foto: Saaremaa Haigla

Laborid tuvastas eile 68 koroonaviirusesse nakatunut, kokku on haigus Eestis seni tuvastatud 109 inimesel, nendest Saaremaal 31 (28%). Läänemaal ega ka Hiiumaal praegu veel viirusesse nakatanuid tuvaststud ei ole.

Hetkel on koroonaviiruse proovide andmise ooteaeg Saaremaal ligikaudu 36 tundi. “Kõik olemasolevad brigaadid on töös ning täna oli üks Kuressaare kiirabibrigaad hõivatud patsiendi transpordiga mandrile (ei ole seotud koroonaviirusega). Proove saame võtta iga päev kuni kella 21.00-ni ning jätkata hommikul,” teatas Kuressaare haigla oma sotsiaalmeediapostituses.

“Kuressaare haigla tegi 24 tundi tagasi taotluse Terviseametile ning andsime teada, et vajame täiendavat õebrigaadi, kes aitaks koroonaviiruse proove võtta. Endiselt puudub Terviseametilt tagasiside,” kirjutati postituses.

Kuna opereerime jätkuvalt vaid omade jõududega, paneme veel kord südamele, et külmetushaigusele sarnaste sümptomite leevendamiseks kasutada tavapäraseid vahendeid ning püsida kodus, et kiirabi saaks pühendada oma energia sellele, et teenindada kriitilisema tähtsusega kutseid.

Kuresaare haigla muudab proovide andmise taktikat.

Kui sa oled helistanud 112-le ja ootad kodus, kuni kiirabi sinuni jõuab proovi võtma, võid peagi oodata kõne kiirabilt. Briaadi liige ütleb, millal võid sõita kohale Kuressaare haigla Aia tänava parklasse ning proov võetakse nõnda, et prooviandja istub ise autos ning kiirabitöötaja võtab proovi!

Kaasa ID-kaart ja autost ei välju! Järgige tervishoiutöötaja korraldusi!

Spontaanselt kohale sõitnud oleme hetkel sunnitud tagasi saatma. Ainult need, kes on hädaabis registreeritud ja kes saavad kiirabilt teate, et nüüd võib tulla.

Kohale tulevad need, kes saavad. Kes ei saa, toimetame tavapäraselt!

Anname kohe märku, kui asi läheb vabaks ja kõik soovijad võivad tulla! Aga enne need, kes on juba määramata arvu tunde ootejärjekorras olnud! Teised – oodake märguannet või helistage hädaabinumbrile 112.

Häirekeskusesse helistajatel tasub arvestada, et kiirabile edastatakse ainult nende inimeste kontaktid, kellel on vastavalt Terviseameti juhisele haiguse sümptomid ja kokkupuude kinnitanud nakatanuga.

Vabatahtlikud, kes on pakkunud oma abi – anname varsti infot, kas ja kuidas saab abiks olla!

Kuressaare haigla pöördus nõu ja epidemioloogilise hinnangu saamiseks ka Tartu Ülikooli poole.

Hiiumaa vallavalitsus teatas, et nakkuskahtlusega ei tohi pöörduda Kärdla haiglasse.

“Kindlasti ei tohi nakkuskahtluse korral pöörduda otse Hiiumaa Haigla EMOsse!” sätestas valla kriisikomisjon.

Hiiumaal ei ole hetkeseisuga jätkuvalt ühtegi COVID-19 positiivset proovi antud.

Soovitus on nõu küsimiseks helistada perearsti nõuandetelefonile 1220. Raskes seisus haigestunul tuleks kutsuda kiirabi ja sealjuures teavitada tervishoiutöötajat nakkuskahtlusest.

COVID-19 kahtlustatakse patsiendil, kellel on äge respiratoorne nakkus st esineb vähemalt üks järgmistest sümptomitest: köha, palavik, hingamisraskus ja/või kes oli 14 päeva enne sümptomite ilmnemist lähikokkupuutes COVID-19 nakatunuga või viibis riskipiirkonnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments