President Kersti Kaljulaidi avaldus eriolukorraga seoses

Lääne Elu

info@le.ee

Kersti Kaljulaid. Foto: presidendi kantselei
Kersti Kaljulaid. Foto: presidendi kantselei

„Head Eesti inimesed! Eilsest on meie riigis eriolukord ja eriolukorda juhib peaminister. See oli õige otsus ja on oluline anda nii valitsusele kui meie ametkondadele töörahu ja toetada neid nende töös meid tabanud kriisi lahendamisel.

Aga – üksi eriolukord ega kriisikomisjon ei saa meid aidata, kui me kõik koos ei pinguta. Tänan siiralt kõiki ametnikke, poliitikuid, elutähtsate teenuste tagajaid, aga ka lasteaednikke, poemüüjaid, bussijuhte, toidukullereid, ajakirjanikke ja teisi, kes hoiavad meie ühiskonna vereringe töös ja elujõulisena. Me kõik oleme sellises olukorras esimest korda ja me kõik oleme paratamatult mures selle pärast, mida toob homne. Aga siiski – me toimime, ühiskonnana, just ühiskonnana, mitte erinevate ametkondade, asutuste ja komisjonidena.

Täna sõltub hästi palju igaühe enda initsiatiivist. Ei maksa oodata, kuni komisjon otsustab, vajadusel tuleb ise tegutseda terve mõistuse ja olemasoleva info põhjal – nii toimetavad paljud kohalikud omavalitsused. Kriisikomisjonid üle Eesti võtavad meetmeid, mida on just nende kodukandis tarvis võtta.

Kaitsmist vajavad vanemaealised ja haigemad ning nõrgemad – võimalusel tuleks nendega lähikontakte vältida, kuid hoida pidevalt sidet nt telefoni teel. Püüame teha nii, et riskigruppi kuuluvad inimesed, et nad ei peaks tulema poodi, apteeki. See on päriselt eluohtlik. Tänan omavalitsusjuhte, kes on selle peale mõelnud. Loodetavasti on selle peale mõelnud kõik nooremad inimesedki. Kas Sina oled oma emale või vanaemale helistanud ja abi pakkunud? Tee seda või leia lähemalasuv noorem sõber või sugulane, kes seda teha saab!

Kas Sina, asutuse või ettevõtte juht, oled oma töötajate kodutöö korraldanud, kui see võimalik on? Läbi mõelnud, kuidas ohutumalt töötada, kui kokkupuude on vältimatu? Jaganud oma personali mitmeks grupiks, et luua reserv, kui esimest, tööl olevat gruppi, peaks viirus tabama?

Ma usun, et oled. Veelkord – Terviseamet, valitsus ega keegi muu ei tea paremini Sinu asutuse, Sinu pere, Sinu küla olusid. Mõtleme kõik, mida me koos teha saame selleks, et üles ehitada viiruse peatamiseks vajalik sotsiaalne distants või jääda terveks ka siis, kui väga suurt distantsi polegi võimalik hoida.

Hoiame üksteist! Ja usaldame ja toetame neid, kes seda kriis operatiivselt juhivad!“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S
4 aastat tagasi

Mõtetu seenelise mõtetu möla…

Postimees
4 aastat tagasi

Isehakanute võim ei kehti…
Nahhui sellist puuki 65000 rublaga toita..
Imegu muna

Riikonvalmis
4 aastat tagasi

Praeguses olukorras on oht, et ekre võtab lgbt ühingult toetused ära. Kaljulaid oleks võinud ka seda teemat kommenteerida. Või on kaljulaid äärmuslaseks hakanud ja laseb igasugu vihakõnelejatel tegudeni jõuda?

misasja
4 aastat tagasi
Reply to  Riikonvalmis

Näiteks pederastia pole ju erivajadus. Miks sellest on raske aru saada? Võrdlete koroona viirust mingi ühinguga. Mõelge palun peas ikka asjad läbi ennem korralikult ennem kommenteerima asumist. Teiseks olete valesti aru saanud, kes on vihakõnelejad, vaadake riigikogu istungeid ja saab selgeks, et hoopis reformi ja sotide suust tuleb sellist vihakõnet, milleni EKRE pole ligilähedalegi jõudnud!

mõte
4 aastat tagasi

Tegelikult aus ja õiglane mõte: kui kõikidele on soovitatud 14 päeva karantiini pärast võimalikku nakkusohtu, miks otsustas KK jätkata tööd tavapärases rütmis, suruda kätt preemiate üleandmisel jne, jalutab mööda tervisrada, mitte püsida 14 päeva karantiinis? Temale need ei näi kehtivat. Mis eeskuju on see tavakodanikule?

Majaomanik
4 aastat tagasi

Puudub võim,ei sõltu midagi.

Postimees
4 aastat tagasi

Sa nn. Kaljulaid või keda iganes.. Oled täiesti mõttetu tont…
Astu tagasi… 9.mail Moskva oravad ootavad paraadil…
Nädal surmatõbi möllab ja nüüd teeb avaldusi…
Kampsun selga marss..

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Vot siin olen teie kommentaariga 100% nõus. Nii kui kainem olete, kohe ka selgemad mõtted! Tubli poiss!

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Solvata inimest pole ilus, ole sa nii kuri kui tahes!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

nii nagu koer külale, nii ka küla koerale. Te peaksite seda teadma ju!