Rannarootsi muuseum kogub merekeskuse ehituseks annetusi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tulevane merekeskus. Eskiis
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7
Tulevane merekeskus. Eskiis

Rannarootsi muuseum hakkas koguma annetusi, et ehitada muuseumi senise paadikuuri asemele korralik merekeskus.
„Me ei jää ootama, millal meie taotlus kultuuriministeeriumi investeeringute real esimesele kohale jõuab, vaid otsustasime aktiivselt tegutsema asuda,” ütles rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm.

Merekeskus kerkib rannarootsi muuseumi näitusemaja kõrvale. Kalmu sõnul lammutatakse paadikuur keskuse ehitamiseks maani maha. Merekeskuse projekt, mille tegemist rahastas Rootsi filantroop, 1990. aastatel aasta jagu Noarootsis elanud Sigrid Rausing, on valmis. Kalm lisas, et valmis pole üksnes ehitusprojekt, vaid ka sisekujundusprojekt. Linnavalitsus on välja andnud ka ehitusloa.

Merekeskuse ehitus läheb maksma 870 000 eurot. „See on „võtmed kätte”-variant – koos sisustusega,” ütles Kalm. Ehitus ise maksaks tema hinnangul umbes 500 000 eurot.

Uue merekeskuse esimesele korrusele on kavandatud paaditöökoda ja kohvik koos köögiga. Kalmu sõnul tahetakse kohvikus pakkuda eelkõige rannarootsi ja kalatoite.

Teisele korrusele tuleb multifunktsionaalne näituse-konverentsi-seminariruum, mida saaks kasutada ka kontserdisaalina. Samuti tuleb teisele korrusele õppeklass koos paadijuhtimise simulaatoriga – seal saaks korraldada paadijuhikursusi.

„Simulaator oleks samasugune kui mereakadeemias,” ütles Kalm.

Rannarootsi muuseum on esitanud merekeskuse ehituseks taotluse kultuuriministeeriumi investeeringute kavva. „Teadaolevalt on seal väga pingeline projektide rida ja millal järg meieni jõuab, on raske ennustada,” ütles Kalm. Et ehitusele hoog sisse lükata, käivitati läinud nädalal annetuste kogumise kampaania. Kalmu sõnul on esimesed annetused ka laekunud, näiteks ühing Vormsi Veri kandis üle 300 eurot. Kalm lisas, et raha küsitakse kindlasti ka Rootsi kuninga fondist.

Kalm lisas, et muuseumipere on arutatud, kuidas annetajaid meeles pidada, aga lõplikku otsust veel pole. Ta ei pidanud võimatuks, et suursponsori nimi jäädvustatakse merekeskuse nimes. „Meie ülejäänud majad kannavad nimesid ja nii võiks see ka olla,” ütles Kalm.

Küsimusele, millal merekeskus valmis võiks saada, vastas Kalm: „Me unistame suurelt, nii et ehk juba lähiaastatel.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rannarootsi Muuseum
4 aastat tagasi

Rannarootsi muuseumi merekeskuse ehituseks saate annetada muuseumis kohapeal või pangakonto kaudu.
Konto omaniku nimi: Rahandusministeerium
EE891010220034796011, SEB
Makse selgitus: Merekeskus
Viitenumber: 3500082114. NB! Viitenumber on kohustuslik.

kodanik
4 aastat tagasi

Kohapeal siis sularahas või?

Rannarootsi Muuseum
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Muuseumis kohapeal on võimalus annetus teha nii sularahas kui ka pangakaardiga. Muuseum on avatud T-L kl 10-16. Kui uks on lukus, helista palun uksekella.

kodanik
4 aastat tagasi

No ja kuidas see kogumine käib? Annaks ka kui mingi konto numbri saaks.