Erkki Bahovski: platnoistuv Eesti

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Sellele lisaks, et tavaliseks on muutunud kõnepruuk, mida enne võiks kuulda väga harva, on nüüd üks telekanal tulnud välja dokumentaalsarjaga vangide elust.

Eesti platnoistub. Seda oligi veel vaja. Loomulikult ootas Eesti avalikkus lisaks omavahelisele sõimlemisele avalikkuses ja sotsiaalmeedias veel kirjeldusi vangide vägivallategudest. See oli iroonia ja kindlasti toetan telekanali õigust langetada oma valikuid, aga jätan endale õiguse nendes valikutes kahelda.

Platnoi oli Nõukogude süsteemis professionaalne kurjategija, kuid selle sõnaga seoses tekkis ka paljud muud – platnoimuusika, kuid ka -kõnepruuk, mille osisteks olid „mahlakad” väljendid. Vanglaelu on küll kujutatud ilukirjanduses, võtkem kasvõi Leo Kunnase „Kustumatu valguse maailma”, kuid vanglaelu ja -retoorika pääsemine massikultuuri on siiski midagi muud.

Ilmselt see ongi meie uue normaalsuse väljund, kui platnoistumisele keegi ei reageeri, aga mõni läheb täiesti pöördesse sotsiaalministeeriumi kampaania „Kõik on erinevad, kuid sama palju inimesed” peale. Ma pean tunnistama, et ilma nende valuliste reageeringuteta poleks ma tõenäoliselt neid postreid näinudki. Võibolla oleks televisioonis silma ette jäänud kampaania klipid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
4 aastat tagasi

Artiklit lugema hakates mõtlesin, et ennäe, ükskord ometi on ametlikult kilbile tõstetud arvamusliidrid ka PÄRIS teemadel sõna võtma hakanud. Aga ei. E.B. kasutab protesti vanglailguste pähemäärimise vastu vaid ettekäändena kivi viskamiseks konservatiivide suunas.

Erik Mäe
4 aastat tagasi

Erik Bahhovski on ilmselt tark inimene oma lemmikaladel , aga aegajalt kipub sõna võtma teemadel, kus ta on tõeline lapsesuu – räägib , mis mõtleb ja see on pehmelt öeldes lapsik ja naljakas. Kui ta siin annab lapsikult positiivse ja naiivse heakskiidu sotsilistide ministeeriumi debiilsele kampaaniale ja samaaegselt täiesti õigustatult kritiseerib platnoi kõnepruuki ( mis on kahtlemata kultuuriline allakäik) , siis võiks ta olla täiskasvanulikult analüütiline, mitte sattuda iseendaga vastuollu ja arvestada eeldusi , mille pinnalt teeb järeldusi: esiteks – platnoid on üks vähemusi Eesti ühiskonnas (ega ometi arva Erkki, et platnoid moodustavad meil enamuse???); teiseks – selle platnoipropaganda teleekraanile… Loe rohkem »

Küsimus Erik Mäe\'le
4 aastat tagasi
Reply to  Erik Mäe

Miks KÕIKI vähemusi peaks ühte patta panema? Jabur.

Erik Mäe
4 aastat tagasi

Kes see jabur minust niimoodi aru sai? Absoluutselt ei pea ega tohigi ühte patta panna, vastan mina erinevalt neist, kes seda sihilikult teevad ja neid näete -kuulete igal sammul targutamas. Ma ei tee seda muide ülimalt loogilisel põhjusel – kõik lihtsalt ei sobigi kokku küsitud tähenduses. Mis aga puutub minu kommentaari, siis seal mainitud suupruukijad korreleeruvad mitte ainult arvukuse alusel vaid just teatavat liiki käitumise ja sellesama muretekitaja- platoistumise (E.B. väljend)- tunnuste alusel. Ja vägivaldne on ka see sotsialistide ministeeriumi ajukääbiklus, et pisut jumekama ja ilusama naha värviga normaalsed inimesed pannakse automaatselt pededega ühte punti. See on lausa alatu ja… Loe rohkem »