RMK tuletab jõulukuuse toojatele meelde ohutusnõudeid

Lääne Elu

info@le.ee

Tunamullu tõi ka president Kersti Kaljulaid kuuse Üdruma kandi riigimetsast. Foto Arno Mikkor

RMK kutsub eeloleval nädalavahetusel kõiki metsa jõulukuuske tooma ning tuletab meelde, et kolmapäevasest tormist räsitud piirkondades tasub olla ettevaatlik elektriliinide läheduses.

RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul raputas seekordne torm metsi siiski oluliselt vähem kui oktoobrilõpu oma. „Siin-seal võivad olla puud pikali kukkunud ning tavalisest ettevaatlikum tasub olla elektriliinide läheduses eeskätt Harjumaa idaosas, Jõgevamaal ja Viljandimaal, mida torm enim puudutas,” sõnas Sepp.

Elektrilevi elektriliinide asukohad on ära märgitud riigimetsa kaardil, mille leiab RMK äpist ja veebilehelt www.rmk.ee/kuuseke. Kui muidu suunab RMK inimesi kuuske otsima muuhulgas just elektriliinide alla, siis tormist kahjustatud piirkondades võiks jõulukuuske otsida pigem kraavide ja teede äärtest ning vana metsa alt. Märgates kusagil mahakukkunud liinijuhet või liinile kukkunud puud, ei tohi sellele lähemale minna ning tuleks helista Elektrilevi rikkenumbril 1343.

RMK tuletab ka meelde, et kuuske ei tohi võtta metsanoorendikust ega kaitsealalt. Enda asukohta aitab metsas positsioneerida RMK äpp.

Eelmiste aastate kogemus ütleb, et kõige enam toovad Eesti inimesed metsast jõulupuid pühadele eelneval nädalavahetusel ning 23. ja 24. detsembril. „Sobiva jõulukuuse otsimine on hea põhjus ka pühade ajal metsa minna. Lisaks kuusele saab punased põsed ja hea tuju ning mine tea, ehk näeb isegi lund,” soovitas RMK peametsaülem Andres Sepp.

RMK pakub riigimetsast jõulukuuse toomise võimalust alates aastast 2008, kuuse hind on püsinud sama kogu euro-aja: kuni 1-meetrine puu maksab 3 eurot, 1-2meetrine 8 eurot ning 2-3meetrine 13 eurot. Kuuse eest tuleb maksta enne selle maha võtmist, tasuda saab mobiili- või pangamaksega.

Makse tegemist tõendav SMS või maksekorralduse kinnitus peab metsas kaasas olema, seda kontrollivad pisteliste reidide käigus RMK ja keskkonnainspektsiooni töötajad.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments