Läänlased loobusid kampaania käigus kuuest autoromust

Avarii Kitimäel Kabelimäe ristmikul. Foto: Angus Friedman

Keskkonnaministeerium, Kuusakoski ja Eesti autolammutuste liit said kahenädalase kampaania jooksul tellimused ühtekokku 430 autoromu tasuta äraveoks, suurim huvi romusõidukitest loobumise vastu oli Kuusakoski andmetel Tartumaal, Tallinnas ja Harjumaal. Läänemaal sooviti Eesti autolammutuste liidu juhi Toomas Lemberi sõnul vabaneda kuuest autost.

Neist kolm soovisid oma autost vabaneda juba esimestel tundidel, kui kampaania algas.

Kuusakoski juhatuse esimehe Kuldar Suitsu sõnul vähendab vanade autoromude nõuetekohane üleandmine vastavat litsentsi omavale jäätmekäitlejale oluliselt keskkonnariske. „Romusõiduk on ohtlik jääde, mis sisaldab mitmeid keskkonda reostavaid või suisa ohtlikke materjale. Näiteks on igas autos 6-12 liitrit mitmesuguseid õlisid ja teisi vedelikke, mis maha valgudes ohustavad taime- ja loomaliike ning inimeste endi tervist. Keskkonda reostab kahtlemata ka pliiakude vedelema jätmine, kliimaseadmest omaalgatuslikult gaasi väljalaskmine ning vana õli, rehvide, plastiku ja muude taoliste materjalide põletamine, mis võib kahjustada ka inimeste tervist,” ütles Suits.

Suitsu sõnul suunatakse kõik kampaania raames äraveetud romud metalliveskisse, kus on toorainena uue elu saanud juba veerand miljonit vana autot. „Kuusakoskis asuv Eesti ainus metalliveski suudab ühes tunnis purustada 30-40 romusõidukit sel viisil, et tervelt 95 protsenti autovraki massist suunatakse kooskõlas Euroopa Liidu keskkonnanõuetega taaskasutusse. Romudest väljavõetud õlid ja muud vedelikud antakse üle ohtlike jäätmete käitlejatele. Akud, rehvid ja klaasid eraldatakse, must ja värviline metall sorteeritakse pärast purustamist automaatselt ning suunatakse liigiti taaskasutusse. Kergetest materjalidest nagu armatuurlauad, istmed ja polstrid toodetakse jäätmekütust,” ütles ta.

Keskkonnaministeerium, Kuusakoski ja Eesti autolammutuste liit korraldasid autoromude tasuta äraveo kampaaniat juba teist aastat järjest. Eelmisel aastal viidi romukampaania ajal ära umbes 250 autoromu. Läänemaalt viidi ka mullu kampaania korras ära kuus sõidukit.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments