Helme: saared vajaksid julgeoleku tagamiseks mehitatud pataljoni

BNS

Siseminister Mart Helme (EKRE). Arvo Tarmula


Möödunud nädalal Hiiumaad väisanud siseminister Mart Helme märkis Hiiu Lehele välisohtudest rääkides, et Eesti saared vajaks ühte mehitatud pataljoni.

“On selge, et ainult politseinike ja kaitseliitlastega me saari kaitsta ei suuda,” nentis minister Helme. “Ja saared võivad sõjaolukorras olla see kõige magusam asi, mille meie potentsiaalne vaenlane okupeerib ja kasutab neid uppumatute emalaevadena, kuhu on võimalik paigutada raketitõrjekompleksid ja Eesti sisuliselt blokeerida,” joonistas ta välja ka võimaliku stsenaariumi.

Minister ütles, et sellist stsenaariumi näha ei soovita. “Soovime, et meil oleks selline heidutus, et võimalik vastane ei proovikski meie saari okupeerida ning teaks, et igast suunast, kust ta ka püüab Eestisse tungida, on tal vastas professionaalsed kaitsejõud.”

Minister ütles, et see omakorda eeldab mahukat ressurssi, mida kaitsejõududel praegu pole ja mida pole kaitsejõududele ka võimalik eraldada. Ka sõjaväestatud piirivalvet, nagu oli kirjas Helme juhitava Eesti Konservatiive Rahvaerakonna (EKRE) valimislubadustes, pole plaanis taastada.

Küll on kirjas eraldi piirivalve struktuuriüksuse taastamine PPA sees. Esimeseks sammuks selles protsessis nimetas ta sisekaitsereservi moodustamist.

Minister ütles, et praegu pole Eesti riigil ka enamaks võimekust ja edasi minnakse “lühikeste sammudega”. “Teeme praegu eeltööd, et selgitada, kus meil piirikaitses on lüngad, aga ma ei ole kindel, et selle valitsuse ajal nende kõikide kõrvaldamiseni jõutakse, aga kui me eeltöö ära teeme ja mõned lüngad kõrvaldame, siis oleme ka midagi teinud,” lisas Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
4 aastat tagasi

Mart Helme võiks ükskord ka tööle hakata. Nädalavahetusel Lõuna Eestis kriisi- olukorras, inimesed elektrita, aga ta istus rahulikul meelel EKRE volikogus ja ajas seal lolli juttu. Kas Helmele ei jõudnud kohale, et sisejulgeolek oli tõsiselt ohus? Vana vuristab poliitilisi tsitaate, aga inimesed jäävad talle kaugeks.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

EKRE volikogu oli laupäeva päeval ja siis polnud Võrus veel mingit tormi. Kas siseminister peab istuma 24/7 ministeeriumis, et äkki puhkeb torm? Sa kodanik oled ikka tõsiselt tuult saanud selle tormiga…..

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Jah, siseminister peab olema 24/7 kursis sellega, mis tema haldusalas toimub. Et Luhamaa piiripunkt jäi sideta, näitab selgelt, et minister ei hooma võimalikku kriisiolukorda.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Luhamaa piiripunktis oli internet kadunud, aga mitte kogu side. Kursis olemine ei tähenda seda, et pead Tallinnas töö juures passima ja ei tohi Tartusse minna.

Saarel
4 aastat tagasi

Peaks olema autonoomne võimekus kõigil. Elualadel vähemalt 2 kuud

normaalsed normid
4 aastat tagasi

kõige suurem oht Eesti riigile ja selle elanikele on rumalus. Eriti ohtlikuks hakkab olukord kujunema siis kui rumalus hakkab kontsentreeruma sinna, kus asub võim ja seadusandlus. Kaabude alla kontsentreeritud rumalus on kõikidest rumalusevormidest kõige volatiilsem ja ettenägematum.

Samas on looduses kõik tasakaalus, ei ole halba ilma heata: kui rumalus koondub ühte punkti, siis on seda ka lihtsam likvideerida 😉

Piret
4 aastat tagasi

Mart Helme võiks oma peaga ka midagi mõelda, mitte seda mida naine hommikul kodus enne äraminekut ütleb. Mis ohud saari ohustavad,et Helme peab omale moodustama “Saarekaitse üksuse” peale politsei ja kaitseliitlaste?