Juhtkiri: mererand kuulub rahvale

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Ettevõtja Armin Karu sulges tee Lennart Meri kunagise suvereseidentsi lautrisse. Ettevõtja Priit Kotkas sulges tee Ramsi ninale. Ettevõtjad Piret ja Margus Jakobsoo sulgesid tee Telise poolsaare tippu, kus asuvad kultuuriloolised mälestised. See nimekiri käib ainult Noarootsi poolsaare maaomanike kohta.

Kui kallasraja ebaseaduslikult sulgenud maaomanike nimed ritta panna, siis tuleks see pikem, kui ühes ajalehes ruumi oleks. Sellesse nimekirja võib panna ka Riigi Kinnisvara ASi, kes sulges kallasraja Haapsalu Bürgermeistri holmil, ning ettevõtjad, kes ei lase inimesi Krimmi holmile.

Ausalt öeldes ei mäletagi, kas kusagil on sündinud ka vastupidine uudis, et mõni maaomanik oleks hakanud austama igameheõigust. Pigem vastupidi, mida aeg edasi, seda jultunumaks kinnistute  omanikud muutuvad.

Meri pole kellegi oma. Loodus on meie ühisvara, mida võivad kasutada kõik. Õigus käia mererannas  on üks neist, mis tagab selle, et looduse nautimine ei sa olla vaid valitute privileeg.

Igameheõiguse täitmist kontrollivad riik ja omavalitsus, aga kõige suurem sõna selles asjas on öelda kohalikul kogukonnal. Ega keegi teine  peale Ramsi külarahva hakka väravaid teelt tõstma. Ega keegi teine peale oma küla inimeste saa Karule või Jakobsoodele selgeks teha, et teiste inimestega tuleb arvestada. Kui vallarahvas ise õigust ei nõua, siis mererand jääbki suletuks, sest väravaid teedelt  eest  tõstma ei tule vallavalitsus, keskkonnainspektsioon ega riigikohus.

Eraomandit tuleb austada, aga ekslik on arusaam, et eraomand on kuidagi püha. Omandiõigusel on  alati piirangud. Viimasteta toimib vaid anarhia ja vaevalt, et maaomanikud tahaksid elada seadusetuses. Seepärast tasub neilgi hakata igameheõigust austama ja tagama prii ligipääsu merele ja paadilautritele.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mõisted korda paluks
4 aastat tagasi

Eraomand pole mitte püha vaid puutumatu. Põhiseaduse paragrahvid 32 ja 33. Paatide veeskamiseks on avalikud sadamad ja igal sadama omanikul on õigus oma sadam ka sulgeda. Muideks, tal on oma sadamas seadusesilma ees ka rida kohustusi ja vastutust. Kallasrada on kallasrada. Selle kohta on omad seadused. Edasine vaidlus lubamise-käskimise-keelamise üle käib juba väga logisevates kriteeriumites ja peab olema pagana ettevaatlik erandeid tehes, sest mingist hekest muutuvad meie põhiõigused kah selliste “eranditega” loksutatavateks. Täiskasvanud meie hulgast võiks seda teada ja mäletada mida see tähendab. “Lauter” tähendas vanasti kohta rannas kus kalurite paadid olid kiviridade vahel maale veetud ja kivide vahel olid… Loe rohkem »

pudrujakapsad
4 aastat tagasi

Enamasti takistavad omanikud jultunult ligipääsu just looduslikult väga kaunitesse paikadesse. Ei kujutaks ette, et keegi nt lõigu Haapsalu Promenaadist kõrge raudtara ja betoonplokkidega sisse piiraks. Aga just nii on toimitud Krimmi holmil.

Patsient
4 aastat tagasi

Ok, paneme sul ka mõned teed kinni….äkki oled lällaja?!

Lällar
4 aastat tagasi

Igameheôigusega ôuele saabunud lällavad lagastajad -> konflikt omal maal (ôues) -> poltsei -> lällajate kättemaks. Kus on omanikul huvi ligipääs tagada?

hehh
4 aastat tagasi
Reply to  Lällar

olen ka sellise “igaüheõigusega” hädas olnud, see pole ju lahendus, et teed kahemeetrise aia ja lased 220V ka sisse, aga tuleb ilmselt teha. auto õue parkimine metsa-äärsel majal on tavaline, auto kõrval pikniku pidamine ja koristamata jätmine ka, hea et lausa hunnikuid ei tehta ja kui ütlema lähed, saad sõimata

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  hehh

Kahjuks jah on meie hulgas üksikuid mölakaid, kes ei hooli seadustest, keskkonnast ega heast tavast ning oma laga teistele koristada jätavad. Samas ei oleks mõistlik nende üksikute pärast ka kõiki teisi piirangutega karistada.

hehh
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

ei ole jah, aga kurvad kogemused panevad maaomaniku pigem kahtlustavalt suhtuma. mul on kordades lihtsam nad kohe minema peksta kui pärast nende järelt koristada …

urmas
4 aastat tagasi
Reply to  hehh

Pada sõimab katelt, ühed targad mõlemad!