Martin Helme: Lihula sammas on pika habemega

Aasta eest avati Lihulas üheks tunniks mälestusmärgile mälestusmärk. Arvo Tarmula

Tänasel valitsuse pressikonverentsil rääkisid valitsuse liikmed ka Lihula samba taas püstitamisest.

„Nii palju kui mina tean, ei räägita samast sambast. See, mis sealt ära võeti, on muuseumis ja sinna see ka jääb,” ütles peaminister Jüri Ratas.

See, kas ja mida Lihulasse püsti pannakse, on Ratase sõnul kohaliku omavalitsuse otsus.

„Lihula samba lugu on pika habemega lugu,” ütles rahandusminister Martin Helme. „Probleem on selles, et meil oli kunagi valitsus, mis ei hoolinud sellest, mida inimesed ütlevad või arvavad,” lisas Helme.

Helme sõnul on mälestusmärgile mälestusmärgi püstipanemisel jäänud eelnevatel kümnenditel tegemata selgitustöö, millised valikud olid Eesti meestel 1940. aastatel. „Ei räägi algsest asjast, vaid jaurame mingi samba ümber. Päris teemad on mujal,” ütles Helme.

Välisminister Urmas Reinsalu arvas, et mälestussamba mälestussammas kuulub juba semiootia valdkonda, et aru saada, mida seal sellega tähistatakse. Samuti arvas Reinsalu, et seesuguseid asju tuleb teha nii, et ühiskonnas ei teki vastasseise.

Lääneranna volikogu arutab Lihula samba püstitamist täna.

11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.Mari
2 aastat tagasi

Kui Lääneranna rahval natuke mõistust on,siis nad ei luba.See kütab jälle kirgi üles.Aitab juba kirgede kütmisest.Tahaks nagu rahus elada.

Gen
2 aastat tagasi
Reply to  .Mari

Kindlasti on Lihula rahval ja kohalikul võimul mõistust piisavalt. Ning kui KÕIGILE sõjas langenud eestlastele mälestusmärki ei lubata, peab 5 tunni jooksul kaduma ka viisnurgaga mälestusmärk Lihula peatänava ääres oleva kiriku kõrvalt !! Järgmistel valimistel on praeguse võimuga aamen ! Ärge olge porimatid ja ajage vähemalt selles asjas selg sirgu !

Ei saa aru
2 aastat tagasi
Reply to  .Mari

Allaandjaid on kaasaegsesse maailma päris palju tekkinud. Neid nimetatakse ühe koondnimega, mida siinkohal ma ei kasuta. Vaenlane ootab aga, et neid veel rohkem juurde tekiks. Ajalugu kordub alati, kui veel ei teadnud!

EKRE pole kogu rahvas
2 aastat tagasi

„Probleem on selles, et meil oli kunagi valitsus, mis ei hoolinud sellest, mida inimesed ütlevad või arvavad,” lisas Helme.
Helme meelest KÕIK väga pooldavad, mida praegune valitsus ütleb või räägib? Kaugel sellest. Just nimelt lõpetatagu see samba-saaga ükskord juba ära. Aitab olemasolevatest küll ja küll. Ise kükitame neid juurde ja kui siis nn. vastaspool neid soovib või kaunistab, oleme kurjad ja tõrjuvad. Miks sellist kismat vaja on, jätame ajaloo rahule.

Ei saa aru
2 aastat tagasi

…, aga Aljoša võib olla kalmistul jah?

jaanus
2 aastat tagasi

Siin pole ju midagi arutada, kas vaba eestlane toetab vaba Eestit okupeerinud ss-i või ei toeta.Langenuid saab mälestada ka ilma ss-vormita ja siis ei oleks üldse probleemi.

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Tõesti ei saa aru,miks see ss munder peab eksponeeritud olema?

juss
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Aga süvene veidi asjasse, tuhni ajaloos, ehk hakkab koitma!

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  juss

Ei huvita prantslasi,inglasi,poolakaid jne see ajaloos tuhnimine. SS on SS.

Ei saa aru
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

mis need prantslased ja inglased jne siia puutuvad, jutt käib meite omadest Eesti poistest ju. Prantslasi on vbl nii palju, et neid ei huvita omad inimesed niiväga, mis pole ka fakt vaid eelmise kommenteerija väide ainult. Meid eestlasi aga nii vähe, et iga hukkunu on märkimisväärne. Miks mitte mäletada oma inimesi!? Poliitikud on alati kõik siin maailmas perse keeranud, poisid pole süüdi. Tao pähe endale!

Saar
2 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Kommde partei peab säilima ja kõik!!! Ei mingeid teisi märke ajaloost!