Swedbank: 6 tegevust, millega saad rikkuda oma krediidiajaloo

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: arhiiv
Foto: arhiiv

Kuigi säästmine on alati odavam kui laenamine, tuleb ette olukordi, kus tekib vajadus kasutada laenuraha.

Laenu vajalikkust kaaludes tasub endalt küsida, kas selle abil ostetav asi peab vastu kauem, kui kestab laen. Kui laenuvajadus on kindel, tuleb leida sobiv laenupakkumine.

Laenu taotledes vaadatakse inimese krediidiajalugu. Kui oled alati käitunud korrektselt, on ajalugu puhas. Paraku aga võivad selle rikkuda läbimõtlemata otsused või olukorrad, mida oleks saanud vältida. Mis on need tegevused, millega rikud oma krediidiajaloo ja mis garanteerivad, et laenuandja annab laenutaotlusele negatiivse vastuse?

1. Jäta arved õigeaegselt tasumata
Üks kindel viis oma krediidiajalugu rikkuda on jätta arved õigeaegselt tasumata. Näiteks maksta alles pärast maksetähtaja kukkumist eri teenuste (nt kommunaalteenuste, interneti, elektri) eest või teha hilinemisega laenu tagasimakseid. On selge, et millegi eest võlgu olles tekib uue laenu saamisel raskusi.
Laenuandja arvestab taotlust hinnates varasemate võlgnevuste ja sellega, kui regulaarselt oled maksetega hiljaks jäänud. Selleks vaadatakse näiteks Creditinfo hallatavat maksehäireregistrit, kuhu kantakse need võlgnikud, kes on olnud võlgu üle 45 päeva. Maksehäireregistrisse kantud info eraisiku kohta säilib kolm aastat pärast võlgnevuse tasumist. Kui aga maksehäire on süsteemi sisestanud mõni krediidiasutus, jääb see pankadele nähtavaks koguni viieks aastaks.
Kui sissetuleku vähenemise või töö kaotamise tõttu tekib laenu tagasimaksmisel ajutisi raskusi, tuleks pöörduda laenuandja poole juba enne, kui tekib võlgnevus.

2. Võta ohtralt kiirlaene ja mängi hasartmänge
Krediidiajalugu võib negatiivselt mõjutada ka kiirlaenude väärkasutamine. Üks kiirlaen ei muuda veel midagi, kuid kui pikendada mitu korda laenu tähtaega või võtta järgmine laen eelmist tagasi maksmata, võib see olla laenuandja jaoks hoiatav märk. Lisaks võib ohutule põlema panna see, kui klient mängib aktiivselt hasartmänge.

3. Ela palgast palgani
Ka säästupuhvri puudumine võib osutuda probleemiks. Säästmine on märk sellest, et inimene suudab oma rahaasju hästi plaanida ja on ootamatuste korral rohkem kaitstud. Kui aga elatakse palgapäevast palgapäevani, võib suurem rahaline kohustus tekitada olukorra, kus on vaja kiirelt võtta laenu, mis ei pruugi olla läbimõeldud ja mille tagasimaksmine võib tulevikus tekitada raskusi.

4. Jäta laenu maksekuupäev muutmata
Kui näiteks töökohavahetuse tõttu muutub Sinu palga laekumise kuupäev ja sellest tulenevalt jääb laenumakse õigel päeval tasumata, mõjutab ka see negatiivselt krediidiajalugu. Võid küll mõelda, et mis see paar päeva hilinemist ikka teeb, kuid laenuandjale on see ohumärgiks.

5. Ära kindlusta oma finantskohustusi
Eri kindlustused aitavad tasuda laenu kuumakseid juhul, kui inimene kaotab töö või jääb pikalt haiguslehele. Kuna haigused tabavad meid ootamatult, tasub suurema laenukohustuse võtmisel mõelda ka kindlustusele.

6. Püüa saada tulu mitteametlikul teel
Sellest, et pangakontole laekub iga kuu mingi summa, ei piisa. Hea krediidiajaloo seisukohalt on tähtis, et tulu ei oleks mitte ainult regulaarne, vaid ka ametlik.

Allikas: Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Dr mike David
2 aastat tagasi

I Selle eesmärk on teavitada üldsust tervest mehest või naisest ja 100% tõsiselt neerude müümisel või ostmisel. Peaksite kiiresti võtke ühendust Nathan Kidney siirdamise haiglaga. Nagu meil on palju patsiendid, kes on siin neerusiirdamiseks, Kas otsite võimalus oma neer raha eest raha eest maha müüa finantsrikke tõttu ja me pakume teile ühe teie neeru eest 600 000,00 USD. Minu nimi on dr David Mike, ma olen Nathan Kidney nefroloog SIIRDAMISHAIGLA. Meie haigla on spetsialiseerunud neerudele Kirurgia/siirdamine ja muu elundiravi, tegeleme ka kokkuostuga ja neerude siirdamine elava ja terve doonoriga.Oleme asub UAS-is, Indias.Prantsusmaal, Araabia Ühendemiraatides, Türgis, Prantsusmaal. Kui olete huvitatud ühe… Loe rohkem »

James Williams
2 aastat tagasi

Tere kõigile, ootan tänast päeva. Vaatasin läbi Della Taylorilt laenu saanud inimeste arvustused ja otsustasin nende soovitusel taotluse esitada. Paar tundi tagasi kinnitasin kokku 10 000 eurot, mida palusin oma pangakontolt. See on tõesti suurepärane uudis ja soovitan kõigil, kes vajavad tõelist laenu, võtta ühendust aadressil dellastaylors@yahoo.com.
WhatsApp +1 (209) 251-1529

AHMED
2 aastat tagasi

Kas mõtlete laenu peale? Kas vajate tõsiselt kiiret laenu oma ettevõtte loomiseks? Kas olete võlgu? See on teie võimalus oma soov saavutada, pakume isiklikke laene, äri- ja ärilaene ning igasuguseid laene 2% intressiga. Lisateabe saamiseks võtke meiega ühendust e-posti teel (mohammedsalmanloanfirm999@gmail.com)

james eric
3 aastat tagasi

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks

james eric
3 aastat tagasi

Are you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd

mckellenkins@gmail.com
4 aastat tagasi

Hanky ​​granny jõululaen ilma stressita, võtke minuga ühendust aadressil mckellenkins@gmail.com

Elena
4 aastat tagasi

Lugupeetud laenuotsijad

Kas teil on rahalisi raskusi? Kas soovite alustada oma ettevõtet? See laenufirma loodi kogu maailmas inimõiguste organisatsioonidena, mille ainus eesmärk on aidata vaeseid ja rahalistes eluraskustes inimesi. Kui soovite laenu taotleda, võtke meiega ühendust allpool toodud andmetega: e-post: elenanino0007@gmail.com

Nimi:
Vajalik laenusumma:
Laenu kestus:
Mobiili number:

Aitäh ja Jumal õnnistagu
KINDLUSTUS
Jelena

Robin Garrett
4 aastat tagasi

Tere

Kas vajate abi laenu saamiseks?
alates summast €2000 kuni €100 000 000 naela
Kui jah, võtke laenu saamiseks ühendust e-posti teel või WhatsApp-i abil kiiresti ja kiiresti.

E-post: loancompany128@gmail.com

Whatsapp: +60169009107

Agu
4 aastat tagasi

Just peab ühte neist tegema, et mitte laenuorjaks saada!!! Inimene kes rahaasju oskab korras hoida, suudab iga kuu kõrvale panna ja siis osta omale see ihaldatud asi või reis vms., aga mitte laenu võtma ja siis tagasi seda maksma hakkama. Kui laen makstud lõpuks, siis on see kunagi ostetud asi nii vana juba, et peab jälle laenu võtma, et uuem osta = laenuori, kes rahulikult magada ei saa, sest vaja osamakseid tasuda ja peab kindlasti hommikul tööle jõudma ja olema tubli, muidu vallandatakse äkki ja jääb laenumakse maksmata. Ja nii terve elu. Vältige igasuguseid laene inimesed, kui vägi võimalik. See… Loe rohkem »

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Enne kärvad maha, kui maja ostuks raha kokku saad. Normaalset maja hea hinnaga raske leida Haapsalus. Sama summa läheb kohe maja remontimiseks ja veel peale.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Kodu soetamisega on jah natukene keerulisem teema, aga mitte võimatu. Ennem kui panka joosta laenuorjaks end pakkuma, võiks kasvõi raamatupoest ennem läbi astuda ja veidi lugeda selleteemalisi teoseid! Laenu peaks tegelikult ainult võimendamiseks kasutama, mitte aga endale lisakohustuseks võtma. Pealegi pangad annavad sinule ainult siis laenu, kui sul hästi läheb majanduslikult, aga siis kui sa päriselt abi vajad, näidatakse ust sulle. Siit järeldub, et kui sul juba kenasti läheb, siis miks peaksid raha ära kinkima!?Eelmises kommentaaris aga mõtlesin neid kümneid tuhandeid panga kliente, kes laenavad, arvuti, teleka, väga kalli telefoni jms jaoks, ning kui ei ole väljapääsmatut vajadust, siis isegi… Loe rohkem »

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Vana tõde on, et parem kui sul sada sõpra, mitte miljon raha!