Juhtkiri: äärmuste valitsus

Lääne Elu

info@le.ee


Lääne Elu käis ringsõidul ja uuris läänlastelt, kas nad on valimistulemuste ja uue valitsusega rahul. Sõltuvalt maailmavaatest domineerisid pettumus, hirm ja pahameelega segatud rahulolu. Alati on pärast valimisi keegi pettunud ja kellelgi on hea meel. Mis aga oli varasemast erinev – poliitika üle arutletakse tavalisest rohkem ja kirglikumalt ning inimesed on segaduses, uuest valitsusest nagu ei osatagi midagi arvata.

Eesti on saanud ootamatu valitsuse, kus on koos vastandlike vaadetega erakonnad, äärmuslaste valitsuse, mis peaks ühtaegu seisma rahvuskonservatiivsete ja vene vähemuse huvide eest, näiteks ühel ja samal valitsemisajal kaotama ja mitte kaotama vene koolid.

Koalitsioonilepingusse on sisse kirjutatud vähemalt paar üsna küsitavat punkti. Esiteks – teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine, mis võib avaldada majandusele nii lühikeses kui ka pikas perspektiivis täiesti ettearvamatut mõju. Teiseks – abielu institutsiooni rahvahääletusele panemine.

Terve hulk valimislubadusi on kuidagi õhus, sest pole ühele või teisele koalitsioonipartnerile vastuvõetavad, sh kooseluseaduse tühistamine ja võõrtööjõu keelustamine. Ühe suure valimislubaduse täitmiseks – erakorraliseks pensionitõusuks – ei jätku raha.

Olukorra muudab veel keerulisemaks asjaolu, et valimiste võitja on kõrvale jäetud. Peale selle on Keskerakond juba eos murdnud lubaduse, mille ta valimiste eel andis, ning leppinud EKREga kokku.

Kuidas sellises „nokk kinni, saba lahti”-olukorras valitseda? Reformierakonna valijad tunnevad end kõrvalejäetuna, osa Keskerakonna valijaid petetuna. Petetuna võivad end sõltuvalt valimislubaduste täitmisest või täitmata jätmisest hakata tundma ka need, kes on esialgu rahul. Kui nad rahule jäävad, siis muutuvad rahulolematumaks ülejäänud.

Kui see üldse on võimalik, siis peab uus valitsus ikka väga kõvasti vaeva nägema, et usaldus võita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
4 aastat tagasi

Hullumaja saab olema see valitsus. Ainus hea asi on see, et kuri tuleb lõpuks ilmsiks, varja sa teda kuitahes hästi – pean silmas Helmeid.

Kai
4 aastat tagasi

Hakkab pihta. LE, kus on 100 vihavaba päeva?
Pole küll märganud ega kuulnud, et ümberkaudsed on ärevuses ja hirmul uue valitsuse pärast. Laseme ikka neil tööd alustada. Edu ja jõudu KEI valitsusele.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Kai

Juba on alustatud ajakirjanduse suukorvistamisega.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Tänapäeval mingit tegelikku arvamusuuringut keegi tegema ei hakka vaid piirdutakse mõnede inimeste küsitlusega nii otse kui telefoni teel.Vastajad kes ei vasta küsitleja ootustele(muide nii on juhtunud ka minuga) vastuseid ei arvestata!
Lõpptulemus on alati garanteeritud selline nagu see peab olema !
Mis puutub valijate ebavõrdsesse kohtlemisse siis tänase koalitsioonierakondadel on kokku rohkem hääli kui väljajäänutel st.enamik valijaid on esindatud.

...
4 aastat tagasi

Küll tahaks täpsemalt teada, kus kohast ajakirjanikud leiavad neid hirmunud ja segaste tunnetega inimesi? Teie oma selliste artiklitega tekitategi segadust, ei keegi muu!

töötu
4 aastat tagasi
Reply to  ...

II pensionisamba lammutamine ja EKRE Euroopa-vaenulikkus just kindlustunnet ei tekita.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  töötu

Mine tööle, töökätest on igal pool puudus!

töötu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Õnneks on tänapäeval peale tööl käimise olemas veel hulk teisigi legaalseid sissetulekuallikaid.

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  ...

Töötuna võiks ikka aega olla uurida ll pensionisamba tootlikkust. Ükspuha, kelle arvutusi olen lugenud, saavat sest sambast kasu vaid lipsudega haldajad, mitte tulevased pensionärid. ‘Tõlgin’: sambasse panustaja raha sulab nagu kevadine lumi, rääkimata lisaväärtuse kasvatamisest. Kui Lääne Elu toimetusel on teada vastupidiseid näiteid, andku aga avalikkusele teada! Võite ka otse Nõmmeraadiole ja UuteleUudistele kirjutada. Las kommenteerivad.

töötu
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Tõsi, tootlikkus on nigel või olematu ning sellega tuleks midagi ette võtta, kuid säästude rahvale laiali jagamine (loe: ära raiskamine) maksab tulevikus väga rängalt kätte.

arvamus
4 aastat tagasi
Reply to  ...

Kas me oleme jõudnud olukorda, kus kõik arvamused mis ei ühti EKRE arvamusega, on valed? Ometi on ju Arvo seisukoht ka ära trükitud. Inimesed ongi erinevad ja ka arvamused on erinevad. Kas vastajad oleksid pidanud vait olema? “Kus kohast need inimesed leitakse?” Minu vastus on – EESTIST!

Lootust paremale on
4 aastat tagasi

Seda näitab perversete räuskajate lahkumine ERRist ja PMst.

Kodanik
4 aastat tagasi

Miks sa kommunismi toetad.