President Kersti Kaljulaid kinnitab kolmikliidu valitsuse ametisse

BNS

President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula
President Kersti Kaljulaid ja keskkonnaministri kandidaat Rene Kokk. Foto: Vabariigi presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid kinnitab Jüri Ratase koostatud kolmikliidu valitsuse kolmapäeval ametisse.

Kaljulaid ütles teisipäeval ajakirjanikele, et kinnitab kolmapäeval Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa kõik ministrikandidaadid ametisse.

Kaljulaid sõnas, et tal olid mõne ministrikandidaadi suhtes kahtlusi, kuid pärast kohtumisi sai talle selgeks, et kahtlustel polnud alust. Aset leidnud kohtumisi nimetas ta sisukateks.

Riigipea sõnul soovis ta kohtuda nende ministrikandidaatidega, kelle seisukohtadega oma vastutusvaldkonnas polnud ta kursis või kelle väljaütlemised meedias olid tekitanud arusaamatust. Kohtumistel olid kõne all ka töö ministrina ja vastutus, kandidaatide retoorika ja väärtused.

Kaljulaid täpsustas, et ta ei kohtunud rahandusministri kandidaadi Martin Helmega, kuna tal oli varem kohtumine EKRE fraktsiooniga ning selle kohtumise käigus sai ta ka Martin Helmega vestelda. Kajulaid sõnas, et siseministri kandidaat Mart Helme lubas juhul, kui peaks selguma, et ta eksis, seda ka avalikult tunnistada.

Riigipea sõnul konsulteeris ta õigusekspertidega, et teada saada, millised on riigipea õigused ja võimalused jätta mõni ministrikandidaat valitsusse nimetamata. “Riigipeal on see õigus, kui selgub, et kandidaat on ohuks riiklikule julgeolekule või põhiseaduslikule korrale,” ütles Kaljulaid.

Kommenteerides võimalust, et ministrikandidaat hakkab kasutama pärast ametisse nimetamist endiselt kasutama sõnu ja väljendeid, mida lubas mitte kasutada, nentis Kaljulaid, et Eesti on ministrid pidanud korduvalt oma sõnakasutuse pärast tagasi astuma.

Esmaspäeval kohtus riigipea lisaks Jüri Ratasele rahvastikuministri kandidaadi Riina Solmani, maaeluministri kandidaadi Mart Järviku, keskkonnaministri kandidaadi Rene Koka ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadi Marti Kuusikuga.

Teisipäeva hommikul toimusid kohtumised välisministri kandidaadi Urmas Reinsalu ja siseministri kandidaadi Mart Helmega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments