6

Galerii: Haapsalu kultuurikeskuses algas riigikogu valimiste eelhääletamine

Ülle Vahter lubas oma hääle anda Keskerakonnale. Arvo Tarmula
Ülle Vahter lubas oma hääle anda Keskerakonnale. Arvo Tarmula

Täna algas riigikogu valimiste eelhääletamine. Läänemaal saab jaoskonnas eelhääletada Haapsalu kultuurikeskuses.

Täna kell 12, kui valimisjaoskond avati, oli järjekorras juba seitse inimest. Esimestena kohal olnud Tiiu Nuuter ja Ülle Vahter ütlesid, et nemad valivad Keskerakonda, sest Keskerakond lubab pensionide suurendamist. „Ma olen alla vaesuspiiri, miks ma pean kedagi teist valima,” ütles esimesena valimiskabiini suundunud Nuuter.

Vahetult enne valima minemist ei olnud ta kindel, kellele oma hääle annab. „Oleks siin (Jüri) Ratas, valiks kohe tema,” ütles Nuuter.

Kohe esimesel päeval tuli Nuuter valima, sest tal oli aega – teistel päevadel on tal kas võimlemine või peab olema lapselapsega.

Vahter, kes läks valima teisena, ütles, et tuli kultuurimajja filmi „Tõde ja õigus” piletit ostma. Kuna juba kultuurimajas oli, siis otsustas ühtlasi valida. Nagu Nuuter, ei olnud ka tema konkreetses isikus enne valima asumist kindel.

„Tulin lapselapsele järele. Ma mõtlesin, et valin ära ka kohe, kui juba korra siin olen,” ütles valimisjärjekorras seisnud Vladimir Pakkanen.

Pakkanen ütles, et vanasti kandideerisid ainult tuttavad ja valis meelepärase nende hulgast. „Küll ma leian kedagi,” ütles Pakkanen.

Kümnendana hääletama asunud Heikki Sool ütles, et proovis kodus e-hääletada, kuid see oli keeruline – pidi olemas olema ID-kaardi lugeja, tuli otsida, kus on hääletuskoht, siis tuli õpetusi lugeda. „Tulen siia ja on tehtud,” ütles Sool.

Valimispäeval Sool hääletama minna ei saa, sest on sel päeval võistlusel. Sool lubas oma hääle anda sellele, kes on Haapsallu kõige rohkem nn katuseraha toonud.

Eelhääletama minnes tuleb kõigepealt end valimiskomisjoni liikme juures registreerida. Tema prindib välja ümbriku, kus on andmed, kelle häälega tegu ja kuhu piirkonda ümbrik saata tuleb. Seejärel paneb järgmine valimiskomisjoni liige hääletaja kirja ja kolmanda liikme juurest saab valimiskaardi, oma piirkonna valimisnimekirja ja veel ühe ümbriku.

Hääletama tulnud inimene läheb ühte neljast valimiskabiinist ja valib. Valimissedel tuleb panna kahe ümbriku sisse. „Sellepärast on kaks ümbrikku, et teada, kuhu sisemine saata,” ütles Haapsalu valimiskomisjoni esimees Marina Kallas.

Valimisümbrikud saadetakse vastavalt inimese elukohale tema valimisjaoskonda. Seal võetakse välimine ümbrik ära ja sisemine avatakse valimispäeval, 3. märtsil.

Korraga on valimiskomisjonis tööl kolm liiget, kokku on neid üheksa. Järjest on üks komisjoniliige tööl neli tundi.

Esimese 15 minuti jooksul oli Haapsalus hääletamas käinud 14 inimest.

Maakonnakeskustes saab eelhääletada 24. veebruarini, jaoskondades 27. veebruarini. Igal päeval on valimisjaoskonnad avatud kella 12.00-20.00. Valimispäev on 3. märtsil.

Arvo Tarmula fotod

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kaarel
Kaarel
Kõigile teadmiseks, et välismaal Eesti saatkondades ei pitseerita valimiskaste. Tsitaat: “Riigi valimisteenistuse asejuht Arne Koitmäe vastas järgmist: “Välisesindustes toimuv hääletamine ei ole reglementeeritud samamoodi, nagu jaoskonnas hääletamine. RKVS § 54 lg 3 sätestab hääletamise kohta vaid, et välisesinduses täidab valija hääletamissedeli seaduses ettenähtud järgides. Kasti ja kasti pitseerimise kohta eraldi nõudeid ei ole. Hääletamine toimub ainult ümbrikutega, valijad kantakse valijate nimekirja ja välisriigis hääletamist korraldav isik peab tagama ümbrikes sedelite hoiustamise, samuti peetakse arvestust kasutamata/kasutatud sedelite üle. Samamoodi ei lasta eraldi kasti ka kirja teel hääletamisel laekuvaid ümbrikes sedeleid. Praktikas küll reeglina kasutatakse hääletamiskaste juhul, kui on rohkem hääletajaid. Soomes… Loe rohkem »
Kaarel
Kaarel

Probleem tuli avalikkuse ette seoses sellega, et Eesti saatkond Soomes ei tulnud valimiste korraldamisega toime ning inimesed märkasid valimiskaste ei pitseeritud.

Silver Suvisild
Silver Suvisild

“keskerakond”!?

Zanders
Zanders

Vastupidiselt siin varjatud valimisreklaamile…
Mina hääletan EKRE kandidaadi poolt. .
No kaua võib neid teisi jobukakkusid valida Riigikogu palgale…25 aastat on neid nussitud…
Aeg on teha teised valikud

töötu
töötu

25 aastat on elu Eestis vaikselt kuid järjekindlalt paremaks muutunud. Kogu endise idabloki alal oleme elatustasemelt Sloveenia järel 2. kohal. Nüüd siis tahab üks erakond kõik pea peale keerata. On see ikka arukas valik?

juss
juss

25 või mitte, aga avalikus kohas jää ikka viisakaks!

wpDiscuz