Galerii: lasteraamatukogu perepäeval oli kirjanik, näitus ja videoesitlus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 29
Kirjanik Reili Reinaus juhatas oma raamatutest rääkides sisse lasteraamatukogu perepäeva. Foto Arvo Tarmula

Laupäeval peeti Haapsalu lasteraamatukogus perepäeva, mille juhatas sisse kohtumine kirjanik Reili Reinausiga ja lõpetas videoprojekti „Ettevaatust, äge raamat!“ maailma esilinastus.

Enam kui 20 raamatu autor Reili Reinaus tunnistas lastele raamatust “Suusi ja kadunud uni” rääkides, et lühikest juttu on palju raskem kirjutada. Suusi lugu ongi Reinausi loomingust kõige väiksematele lastele mõeldud raamat. Kirjaniku sõnul on ta sinna koondanud tegelasi, kellega vanasti lapsi hirmutati, nagu vanapagan, kotiga mees, miilits jne.

Folkloristi haridusega Reinausi lugudes kohtab siin ja seal kummitusi või natuke müstilisi tegelasi. Kirjaniku sõnul on folkloor ajas muutunud – kui vanasti räägiti lugusid haldjatest, näkkidest ja vanapaganatest, siis nüüd on need asendunud linnalegendidega. “Vanasti kui ei tahetud tuld põlema panna, siis räägiti lugusid ja mõistatusi,” rääkis Reinaus. Ta lisas, et kui vanad mõistatused olid sellised, kus vastuse sai välja mõelda, siis tänapäevased mõistatused on sellised, millega tahetakse vastajat haneks tõmmata. Kirjanik tõi tänapäeva mõistatustest näiteks sellise: “Kuidas saab aru, et elevant on külmkapis?”. Vastus kõlab: sellest, et roosad sussid on külmkapi ukse taga. Reinausi sõnul pole sellist vastust võimalik välja mõelda, kui ei tea.

Pärast Reinausiga kohtumist kutsus bibliograaf Krista Kumberg lapsi lugemissaali, kus avati illustratsioonide rändnäitus „Risti-rästi läbi Eestimaa“. Kumbergi sõnul ei tähenda näituse nimi seda, et pilte oleks mitmelt poolt, vaid seda, et näitus rändab ringi üle terve Eesti. Ta lisas, et erakordseks teeb näituse see, et seal on väljas ühe raamatu kõik illustratsioonid. Pildid on Milvi Panga luulekogule „Mesikäpa esikäpad“ joonistanud kunstnik Mare Hunt.

Tegemist pole pelgalt illustratsioonide näitusega, vaid seal on näidatud ka kuidas pilt sünnib. “See on see, mida nimetatakse kollaažiks,” selgitas Kumberg perepäevalistele. Kunstnik on joonistanud figuurid hariliku pliiatsiga ja need on siis paigutatud pildistatud taustale. 30 illustratsiooni kõrval on näitusele pandud ka piltidel kujutatud esimesed alates höövlilaastust, tammetõrupeadest ja puust voolitud loomadest kuni lõngavihi, uhmri ja höövlini. Et lapsed end vahepeal liigutada saaks, pidid nad paberi peale kirjutatud esemed piltidelt üles otsima.

Perepäeva viimase ettevõtmisena esitles lasteraamataukogu juhataja Jaanus Kõuts kaheksat videoklippi, milles lapsed oma lemmikraamatuid tutvustavad ja nii kaaslasi lugema meelitavad. Klipisari kannab pealkirja “Ettevaatust, äge raamat!” ja igal reedel avalikustab lasteraamatukogu ühe klipi.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments