Kõikjal Lääne-Nigulas hakkab prügi vedama Keskkonnateenused

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Foto: Eesti Keskkonnateenused

Lääne-Nigula vallas hakkab prügi vedama Eesti Keskkonnateenused, prügiveo hind praegusega võrreldes esialgu kallimaks ei lähe.

Keskkonnateenused teenindab juba praegu endise Lääne-Nigula, Martna ja Nõva valla territooriumi ning nendes piirkondades väga suurusi muutusi ei ole. Noarootsis ja Kullamaal korraldatud vedu puudus, seal toimib vabaturg ning neis piirkondades läheb prügivedu tunduvalt odavamaks. “Vabaturu piirkondades on prügivedu praegu kordades kallim kui jäätmehankes pakuti,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse teede- ja kommunaalnõunik Olev Peetris.

Leping hanke võitnud Keskkonnateenusega on vallavalitsusel sõlmimisel. “Esmaspäeval saatsin mustandi, praegu ootan nende parandusi ja täiendusi lepingusse,” nentis Peetris.

Kui leping on sõlmitud, hakkab Keskkonnateenused kõigi nende majapidamistega, kellega tal veel prügiveo lepingut pole, suhtlema.

Lääne-Nigula valla jäätmehoolduseeskirjas määratakse segaolmejäätmete äraveo minimaalseks sageduseks tiheasustusalal üks kord nelja nädala jooksul, hajaasustusalal üks kord 12 nädala jooksul. Peetrise sõnul võiks tiheasustusalal prügikonteinereid tühjendada kord nädalas ja hajaasustusalal kord kuus.

Prügiveo hind jääb vallas laias laastus samaks, hind on terves vallas ühetaoline, selle maksumus oleneb vaid prügikonteineri mahutavusest.

“Näiteks kõige tavalisem, 140liitrine konteiner, selle tühjendamine hakkab maksma kliendile 3,53 eurot ühe korra eest, praegu on hinnaks 3,84 eurot,” ütles Peetris. Juhul kui konteiner on prügifirmalt renditud, lisandub hinnale ka renditasu. Aga konteineri saab ka välja osta, siis ei pea renti maksma.

240liitrise konteineri tühjendamine hakkab maksma 4,43 eurot (praegu 4,44 eurot), 2,5kuupmeetrise konteineri tühjendamine aga 29,36 eurot (praegu 30 eurot).

Valla leping Keskkonnateenusega sõlmitakse viieks aastaks. “Prügiveo hind võib aja jooksul tõusta, kuid hind tuleb vallavalitsusega kooskõlastada,” nentis Peetris. “Aasta pärast võib lepingu üle vaatada. Eelmisel períoodil vist ühel korral tõesteti hinda.”

Prügivedu Lääne-Nigula vallas

  • Lääne-Nigula vallavalitsus kiitis heaks korraldatud jäätmeveo kontsessiooni andmiseks korraldatud riigihanke tulemused. Soodsaima pakkumuse tegi AS Eesti Keskkonnateenused.
  • Prügiveokonkursil osales kaks firmat. Eesti Keskkonnateenused lubas ühe kuupmeetri jäätmeid koguda ja käidelda 16,78 euroga, Ragn Sells AS pakkus hinnaks 28,37 eurot.
  • Hankeleping kehtib 5 aastat.
  • Kunagises Taebla vallas toimib korraldatud jäätmevedu 2007. aastast, Risti, Oru, Nõva ja Martna vald lisandusid 2013. aastal.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
sunniraha
5 aastat tagasi

Väga mugav leping. Vedaja ja vald lepivad kokku, hiljem võib hind muutuda ja maksab hoopistükkis valla elanik. Super! Igaüks oleks kohe valmis lepinguid allkirjastama, kui maksab keegi kolmas. Lubadus, et esialgu hind kallimaks ei muutu! Halloo, see niigi hirmkallis, Haapsalus 10 senti!