Mikk Lõhmus: õpilaskodu ei ole hotell

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri
Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallavalitsus on seisukohal, et me ei ole Nõva kooli õpilaskodu asjas millegi vastu eksinud ja oleme kohtumäärust täitnud, teatas Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus kommentaariks Tallinna halduskohtule tehtud taotlusele, milles taotletakse Nõva kooli ja Lääne-Nigula vallavalitsuse trahvimist esialgse õiguskaitse määruse mittetäitmise eest.

Järgneb Mikk Lõhmuse kommentaar:

Kohtumäärus ei ütle, et õpilaskodusse peaks võtma valimatult iga õpilase. Õpilase vastuvõtmiseks õpilaskodusse on oma näidustused ja kord.

Püüan Nõva õpilaskodusse puuduvat selgitada hästi lihtsalt ja kõigile arusaadavalt.

Riiklikult rahastatud kohti pakkuv õpilaskodu ei ole nagu hotell, kuhu igaüks võib igal ajal tulla ja elama asuda. Kui õpilaskodu millegagi võrrelda, siis riiklikult rahastatud kohtadega õpilaskodu on pigem nagu haigla, kuhu saatmiseks ja kuhu vastu võtmiseks on ette nähtud kindlad protseduurid ja näidustused.
Õpilaskodu koht antakse üheks õppeaastaks ja igal aastal tuleb õpilaskodu kohta uuesti taotleda. Ei ole nii, et kord juba õpilaskodusse võetu saab seal õppida kuni 9. klassi lõpuni.

Haridusministeerium on rõhutanud, et põhikooliastme õpilaskodu ja perest eraldatus on kõige viimane abinõu, erandlik ja üldreeglina mitte üle ühe-kahe õppeaasta.

Lapse sotsiaalsete probleemide lahendamise eest vastutab esmajärjekorras
elukohajärgne kohaliku omavalitsuse üksus. Õpilaskodu kohta ei saa taotleda lapsevanem, vaid seda saab teha elukohajärgne omavalitsus (vald või linn) kindlatel sotsiaalsetel näidustustel ning õpilast vastu võttev õpilaskodu peab olema võimeline nimetatud õpilasele vajalikke teenuseid osutama. Nii nagu ka haiglatega, mis on spetsialiseerunud, tegelevad vastavalt kergemate või raskemate haigetega. Alati on esikohal laps – kas vastav õpilaskodu suudab tagada õpilase spetsiifikale vastavad teenused?
Õpilaskodu ei ole selleks, et koolis õpilaste arvu suurendada, vaid selleks, et igat
konkreetset last parimal viisil aidata.

Täna on õpilaskodusse esitatud kaks avaldust, mis kumbki ei vasta nõuetele. Oleme korraldanud ümarlaua koostöös Rajaleidjaga ja koostanud vastavad otsuse projektid ning edastanud need elukohajärgsetele omavalitsustele.
Ühtegi õpilast ei ole tänase seisuga õpilaskodusse vastu võetud ja ühelegi ei ole ka veel ametlikult ära öeldud.

Õpilaskodu on juriidiliselt olemas, kohad on struktuuris, õpilaskodu ruume ei ole müüdud ning vastavate tingimuste esinemisel on võimalik sinna kohe nõuetele vastavad õpilased sisse võtta.

Nõva kooli last ja lapsevanemat esindav Soraineni vandeadvokaat Allar Jõks saatis neljapäeval Tallinna halduskohtule taotluse Lääne-Nigula vallavalitsuse ja Nõva kooli trahvimiseks esialgse õiguskaitse määruse mittetäitmise eest. 

Tallinna halduskohus sai kaks kaebust – ühes viidatakse 11. juunil tehtud otsusele, milles kohus keelas Nõva koolil teha õpilaskodu sulgemisele suunatud toiminguid, ja teine 12. juuli otsusele, millega kohus peatas Lääne-Nigula vallavalitsuse määruse, millega otsustati õpilaskodu sulgeda. Halduskohus leidis, et kaebuse esitajad vajavad esialgset õiguskaitset ning Nõva kool ja Lääne-Nigula vallavalitsus peavad tagama, et õpilaskodu toimib edasi, kuni kohtuvaidlus lõpule jõuab.

„Nõva kooli direktor Peeter Kallas tunnistas ise Lääne Elule, et õpilaskodu on suletud. Nõva kool on koondanud ka õpilaskodu kasvatajad. See tähendab, et  Lääne-Nigula vallavalitsus ja Nõva kool ei ole esialgse õiguskaitse määrusi täitnud ja on teinud kõik endast oleneva, et ühtegi õpilast Nõva kooli õpilaskodusse mitte vastu võtta,” selgitas Jõks taotluse esitamise põhjust.

Loe pikemalt tänasest Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
88 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
5 aastat tagasi

Vastik lugedagi, nõvakad, jätke oma kobisemine ja hakake ise lapsi sünnitama, et
kool alles jääks. Ärge kaaperdage Tallinna lapsi,
kui need 2 on erivajadustega, siis need pikad
sõidud kooli ei aita neid kuidagi. Kas Tallinnas
ei ole eriinternaatkoole, kus nad saaksid õppida.Kus on Lastekaitse, lõpetagu juba see
jama.

Pets
5 aastat tagasi

Haldusminister täna : 10 aasta pärast võiks Eestis olla 3 korda vähem omavalitsusi.
Teadagi osavallad võivad olla piduriks?

Pets
5 aastat tagasi

Kord on ja tuleb järjepidevalt,laske teha ainult.Ärme loobime kaikaid kodaraisse.Ega see pole tavainimese visiooni võimetekohane,et suudaks või teaks ette näha,mis suunas üldse me ühiskonnaelu tüürib.
Kõik kallineb iga hetkega,priisata pole.Ent praegugi on tehtud vallal juba nõnda palju,et täiesti kindlalt valib rahvas tegija vallavanema tagasi.Muidugi,kui riigikogu vms.eest ära ei napsa …

m&m
5 aastat tagasi
Reply to  Pets

sa mingi lõhmuse promotöötaja või?

ega
5 aastat tagasi

Enne liitumist tundus Lõhmus tubli mehena. arvasime ,et lööb korra majja Nõval. Aga nüüd vastupidi, väga pettunud Lääne Nigula vallas. Kui palju valet ja vassimist

hetke situatsioon
5 aastat tagasi

Selline olukord praegu,et Taebla uue koolimaja ehitus on päevakorras.Selliste tuulte tuhinasse oleme sattunud.Muidu ehk poleks nii.

einoh
5 aastat tagasi

Mikk polnud seal juureski,kui Varikule “ei ” ütlesite.Igal teol on tagajärg……Kilplasemoodi kooli koos hoidmisega olete finišisse jõudnud.
Muidugi ei saa salata,et muidu väga tublid!

Mikule
5 aastat tagasi

Pole hotell, aga Nõva pole ka Põhja-Korea….. Või siiski? Uuendusmeelne ja sõbralik koolipere on nüüd lammutatud, aitäh, et aitasid võimule hunniku tagurlikke pensionäre

anonüümne
5 aastat tagasi

Pole kursis,kuid oletan,et omal ajal kord Nõva keeldus Variku õpilaste transpordist ehk ettekäändel,et teil ju õpilaskodu olemas.Millegipärast ei soovinud tänapäeva lapsed enam seal viibida,ja ilma jäite neist.

Haha
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

Haha

anonüümne
5 aastat tagasi
Reply to  Haha

Mis naljakat siin…..

hehh
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

aga pole ka mõtet tänast kooliperet 10 aasta tagustes tolleaegse Nõva valla tegematajätmistes süüdistada, loomulikult on see rong läinud ja seda mitte kooli süül

mis vaja,see vaja
5 aastat tagasi

Võib arvata,et 7-9 klass hakkab õppima Noa-Rootsi koolis ja elama 4, 5 päeva nädalas õpilaskodus.Või kes iga päev koju soovib,võib loota,et Oru kool transpordib.Neil on ju see raiakotka mentaliteet,et uksest ukseni peaaegu bussike,võtavad,kust võtta on.

Tiina
5 aastat tagasi

Kui Nõva vald oma (Variku) lastest ei hoolinud ja transporti ei pakkunud, on ju tore et Oru lapsed oma hoole alla võttis. Kuidas muidu oleks lapsed kooli saanud? Kedagi ju vägisi ei võetud, lihtsalt pakuti võimalust.

anonüümne
5 aastat tagasi
Reply to  Tiina

……Nõvale koolile ilmselgelt ei tulnud see kasuks.Tahtsid vist püüda 2 kärbest korraga,et Varikult käiakse õppima neile,täidetakse õpilaskodu kohad i Nõva samuti,nii kui muiste.Nüüd ongi lõhkise küna ees,aga ,,süüdi ,,on muidagi teised kõik.

on nagu on
5 aastat tagasi

Te olete end petnud.Sellise koolipidamisega,et ükshaaval lapsi Tallinna tänavatelt püüda, ei ole ülejäänud vald nõus.