Ööl vastu pühapäeva algab suveaeg – miks seda vaja on?

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ööl vastu pühapäeva keeratakse kellad üks tund edasi ehk minnakse üle suveajale.

Kellakeeramine tekitab tavaliselt rohkem arutelu just kevaditi, kui minnakse üle suveajale ehk peab justkui varem üles ärkama, kirjutab ERR-i portaal Novaator. Ebamugavustunne tekitab õigustatult küsimuse, miks meile kellakeeramist üldse vaja on?

Suveaeg võeti kasutusele veidi üle saja aasta tagasi.

Esimesena käis idee suveajale üleminekust välja Benjamin Franklin 1784. aastal, lootes sellega säästa väärtuslikke küünlaid. Loodeti kokku hoida tehisvalguse, toona küünalde, praegu elektrienergia, arvelt ja nii luua majanduslikku kasu.

Praegu on energiasääst valguse arvelt USAs 0,5 protsenti, Ühendkuningriigis 0,3 protsenti, Norras ja Rootsis kuni üks protsent.

Need uuringud pärinevad aga 2007–2008. aastast, mil energiasäästlikud LED-lambid polnud veel laia kasutusse jõudnud. Seega energiasäästu mõõdetav mõju pole kuigi suur.

Loe edasi Novaatorist.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kägu
4 aastat tagasi

Eks normaalne inimene teab ise,mis kell tõuseb või magama läheb. Täiesti haige jahmerdamine, mis toob ainult ebamugavust ja stressi juurde. Kahju vaadata hommikuti alles pooleldi magavaid lapsi kooli ja lasteaeda minemas.