HÕFF teeb kummarduse õuduste meistrile H. P. Lovecraftile

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

"Pimeduses sosistaja", stiilne kosmitsistlik õudus. Foto: kaader filmist
“Pimeduses sosistaja”, stiilne kosmitsistlik õudus. Foto: kaader filmist

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival pühendab eriseansi õuduskirjanduse klassikule H. P. Lovecraftile, näidates tema kuulsa lühiromaani „Pimeduses sosistaja” järgi tehtud filmi.

Esmakordselt selle 20. sajandi olulisima Ameerika õudusmeistri loomingus stiilipuhast teaduslik-fantastilist õuduskirjandust, nn kosmitsistlikku õudust esindav teos on kesksel kohal kogu kirjaniku originaalses Cthulhu-mütoloogias, mille juurde ta ikka ja jälle naases.

Loo, milles folklorist Albert Wilmarth avastab kõrvalistes Vermonti mägedes levivaid kõhedaid legende uurides nende taga peituva hirmuäratava tõe, seadis 2011. aastal ekraanile Sean Branney. Selliste Hollywoodi legendaarsete õudusfilmide nagu „Dracula” ja „Frankenstein” stiilis tehtud mustvalge linateos kummutas müüdi Lovecraftist kui filmimatust kirjanikust. Film linastus edukalt festivalidel ja pälvis ka arvukate Lovecrafti fännide heakskiidu.

„Autentse atmosfääriga meelelahutuslik film, mille tegijatel on õnnestunud ehedal kujul edasi anda Lovecrafti suurejoonelist õuduskontseptsiooni,” iseloomustas seda väljaanne Movie Metropolis.

Eriseansiga juhib HÕFF tähelepanu ka sellele, et 2017. aastal ilmus eesti keeles mahukas Lovecrafti lühiproosa kogumik „Cthulhu kutse”. 2020. aastal tähistatakse aga kogu maailmas kirjaniku 130. sünniaastapäeva, mille eelsoojenduseks Haapsalus toimuv eriseanss ühtlasi on. Linastusele järgneb Lovecrafti loomingu teemaline ettekanne.

Filmi treilerit näeb siin.

 

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub 27.-29. aprillini.
Festivalipassid on soodushinnaga saadaval 31. märtsini.
Kogu programm avalikustatakse ja üksikpiletite müük algab 6. aprillil.
Lähemalt vaata www.hoff.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments