Ilmar Randma laskmisvõistlus paisub üha suuremaks

Kaisa Kuusik sai naiste õhupüsii laskmises teise koha. Foto: Arvo Tarmula
Kaisa Kuusik sai naiste õhupüsii laskmises teise koha. Foto: Arvo Tarmula

Nädalavahetusel peeti Haapsalus 29. korda Ilmar Randma karikavõistlused laskmises, mis kasvavad iga aastaga üha suuremaks.

„Pikaks on läinud, osalisi on palju, kisub juba viiele päevale,” ütles võistluse korraldaja, laskmistreener Mati Seppi.

Laskmisvõistlustele oli tulnud kaks spordikooli Valgevenest, neli Leedust, viis Lätist ja üks Soomest, lisaks Eesti spordikoolid Haapsalu kõrval ka Hiiumaalt, Ülenurmelt, Männikult ja Põlvast. Võistlemas oli 132 noort ja 54 täiskasvanut. Koos bussijuhtide ja treeneritega tuli Seppil majutada 134 inimest.

Kui lätlased, leedulased ja soomlased on juba vanad võistlustel käijad, siis Valgevene esindus osales esimest korda. „Ise meelitasin nad siia,” ütles Seppi valgevenelaste võistlustele jõudmise kohta.

Jaanuaris Vilniuses toimunud laskmisvõistlustel rääkis Seppi paari Minski laskmistreeneriga ja kutsus neid Haapsallu võistlema. Et Valgevene võistlejad saavad hästi läbi leedukatega, rentisid nad Minskist tulemiseks bussi, võttes teel peale ka Vilniuse ja Kaunase sportlased. Lepiti kokku, et järgmisel aastal tellivad valgevenelased juba kahekorruselise bussi ja sõidavad läbi ka Läti linnast Dobelest.

Ekstreemsemate elamuste pakkumiseks tahtis Seppi väliskülalised jääteele sõitma viia, sest külalised ei suutnud uskuda, et autoga on võimalik üle jää saarele sõita. Paraku oli võistluse ajaks jäätee juba suletud.

Lätlased võidutsesid

Võistluste neljast üldvõidust kolm läks Lätti Dobelesse. Parima püssitüdruku tiitli sai Dženeta Evardsone, parim püstolitüdruk oli Selina Kovalevska ja püstolipoiss Rihards Zorge. Püssipoisi tiitel läks Vilniusesse Mykolas Osencovasele.

Kohalikest jõudsid karikale kõige lähemale Ekke Alar Toomingas ja Eerik Salf, kes tulid üldarveastuses mõlemad neljandaks. „Teised jäid kaugemale,” ütles Seppi.
Seppi sõnul on võistlusel kõrge tase ja siin võistlemas käivad Läti laskurid võidavad ka Euroopa ja maailma võistlusi. „Meie omad näevad taset,” ütles Seppi.

Individuaalvõistlustel said kõrgeid kohti ka kohalikud võistlejad. Lamades lastes tuli kolmandaks Eerik Salf, silueti laskmise võitis Ekke Alar Toomingas, naiste õhupüssi laskmises sai teise koha Kaisa Kuusik ning meeste lamades laskmises oli esimene Silver Loorens ja kolmas Martten Tiitsma. Sealaskmises sai teise koha Arles Taal.

Seppi lisas, et võistlus oli hea treening järgmiseks nädalaks, nimelt peetakse laupäeval Eesti noorte laskmisvõistlus ja pühapäeval maaspordiliidu võistlus.

Auhind viimasele

Suurem osa võistlejaid läks Seppi sõnul koju auhinnakotiga – kõik toetajad olid midagi välja pannud. Näiteks oli Balbiino poolt igale osalejale jäätis. Teist aastat kasutati ka auhinnaloosiratast, kust loositi auhindu esikolmikust välja jäänute vahel. Seppi sõnul ei saanud üks viimaseks jäänud Läti poiss arugi, miks ta peab autasustamisele minema.
Populaarne oli ka Eduard Lauri püsti pandud selfijaam, kus sai üksi või koos sõpradega teha kolm pilti, millel oli taustaks Ilmar Randma karikavõistluse logo.

Ilmar Randma nimeline laskmisvõistlus peeti tänavu juba 29. korda. Võistlust alustas kunagine laskmistreener 1990. aastal ja esimesed 11 aastat lõi nende korraldamisel ka ise kaasa.

Võistluste ajendiks sai see, et 1980. aastate lõpus halvenes Ilmar Randma isa tervis niivõrd, et poeg pidi end mõni kuu enne tööstaaži täitumist töölt lahti võtma ja isa hooldama hakkama. Spordikooli toonane juht leidis, et õige on Ilmar Randmat fiktiivselt tööl hoida. Neil kuudel teenitud raha aga Randma vastu võtma ei nõustunud, sest tundis, et pole seda ära teeninud.

Samal ajal otsis sõjaväest naasnud noor laskur Mati Seppi võimalust Haapsalus korralikku võistlust käivitada. Randma palgaraha raha eesti tellitigi Tallinnast uue võistluse tarbeks neli karikat, mis rändauhinnana käivad siiani käest kätte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments