0

Haapsalus antakse üle ajaloolise lipu koopia

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kolmapäeval annab Eesti eruohvitseride kogu Haapsalus Peterburi Jaani kiriku esindusele üle koopia ajaloolisest loosunglipust, mis lehvis Eesti sõjaväelaste demonstratsioonil Peterburis 1917. aastal.

„Eesti eruohvitseride kogu juhatuse otsusega on valmistatud loosunglipu koopia, et kinkida see Peterburi eestlaste Jaani kirikule. Olgu see EEOK poolne kingitus mälestamaks väärikaid, tänu kellele tohime tähistada Eesti 100,“ teatas  Eesti eruohvitseride kogu juhatuse aseesimees, vanemleitnant Tiit Põder.

Lipp antakse üle kolmapäeval kell 17 Haapsalu Jaani kirikus kontsert-tänujumalateenistusel toimkonnale, kes toimetab selle Peterburi Jaani kirikusse.

Peterburis 1917. aastal Eesti sõjaväelaste demonstratsioonil kasutatud loosunglipu valmistas Jacob Bockmann. Jacob Bockmann oli  elukutseline fotograaf, kelle fondis on säilinud 10 237 fotot. Alates 1950. aastast kuni surmani 1983. aasta kevadel oli Bockmann Ambla kiriku organist.

Bockmann andis lipu hoiule tolleaegsele Ambla kirikuõpetaja Einar Laignale. 1990ndate alguses andis Einar Laigna reliikvia üle Eesti akadeemilise sõjaajaloo seltsile, kust see edasi läks ajaloomuuseumi fondi.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz