Keskkonnaamet: metsas tegutsejatel tuleb arvestada taliuinakut tegevate karudega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Karupoeg rabas. Foto Arne Ader
Karupoeg rabas. Foto Arne Ader

Keskkonnaamet tuletab meelde, et looduskaitseseaduse kohaselt kehtib teadaoleva pruunkaru talvituskoha ümbruses 300 m raadiuses talvituspaiga kaitse kuni talvitusperioodi lõpu, 15. aprillini.

Pruunkarud veedavad külma ja lumikattega talve selleks valitud turvalises kohas taliuinakut tehes. Tavaliselt on selleks karu eluterritooriumil paiknev rahulik ja varjatud koht: tormimurruga kaetud rägastik, noore kuusetihniku keskel paiknev lohk või mõni muu looduslik varjatud ala.

„Täiskasvanud emakarul sünnivad taliuinaku ajal 1–4 poega. Karud poegivad üle aasta. Taliuinak on meie suurima loodusliku kiskja elukäigus kõige häirimistundlikum periood. Emakaru eemale peletamisel seame suurde ohtu abitud karupojad ning juhul, kui emakaru ei tule tagasi, pojad hukkuvad,“ rõhutas keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi, miks karusid ei tohi segada.

Karu talvituspaiga avastanud isik on kohustatud sellest esimesel võimalusel teavitama keskkonnaametit ning kohe tuleb peatada talvituspaiga ümbruses metsanduslikud, jahinduslikud ja muud tegevused. Keskkonnaamet kehtestab kaitsekohustusteatisega talvitusperioodi lõpuni talvituspaiga kaitse.

Jaanuari lõpus teavitas raiet teostava Lignator Mets OÜ esindaja keskkonnaametit Lõuna-Eestis raietööde ettevalmistuse käigus avastatud tõenäolisest pruunkaru talvituspaigast. Tööd peatati omaalgatuslikult ning talvituspaiga ümber seati ajutine kaitse. Keskkonnaamet tunnustab metsamajandajat mõistliku ja kiire tegutsemise eest.

„Tuletame kõigile talvel metsas raietööde, jahi või muul põhjusel tegutsevatele isikutele meelde taliuinakus oleva karuga kohtumise võimalust ning rahuliku ja kohese taandumise olulisust,“ lausus Tõnu Talvi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments