Piltuudis: talvine liblikas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Talvine liblikas. Foto. Urmas Lauri

Liblikad on talveunest ärganud. Lääne Elu raamatupidaja kabinetis on end toalillede keskel suviselt traksi ajanud liblikas.

Liblikaliste (Lepidoptera) liike on maailmas ligikaudu 160 000, Eestis üle 2400. Liblikad jagunevad päevaliblikateks ja ööliblikateks. Maailmas on päevaliblikaid üle 18 700 liigi, meil aga 113 liiki.

Kuidas liblikad talvituvad?

Siinsetes oludes peavad kõik liblikad elama oma elutsükli kestel üle külma talveperioodi. Talvituda võivad liblika erinevad arengustaadiumid – see on liigiti erinev. Enamik Eesti päevaliblikatest talvitub röövikuna, tunduvalt vähem liike nuku ja munana ning kõige vähem valmikuna. Kõige paremad talvitumistingimused on liblikatele siis, kui ilm on parajalt külm ning maapinnal rohkesti lund. Nimelt hoiab paks lumekiht suhteliselt stabiilset temperatuuri ning kaitseb mehhaaniliste vigastuste eest. Tegelikult saavad talvituvad liblikad ilma kaitsva lumekihita hakkama ka -20–-30 ⁰C juures, sest nende organism sünteesib sügisel külmumisvastast ainet antifriisi. Samas, kui temperatuur langeb veelgi madalamale, saavad väga paljud liblikad siiski hukka.

Allikas: e-loodus.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments