Grippi haigestunute arv on hakanud kasvama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay.com

Aasta 1. nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 2919 inimest, neist ligi 42 protsenti olid lapsed. Haigestunute üldarv on püsinud viimastel nädalatel stabiilsena, kuid haigestunute hulgas on hakanud kasvama grippi haigestunute osakaal, teatas terviseamet.

Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid 40 protsenti gripiviirused.

Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal 8 A gripi- ja 40 B-gripiviirust. Domineerivaks viiruseks on saanud B gripiviirus – kuni 38 protsenti uuritud proovidest. Selle viirusega seotud haigestumised registreeriti peamiselt Tartumaal.

Vaatamata gripiviiruste hulga kasvule saab grippi haigestumise intensiivsust endiselt hinnata madalaks ja gripilevikut piiratuks. Haigestumiste üldarv püsib jätkuvalt madalal tasemel, mis suure tõenäosusega on tingitud pühadest ja koolivaheajast.

Hospitaliseerimiste arv näitab, et tegelik haigestumiste arv võib olla ametlikust statistikast suurem. Kahel viimasel nädalal vajas haiglaravi 18 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud kokku 37 patsienti, neist 12 vanusrühmas 0-4, kaheksa patsienti vanusrühmas 5-14; kuus inimest vanusrühmas 15- 64 ning 11 vanemaealiste vanusrühmas.

 

Soovitused elanikele

Kuna grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise oht pidevalt kasvab, juhib terviseamet elanike tähelepanu asjaolule, et sageli põetakse gripp läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitab amet gripileviku hooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga.

Haigena püsige kodus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments