PERH kutsub Läänemaa inimesi jõulukuu heategudele

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: arhiiv

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 27. detsembril kella 10.30-14.30 Haapsalu Kultuurikeskuses toimuvale doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Türi inimesed saaksid teha kauni kingituse kõigile abivajajaile.

„Eesti regilaulus tähistab sõna punane hoopiski kaunist, seega punane kingitus on kaunis kingitus. Verekeskus soovib kõigile Läänemaa inimestele rahulikku jõulukuud ja ootab kõiki doonoreid tegema kaunist kingitust,“ rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

„Regionaalhaigla verekeskusel on tavaks teha jõulukuul ka oma headele doonoritele toredaid kingitusi, mis loositakse välja kõigi detsembris verd loovutanud ja loosis osalenud doonorite vahel. Peaauhinnaks on Tallinn-Stockholm-Tallinn kruiis neljale, aga toredaid auhindu teatritelt, muuseumitelt jt ettevõtetelt on veelgi,“ lisas ta.

Viimati oldiHaapsalu Kultuurikeskuses 20. novembril, mil verd loovutas verd 59 doonorit ning verevarud täienesid ligi 27 liitri hinnalise verega. Tuginedes eelnevate aastate kogemusele ning inimeste suurele südamele, loodab Lomp, et seekord on head teha soovivaid inimesi rohkem ning verekeskuse verevarud saavad sedavõrd tõhusa täienduse, et me kõik saaksime rahuliku südamega aastalõpule vastu minna.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad www.facebook.com/DoonoridjaSobrad.

Regionaalhaigla verekeskus on ka Instagrammis, jälgi meid @verekeskus ning postita oma pilte vereloovutustest doonoripäevadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments