Haapsalu jaamahoone laemaalingud lõid särama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14
Eesti kunstiakadeemia tudengid puhastasid seinamaalingud tahvast ja mustusest. Foto Arvo Tarmula

Tallinna kunstiülikooli tudengid tegid koos juhendajatega kaks päeva tööd, et Haapsalu raudteejaama kunagise kolmanda klassi ootesaali laemaalingud taas särama lüüa.

Maalingud puhastati sinna aastakümnete jooksul ladestunud tahmast ja mustusest ning lahtine värv kinnitati. „See oli ootamatu, et nad nii puhtaks läksid,” tunnistas tudengite juhendaja, kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna professor HilkkaHiiop. „Kui see kollane ja hall tahm pealt ära läks, läks see ruum värvide poolest tohutult hästi paika – äkki tekkis siin selline karge külm helgus,” oli ta muutusest vaimustuses.

Maalingute kallal oli ametis tosin kunstiakadeemia teise ja kolmanda kursuse tudengit koos kahe juhendajaga. Kõigepealt kaardistati maalingute kahjustused, maalide säilivuse tagamiseks süstiti irduvate värvitükkide taha etanooli ja liimainet ning värvikiht kinnitati. Teine etapp oli maalingute puhastamine.

Haapsalu raudteejaama kolmanda klassi ootesaali kaunistavad mereteemalised laemaalid pärinevad ilmselt 1950. aastatest, miloli raudteejaamas suurem kapitaalremont. „Ajalehes Eesti Raudteelane on kirjutatud, et siis kaunistati jaamahoonet ka kunstiliselt,” rääkis Haapsalu raudtee- ja sidemuuseumi teadur Tõnu Tammearu. Ta lisas, et peale maalingute kaunistati raudteejaama ka viisnurkade, reprode ja muu sellesarnasega.

Maalingute autor pole aga teada. Tammearu sõnul on tööversioon, et selleks oli üks saksa sõjavang, kes oli ehitusmeister Jallaile abiks antud. Tammeru lisas, et ta on rääkinud ehitusmeistri tütrega, kes oli toona väike tüdruk. Viimane on meenutanud, et isale oli abiliseks pandud sõjavang, kes oskas hästi maalida.

„Kui maalingud oleks teinud mõni nõukogude sõjaväelane, küllap siis oleks ka nimi suure kella külge pandud, aga et tegemist oli ebasobiva isikuga…” arutles Tammearu.

Hilkka Hiiopi sõnul on maalingute autoril kätt olnud: „Aivazovski ta pole, aga täielik diletant ka mitte. Lähedalt vaadates näed, et need on suhteliselt professionaalselt maalitud ja inimene on kunsti õppinud.”

Tammearu ütles, et ilmselt oleks arhiivides ja toonases ajakirjanduses põhjalikumalt tuhnides võimalik ka maalingute autori nimi selgeks teha.

Fotod Arvo Tarmula

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
60*
6 aastat tagasi

Mäletan oma lapsepõlvest valgeid klasuurpottidest laeni ulatuvaid ilmselt tsaariaegseid ahjusid ootesaalis. Kes küll võis olla see ametnik,kes need käskis lammutada?