Jõgisoo majapõlengut oli kustutamas viis päästekomandot

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Täna kell 12.52 sai häirekeskus teate, et Jõgisoo külas põleb elumaja. Kui päästjad kohale jõudsid, oli maja üleni leekides. Foto: päästeamet

Veidi enne kella ühte pärastlõunal sai häirekeskus teate, et Jõgisoo külas põleb elumaja. Kui päästjad kohale jõudsid, oli maja üleni leekides.

„Saime teate elumaja põlengust. Eelteates juba öeldi, et majas võib üks vanem inimene sees olla,“ ütles päästeteenistuse Haapsalu operatiivkorrapoidaja Andrus Eltmaa Lääne Elule. Sündmuskohale jõudes oli katus juba läbi põlenud, maja põles lausleegiga. Päästjad tõid majast välja hukkunud naisterahva.

Sündmuskohal oli ka Pärnu kiirabi ning et tulekahjus hukkus inimene, saabusid ka politseinikud ning menetlejad.

Põlengut oli kustutamas viis komandot: Haapsalu, Risti, Märjamaa ja Lihula komando ning Laukna vabatahtlikud. „Eluhoonete puhul on see tavaline, siin pole midagi erakorralist,“ ütles päästetööde juht Alvar Lai.

„Antud juhtumi korral oli keerukaim see, et kannatanu oli kohe sissepoole avaneva ukse taga,“ nentis Lai. „Nähtavus oli null ja ust ei õnnestunud esialgu avada, hiljem murdsime selle lengist välja.“

Majas olnud naisterahvast päästa ei õnnestunud. „Tõenäoliselt jäi ta vingu, aga menetlusekspertiis selgitab, mis siin täpsemalt juhtus,“ lausus Lai.

Inimohvritega põlengud on päästjate jaoks erandlikud. „Läänemaal eriti,“ kinnitas päästetööde juht.

Alvar Lai ütles, et nende jaoks on iga päästetöö oluline. „Inimese elu on prioriteet. Teed kõik selleks, et inimest päästa. Ikka on kahju, kui see ei õnnestu, kuigi teed kõik mis suudad ja oskad,“ lausus Lai.

Põlengukohale olid tulnud kaheksa kilomeetri kauguselt ka Ubasalu küla elanikud Elmar ja Meida. „Oleme [hukkunuga] suured tuttavad,“ põhjendas Elmar. Meida teadis lisada, et tules hukkunud naine sai juulis 75aastaseks.

Tulekahju põhjuse kohta oli Elmaril oma arvamus. „Eks see ahi oli,“ nentis mees ja lisas, et pottsepp käinud mõni aeg tagasi sooviga ahi korda teha, kuid polnud toona majja sisse pääsenud.

Laukna priitahtlikud olid enda päästemasina Liivi jõe silla veeres kaldale ajanud ning nende ülesanne oli päästeautosid veega täita. „Kolm autotäit oleme pumbanud, kokku 24 kantmeetrit,“ ütlesid üle jõe viival sillal valves olnud päästjad. Kui kustutamine on lõppenud, pumpavad Laukna priitahtlikud päästeautode veemahutid enne komandodesse sõitmist täis.

Fotod: Urmas Lauri

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments