Fotogalerii: Haapsalu katlamaja korsten lammutati madalamaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Haapsalus Niine tänaval kõrguv katlamaja kivikorsten on nüüd kümme meetrit lühem – korstna kõrgust vähendati 59 meetrilt 50-le. Järelejäänud korsten renoveeritakse ja sellesse paigaldatakse metalltoru.

„Korstnasse pannakse happekindel 1,5 m läbimõõduga terashülss,” ütles ettevõttele AS Utilitas kuuluva katlamaja juht Rein Paju Lääne Elule.

Terashülss kaitseb Paju sõnul korstnat uue suitsugaaside kondensaatori eest, mis väljutab kateldest tulevaid suitsugaase 50–60 kraadi juures. „Paigaldame metalltoru kahjustuste vältimiseks kivikorstnale. Kondensaator on juba paigas, see tuleb veel ühendada,” kirjeldas ta tööde kulgu. „Kondensaator on vajalik, et puhastada suitsugaase ja võtta sealt energia, mis tavaliselt korstnast välja lendab. Alandame gaaside temperatuuri, nii saame energia kinni püüda ja suunata selle tagasi oma ringlusse.”

Uus süsteem on loodussäästlikum kui eelmine, sest energia saab maksimaalselt ära kasutada.

Katlamaja järjepidevaks toimimiseks ehitati vana korstna kõrvale ajutiselt uus, metallist ja poole madalam. „Kui renoveerimistööd on lõppenud, ühendatakse juba uuendatud väljavõtted uude korstnasse ära ja pärast lõigatakse nende küljest ajutise korstna otsad lahti,” rääkis Paju.

Katlamajast on juba uued suitsukäigud valmis ehitatud, hülsiga ühendatakse need augusti lõpuks.

Korsten ning seda ümbritsev haljasala saavad valmis novembriks.

Fotod: Eduard Laur

Katlamaja korsten 1

Katlamaja korsten 3

Katlamaja korsten 4

Katlamaja korsten 5

Katlamaja korsten 6

Katlamaja korsten 7

Katlamaja korsten 8

Katlamaja korsten 9

Katlamaja korsten 11

Katlamaja korsten 12

Katlamaja korsten 13

Katlamaja korsten 14

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olile
6 aastat tagasi

See mis oli, enam ei ole. Nüüd on eurorahad käes ja valimised ees. Kõige tähtsam on novembris jõuda igale poole. Mis hinnaga, see ei huvita kedagi. Sellele Niine tn. elanikule võib küll kaasa tunda. Proovi ise elada pool aastat suurte masinate müras.

arvaja
6 aastat tagasi

Fotograaf joob palju Red Bulli
et nii kõrgele on saanud

Nikita
6 aastat tagasi

Linnas läheb õhk puhtamaks alles siis kui igasugu vingujad ära kaovad.

oli
6 aastat tagasi

ette nähtud see katlamaja linna keskelt välja viia, plaanitud asukoht oli Tööstuse tänaval, aga nagu näha plaanitakse linnakeskele tehnorajatisi juurde, näiteks selverijahuti

Niine tn.elanik
6 aastat tagasi

See kõik on väga tore, aga elada katlamaja kõrval praegu on piin. Läheb kolmas kuu, kui elan nagu hambaarsti kabinetis, hommikust õhtuni kraanad ja suured masinad töötavad, keevitajad, torude lukksepad jne Ei jõua ära oodata, millal vaikus tuleb. Juulis töötasid laupäeval ja pühapäeval ka. Nüüd on rahulikumaks läinud. Oleks ainult kasu sellest kõigist, aga kui kallimaks läheb?

Juss
6 aastat tagasi

Paku siis mingi hääletu töötegemise moodus 🙂

Ludvic
6 aastat tagasi

Kuidas su tervis sellele küll vastu peab?

.........
6 aastat tagasi

Räägiti ka eelmisel aastal, et küttehinnadki alanevad, kuid 1. jaanuarist küttehinnad hoopis tõusid! Suvel, kui ei kõeta, tuleb ussitoru eest vannitoas ka maksta üle 8 euri kuus! Vannituba see ära küll ei küta, maksta aga rõõgatult!

juss
6 aastat tagasi
Reply to  .........

pane lühem uss, ma maksan 1,80 ja vannituba on soe. mul uks ka kinni.

Niine tänavalt
6 aastat tagasi

Kas uus korsten tagab ka puhtama õhu ümbruskonnas ja musti tükke korstnast ei lenda? Mitte halva pärast, aga väga tüütu on valget pesu korjates tõdeda, et peab uuesti pessu panema.