Anneli Ott: tasustatud isapuhkus peab olema kõigi isade võrdne õigus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Isapuhkust saavad ainult töölepingu alusel töötavad inimesed. Laps aga ei küsi, kas isa töötab töölepinguga või on hoopis füüsilisest isikust ettevõtja. Lapsel on vaja, et tal oleks isa, kes on tema tugi ja keda ta saab usaldada. Selle turvatunde tekkimiseks on oluline esmane kontakt vastsündinu ja isa vahel, mida peab saama pakkuda iga töötav isa vaatamata sellele, milline on tema töötamise vorm, kirjutab riigikogu Keskerakonna  fraktsiooni liige Anneli Ott (pildil).

Anneli_Ott-1Vähem kui aasta aega tagasi seisin riigikogu ees ja püüdsin opositsiooni saadikuna toonasele valitsusele selgitada, et tasustatud isapuhkus peaks olema kõigi isade võrdne õigus, mitte ainult osade privileeg. Praegu kehtiv seadus lubab tasustatud isapuhkust kasutada ainult isadel, kes töötavad töölepingu alusel. See aga tähendab, et tasustatud isapuhkust pole võimalik võtta füüsilisest isikust ettevõtjal, notaritel, kohtutäituritel, käsunduslepingu või töövõtulepinguga töötaval isal.

Probleemiga, et kõigil töötavatel isadel ei ole õigust riigi poolt tasustatud isapuhkusele, sai toona pöördutud nii kirjaliku küsimuse kui ka arupärimisega ministrite poole, arutletud teema üle komisjonis ja riigikogu suures saalis ning tagatipuks pöördutud ka õiguskantsleri poole. Tähelepanuväärne on tõsiasi, et minister leidis toona, et tegemist ei ole õiguslikult korrektse olukorraga. Kuigi ilmselgelt on tegu ebavõrdse kohtlemisega, ei algatatud siis seaduse muutmist.

Jääb vaid loota, et taoline riigi hoolimatu suhtumine seaduses pole siiani kellegi pereplaneerimisel takistuseks saanud. Loomulikult on isapuhkus vaid üks väike kivi suuremast müürist, mida pereplaneerimisel aluseks võetakse. Ent elus algab kõik alati väikestest asjadest ja ka seda ehituskivi ei tohiks vähetähtsaks pidada.

Isapuhkus on 10 tööpäeva pikkune puhkus, mida saab kasutada kaks kuud enne eeldatavat sünnitust või kahe kuu jooksul pärast sündi. See võimalus on oluline. Oluline seetõttu, et isapuhkus on aeg, mis annab isale pärast lapse sündi võimaluse elukestva kontakti loomiseks värske ilmakodanikuga. Riik peab toetama lapsevanema ja lapse omavahelise suhte tugevdamist. Kui isa soovib oma lapsega kodus olla ning saada selleks riigilt ka kompensatsiooni, siis peab riik talle selle võimaluse tagama. Tugevad perekondlikud suhted loovad meile turvalisema ühiskonna.

Uus valitsus on algatanud seaduseelnõu, mille valitsus on planeerinud esitada riigikogule  sügiseks. Seadusemuudatus tuleneb soovist kaasajastada kogu vanemapuhkuse süsteemi, mis vastaks tänastele vajadustele. Peamise muudatusena plaanitakse liita senised rasedus- ja sünnituspuhkus, lapsehoolduspuhkus ning isapuhkus koos kõigi seniste hüvitistega üheks vanemapuhkuseks ja -hüvitiseks, mida saab tulevikus kasutada paindlikumalt, kui see seni võimalik on olnud.

Lisaks on plaan pikendada just isadele, sealhulgas ka füüsilisest isikust ettevõtjatele mõeldud vanemapuhkust, mis lisanduks praegusele vanemapuhkuse perioodile. Kui praeguse seaduse järgi on isapuhkuse pikkuseks 10 päeva, siis tulevikus oleks võimalik isal kasutada ühe kuu pikkust vanemapuhkust.

2015. aastal olid vanemahüvitise saajatest vaid 8% isad. Plaanitavate muudatuste üheks eesmärgiks on suurendada isade soovi isapuhkust välja võtta. Sarnast, vaid isadele mõeldud vanemahüvitise võimalust on rakendatud ka Põhjamaades ning sealsed tulemused näitavad, et isa puhkuse väljavõtmise protsent on 90%. Tegemist on olulise sammuga peresõbraliku poliitika suunas, mis kasvatab meie perede turvatunnet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mõni
6 aastat tagasi

kaunis Riigikogu daam mõtleb ka meestele-isadele ,kes on ju ema kõrval väga vajalikud isendid,mõni daam Riigikogust mõtleb ainult triibulistele nimekirjadele,aga erinevus rikastab…