Fotod: illegaalsed prügimäed Pullapääl ja Valgeväljal

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pullapää prügi Foto: Facebook Haapsalu ja Lääne grupp

Haapsalu ja Ridala inimesed on metsaaluste prügistajate peale pahased. Foto: Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupp

Nädalavahetusel avaldati Facebooki Haapsalu ja Läänemaa ning Ridala valla grupis masendavad fotod isetekkelisest prügimäest Pullamäel ja Valgevälja metsa viidud õlikanistrtitest.

Ridala abivallavanem Ailar Ladva ütles Lääne Elule, et täna hommikul oli illegaalsete prügimägede teema vallavalitsuses taas jutuks – probleem kestab juba aastaid, lõppu aga ei paista.

„Paar aastat tagasi laskis vald Pullapäält selle prügihunniku ära koristada, aga see tekib jälle. See on mugav koht, kuhu oma prügi viia – suhteliselt linna lähedal ja samas kõrvaline, kedagi pealt nägemas ei ole. Nii et jätkuvalt ladustatakse sinna prügi – kui harjumus on juba sees, tuuakse sinna prügi ikka edasi,“ rääkis Ladva.

Valla jaoks teeb olukorra keerukaks ka see, et tegemist on riigimaaga, millel toimuv kuulub keskkonnaministeeriumi ja selle allasutuste, keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni haldusalasse. Mõned aastad tagasi pöördus Ridala vald riigi poole abipalvega ebaseadusliku prügila likvideerimiseks.
„Prügi kogus on seal väga suur ja selle ära vedamine läheks vallale maksma tuhandeid eurosid, valla jäätmemajanduse real pole lihtsalt eelarves selliseid summasid, “ selgitas Ladva.
Abi paraku ei saadud. „Seda reostust peaks vaatama minema keskkonnainspektsioon,“ lisas Ladva.

Ladva sõnul tuleb vallal aegajalt erakorralisi väljaminekuid vastutustundetute inimeste poolt metsa alal loobitud prügi koristamiseks siiski teha.
„Üks koht, kus vald regulaarselt koristamas käib, on Paralepas, kodumasinate remondikoha juures, kus on konteinerid papi, pakendite ja teatud tüüpi jäätmete jaoks. Sinna aga tuuakse pidevalt prügikotte, mida jäätmevedaja pole kohustatud ära vedama,“ selgitas abivallavanem.

Valgevälja prügi

Õlikanistrid Valgevälja metsas. Foto: Facebook Haapsalu ja Lääne grupp

Ladva ütles, et taolisi populaarseid prügi maha paneku kohti on Ridala vallas teisigi. Üks on Valgevälja mets. Nädalavahetusel postitatud fotodest üks pärinebki just sealt – metsa alla on poetatud kümmekond kanistrit kasutatud taimeõliga, mis tõenäoliselt on pärit mõnest toitlustusasutusest.
Näiteid sellest, et prügi panevad illegaalselt maha ka ettevõtted, on veelgi – suured kogused autorehve ning arvuteid ja kuvarid metsa alla on Ladva sõnul üsna tavaline nähtus.

Prügi meeldib inimestele jätta ka Parila bussipeatusesse. „Suvel on seda eriti palju, kui turistid käivad – käivad mere ääres puhkamas ja pikniku pidamas ning ära sõites poetavad oma jäätmed kuhugi maha,“ rääkis Ladva, lisades, et loo alguses mainitud Pullapää prügimägi on tõenäoliselt Haapsalu inimeste looming.
„Jäätmejaama ei taheta oma prügi viia, kuna see on tasuline,“ selgitas Ladva.

Ridala abivallavanem paneb kõigile südamele, et prügi pandaks siiski oma elumaja juurde selleks ette nähtud konteineritesse. „Sellest aastast läks uue jäätmeveo hankega Haapsalus ja Ridalas tavaprügi vedamine eratarbijale ka odavamaks, juriidilistele isikutele ja see tähendab, et ka omavalitsustele jällegi kallimaks,“ märkis Ladva.
Ta tuletas inimestele ühtlasi meelde, et ebaseaduslike prügilate koristamiseks kulutab omavalitsus raha, mida saaks kasutada muudes valdkondades ja mis tuleb kõigi maksumaksjate taskust.
 

Hea teada – Ridala valla kulud prügiveole

2016. aastal on prügi koristamisele kulutatud 4235 eurot.
Sellest hanke alusel Ragn-Sells AS'ile 2405 eurot ja väljaspool hanget oli koristamise kuludeks 1830 eurot.

2016. aasta esimesel neljal kuul oli kulu Ragn-Sellsile 644 eurot ja lisakoristamisele kulus samal ajal 72 eurot.

2017. aasta samal perioodil on kulutatud Ragn-Sellsile 2177 eurot ja lisakoristamisele on vald kulutatud 90 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aivo+Männik
6 aastat tagasi

Hea Eesti+ Vabaks!
Minul tühjendatakse Ridala vallas jäätmemahutit suurusega kuni 240l hinnaga 0,1 EUR kord. Seda 0,28 EUR-i ei leia ma kuidagi. Aga, kui mahuti täis sai, telli graafikuväline tühjendus, mis maksab 0,20 EUR-i´, selle asemel, et ise jäätmejaama sõita ja rohkem maksta. Niimoodi “Eesti küll Vabaks ei saa”, kui lihtsast asjast arusaamine väga raske on.

juss
6 aastat tagasi
Reply to  Aivo+Männik

Sama siin! Endine aianduskooperatiiv, telli või iga päev prügiauto!

Kuli
6 aastat tagasi

Nendesse kohtadesse tuleb paigutada salajased kaamerad ja siis saavad reostajad tuvastatud ja täie rauaga karistatud.

KGB
6 aastat tagasi
Reply to  Kuli

Need oleksid väga salajased sel juhul!!

elku
6 aastat tagasi

Tõesti..inimestel raha auto jaoks on,aga prügi eest tasumiseks enam ei jagu?!

prügi
6 aastat tagasi
Reply to  elku

ära andmine peab muutuma asjast huvitatule ehk prügi edaspidisele kasutajale tasuliseks ,siis muutub ka suhtumine

Et et
6 aastat tagasi

Arvan ka et strateegiliselt paigutatud rajakaamerad oleksid mõistlik esimene samm just nende tabamiseks kes sinna süstemaatiliselt prügi viivad. Trahv ja näidispoomine.

Kodanik
6 aastat tagasi

Kas linnas prügikaste vähe? Ma mitu korda näinud, kuidas mõni oma prügi võõrasse konteinerisse viib.
Nähes , mis linnas toimub ei imesta midagi. Igal pool konid ja suitsupakid maas vedelevad. Isegi neid ei suudeta prügikasti visata.

Tauno Tuhkur
6 aastat tagasi

Teeme karmima süsteemi. Prügi metsa alla viinu jääb ilma oma autost esimesel korral. Teisel korral majast. Kolmandal korral paneme ta tütre neegrile mehele. Neljandal korral peab juba ise teerulli ette heitma.

Asunik
6 aastat tagasi

Pullapää probleemi saaks lahendada paari kaameraga. Endisesse raketibaasi läheb kaks teed ja endisesse kütusehoidlasse üks tee. Kaamerad nende teede äärde ja kohe oleks selge, kes ja mis eesmärgil seal liikleb.

see
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

ei lahenda valest otsast seatud prügiprobleemi, taara suhtes on õige seisukoht võetud, selle tagastamisel makstakse see sissemaks tagasi, prügiga tuleb teha samuti, see tuleb tagasi osta ja probleem kaob

R
6 aastat tagasi

Ma arvan, et need inimesed ei viiks oma sodi ka siis jäätmejaama, kui see tasuta oleks. Metsa all ei pea lahtioleku aegadega ennast kurssi viima, kellegagi suhtlema, et kuhu mida panna võib jne. Peale tuleks maksta, siis viiks.

nimi
6 aastat tagasi

Vald võiks selle kulutatud 4235.- maksta jäätmejaamale , et elanikud saaks tasuta om prügi ära anda. Ma arvan, et kõik osapooled oleks rahul. Inimene saab tasuta prügist lahti, jäätmekäitlejal raha käes ja vald ei pea metsi koristama.

Asunik
6 aastat tagasi
Reply to  nimi

.. jah aga kahjuks on metsas enamasti see prügi, mida jäätmejaamas saab tasuta ära anda (nt rehvid ja kodumasinad). Asi ikka rohkem suhtumises kui rahakotis kinni.
PS! Eterniidi vastuvõtmist võiks tõesti toetada sest selle tonnihind on ikka täiega ulme.

see
6 aastat tagasi
Reply to  nimi

läheb vastuollu prügimaffia põhimõtetega, nad tahavad juba korra inimestelt, kes on taara eest maksnud veelkord nahk üle kõrvade tõmmata, et veel teistkordselt neilt tasuta kalli toorme eest veel ka kopsaka kasumi teenida, müües seda veelgi tulusamalt edasi ja vald onprügimaffia käpa all

Kurg
6 aastat tagasi

Konn ära köhi omaviletsuses EI OLE EGA TULE raha. Kesk Konna inspeksioon püüab kala ja võtab päikest,neil päikseprillid eesega näe midagi.