“Radar”: mis elu ootab haisid Dirhami sadamasse planeeritavas akvaariumis?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Meritähe veekeskuse eskiis.

meritaht Meritäht. Joonis

Eilne Kanal 2 saade "Radar" uuris lähemalt ettevõtjate ja loomakaitsjate vastasseisu Läänemaale Dirhami sadamasse rajatava külastuskeskuse suhtes. Muu hulgas lasti kavandatava eksootiliste kalade akvaariumi küsimuses sõna sekka öelda teadlastel, vahendas Postimees.

Dirhami sadamasse on planeeritud kogupere külastuskeskus "Meritäht", kus on 1000 m2 põrandapinda, kolm korrust ja 4500 m3 basseine. Seal hakkavad elama eksootilised haid ja raid. Mart Vahteli sõnul on projekti kogumaksumus 5 miljonit eurot, millest EASi osalus on 2,25 miljonit.

Okeanaarium on aga pälvinud loomakaitsjate pahameele. Põhiline vastuargument planeeritavale haide keskusele on võimetus tagada haidele piisav liikumisruum.

Loomakaitseühingu Loomus juhi Kadri Tapersoni sõnul on haid harjunud looduses 70 km päevas liikuma ning kõik need vajadused on alles ka nendel loomadel, kes on tehistingimustes kasvanud.

Projekti autori Mart Vahteli sõnul on aga haide heaolu mõõtmine keeruline, kuna nad ei räägi ega oska ka kirjutada. "Meie üks suundumus on see, et kui tehistingimustes suudavad loomad saada järeltulevat põlve, siis on see märk sellest, et nende tervis on hea," selgitas Vahtel.

Kogu projekti maksumuseks on 5 miljonit eurot, millest EASi osalus on 50 protsenti. Zooloog Aleksei Turovski sõnul on selline summa aga ilmselgelt kohutavalt väike. "Kui räägime tõepoolest okeanaariumist, arvestagu kohe vähemalt 50 miljoni euroga," ütles Turovski.

Projekti autori sõnul on aga sellise raha eest projekt igati teostatav ning kinnitab, et sellise raha eest keskus ka realiseeritakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
7 aastat tagasi

Nutetakse,et elu ääremaadel sureb välja ja keegi midagi ei tee.Ja kui leidub julge,kes üritab,tehakse tast kohe loomapiinaja. Haige suhtumine. Võtame või mtü Loomade nimel- guugeldades on see üks korteri-mtü, mis asub Tallinna korteris Majaka 23-6. Esimees Regly Johanson (mis võib olla ka varjunimi) , kes ühe pildi peal isuga burgerit sööb sööb. Kas siga on lind ?? Kõigil neil kaitsjatel peaks olema vähemalt bioloogiline kõrgharidus ning et haide muredest aru saaks,siis ka nendega samas akvaariumis vähemalt nädalane kooselu kogemus.

R
7 aastat tagasi

Vaadates loomaaedade loomade pisikesi puure on Meritähe projekt palju loomasõbralikum. Riia loomaaias oli Rai umbes 100 l akvaariumis, karul oli liikumiseks umbes 50 m ringiratast ümber kivide. Ei tundunud üldse nii loomasõbralik, kui võiks.

Vandaal
7 aastat tagasi

Õige punalipp vardasse ja helgema tuleviku poole igatses!

ERKElane
7 aastat tagasi

Mis elu, mis elu. Sama hull elu nagu meil siin Eestis kui me võimu ei vaheta!