Haapsalus tuleb juba viiendat korda muinasjutukonverents

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

muinasjutuvagi

Lastekaitsepäeval, 1. juunil korraldab Läänemaa keskraamatukogu Haapsalu kultuurikeskuses konverentsi „Muinasjutuvägi“, mis tänavu astub ühte jalga laste- ja noortekultuurile pühendatud teema-aastaga ja kannab alapealkirja „Lugudega kasvame suureks“.

Konverentsil astuvad tänavu üles kirjanikud Indrek Koff ja Lauri Sommer, muinasjutuvestja Piret Päär ning lasteajakirja „Täheke“ peatoimetaja Ilona Martson. Samuti esinevad konverentsil ettekannetega sellised tuntud ja tunnustatud laste- ja noortekirjanduse eksperdid nagu Krista Kumberg ja Ave Mattheus ning muinasjutu-uurija Risto Järv. Soomest tuleb külla Elo Lammi.

Konverentsi ettekannetes vaadatakse last muinasjutus ja jutte, mis praegu laste ümber on. Muinasjuttudes on keskseks tegelaseks sageli laps või noor, kes talle osaks langevate katsumuste läbi kasvab vaimult ja kosub kehalt. Hästi läheb neil, kes on lahked ja osavõtlikud. Neist vanadest lugudest osa saades kasvab ka kuulaja-lugeja-vaataja.

Kui soovime lastest saada häid kaasteelisi, tuleb neile muinasjutte lugeda. Vanad lood on sillaks põlvkondade vahel. Kui raamatumaailmast on raske leida teost, mida kõik kolm põlvkonda on lugenud, siis muinasjuttude hulgas näeme palju selliseid, mida teavad nii vanavanemad, emad-isad kui ka lapsed.

Lääne maakonna keskraamatukogu korraldavate muinasjutukonverentside algus jääb aastasse 2009. Sellest ajast peale on raamatukogu üle aasta kutsunud Haapsallu kokku muinasjutte väärtustavad inimesed, kes oma teadmisi, mõtteid ja kogemusi teistega jagada soovivad.

Konverents on suunatud laste lugemise juhtidele – lapsevanematele, pedagoogidele, raamatukoguhoidjatele, huvijuhtidele ja kõigile teistele huvilistele, kellele laste- ja noortekultuur korda läheb, kes peavad muinaslugusid tähtsaks ja on võtnud nende edasikandmise ja vahendamise oma südameasjaks.

Konverentsist osavõtt on tasuta ja konverentsi töökeel on eesti keel. Konverentsi programmiga saab tutvuda siin.

Konverentsile registreerimine algab 2. mail. Konverentsi korraldamist toetavad Haapsalu linn, Eesti Kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments