Lääne-Eesti biosfääri programmiala tähistab 27. sünnipäeva

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Muhu väina  regatt Haapsalus (arvo tarmula) (59)

Foto Arvo Tarmula

Programmiala sünnipäeva tähistatakse 27. märtsil biosfääripäevaga Kärdlas, kus Hiidlaste Koostöökogu jagab inspireerivaid näiteid Hiiumaal ellu viidud projektidest, mis teenivad kogukonna huve ja on tihedalt seotud biosfääri programmiga.

27. märtsil 1990 andis UNESCO MAB-i (Inimene ja biosfäär) programmi büroo välja sertifikaadi, millega tunnustati Lääne-Eesti saarestikku kui osa rahvusvahelisest biosfääri kaitsealade võrgustikust.

„27 aastat tagasi saime UNESCO-lt erakordse tunnustuse meie Lääne-Eesti saarte eripärale, mida otsustasime hakata tähistama biosfääripäevaga. Vahetult enne tänavust sünnipäeva saabus rõõmustav teadaanne Pariisi UNESCO peakontorist – rahvusvaheline biosfääri kaitsealade ekspertnõukogu kiitis Lääne-Eesti saarte biosfääri programmiala viimase 10 aasta aruande heaks ning pikendas meie sertifikaati veel järgmiseks 10 aastaks. UNESCO kiitis meie õnnestunud EuroMABi konverentsi, mida Eestil oli au korraldada 2015. a ning head koostööd naaberriikide biosfäärialadega,“ rõõmustas Lia Rosenberg, keskkonnaameti biosfääriala spetsialist.

Kõik võrgustiku liikmed peavad tõestama kord 10 aasta jooksul, et biosfäärialad vastavad nõutud standarditele ning on UNESCO sertifikaadi väärilised. Ühtlase ja kõrgetasemelise arengu korral pikendab UNESCO biosfääriala sertifikaati ehk kvaliteedimärki, mis annab alale võimaluse eristuda oma traditsioonilise elulaadi ja erilise liigirikkusega teistest piirkondadest. Näiteks on oluline bioloogilise mitmekesisuse kaitse ja ala peab olema piisavalt suur, et saaks ellu viia kolme põhifunktsiooni: looduskaitset, säästvat arengut ja teadmiste kasvu. Tegevuste tulemusel peab olema tagatud Lääne-Eesti saarte elanike võimalus majandada tundlikus looduskeskkonnas nii, et neil oleks huvi saartele elama jääda ning seal säästva arengu põhimõtete alusel keskkonda hoides tegutseda.

„Hiidlaste Koostöökogu on ainus kogukondlik ühing Eestis, kes tegeleb biosfääri programmialal tegevuskava rakendamisega juba alates 2006. aastast. Näiteks on LEADER toetusega teostatud mitmeid kogukonnale tähtsaid projekte – rajati Vaemla tootearenduskeskus ning toetati traditsioonilisi laevaehitusoskusi propageeriva halulaeva projekti, mille tulemusena valmib Läänemerel sõiduks sobiv kahemastiline kahvelpurjestusega purjekas. Käesoleva perioodi fookuseks on kohalik ressurss, sh kohalik toit, mis otseselt toetab säästlikku looduskasutust, kohalikku traditsiooni ja seeläbi töökohtade loomist,“ lausus Reet Kokovkin, MTÜ Hiidlaste Koostöökogu tegevjuht.

Biosfääripäeval saab kuulata ettekandeid ning osaleda Hiidlaste Koostöökogu suurprojekte tutvustaval ringkäigul. Täpsem päevakava ja registreerimisinfo on leitavad keskkonnaameti kodulehel.

Biosfääri programmiala eesmärk on ellu viia maapiirkonna säästvat arengut, lähtudes elukeskkonna tasakaalustatud suhetest. Alal korraldatakse hariduse-, seire ja uurimistöid ning arendatakse kohalikku elu keskkonna- ja loodussõbralikult.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments