Vallavanem tahab liita Nõva kooli Noarootsi omaga

Kelli Seiton

kelliseiton@gmail.com

Ivo Karindi Nõva kool_urmas Lauri

Nõva kooli hoolekogu juhatuse liikme Ivo Karindi sõnul aitaks kooli püsimajäämist tagada loodav MTÜ. Foto: Urmas Lauri

Nõva vallavanem tõmbaks kooli koomale, kuid vallarahvale ei meeldi see plaan kohe üldse mitte.

Nõva kooli lastevanemate koosolekul veebruari keskel rääkis vallavanem Deiw Rahumägi plaanist muuta Nõva põhikool Noarootsi kooli õpiosakonnaks.

„Midagi ei otsustatud, asi lõppes suure karjumisega,” võttis kooli hoolekogu juhatuse liige Ivo Karindi koosoleku kokku. „Vallavanem ütles, et Nõva kool kui juriidiline isik kaob, selle asemele moodustatakse esimese paari klassi baasil Noarootsi kooli õpiosakond.”

Kui Nõva koolist jääks järele vaid esimene aste, võimaldaks see kooli kolida peatselt tühjaks jäävasse vallamajja. „Me ei räägi kooli ümbertegemisest ega kinnipanekust,” pole vallavanem Rahumägi kriitikaga päri. „Põhimõtteliselt räägime sellest, kuidas võiks kool välja näha ja kuidas saaksime [Lääne-Nigula vallaga] liitumise järel õppeprotsessi korraldada.”

Karindi sõnul on Nõva kooli sulgemise tants kestnud juba aasta aega. „Kui seni on vallavanem kinnitanud, et keegi ei sule, siis seekord oli esimene kord, kus öeldi välja, et kool kaoks. Kogukond on selliste plaanide üle väga vihane,” kinnitas Karindi.

„Räägime Noarootsi vallaga selle üle, kas nemad on sama meelt,” ütles Rahumägi. „Kui „jah”, on meil teadmine, et saame seda süsteemi kasutada, et meil on õppe jätkamiseks Nõval alternatiiv.”

„Ei julgegi kommenteerida, see on praegu arutelu tasemel,” ütles Noarootsi kooli direktor Veikko Kõrv. „Otsime lahendusi, kuidas säilitada õppetöö Nõval, ning et need lahendused oleksid ka kogukondlikult vastuvõetavad.” Kõrva sõnul on Noarootsi ja Nõva kool ühesuguse taustaga ning koostöö oleks igati mõistlik. „Koostööd saame tihendada ka juriidilise muutmiseta,” nentis Kõrv.

Kogukond kavatseb kooli toetada

Nõval on loomisel kooli majandav mittetulundusühing Nõva Kooli Kogukond. „Registreerimine on lähipäevadel,” kinnitas Karindi. MTÜ üks eesmärke oleks vallalt üle võtta Nõva kooli majandamine, mille kulude ja tulude kohta on palju ebaselgust ja ebaefektiivsust. „Kui me võtame kooli majandamise enda kanda, ei tekiks vallavalitsusel soovi kooli suurte kulude pärast kinni panna,” selgitas Karindi.

„Kogukonna poolt initsiatiivi ülesnäitamnine on parim,” kiitis vallavanem ettevõtmist. „Ootan pingsalt, kuidas need 13 Nõva valla last, kes praegu mujal koolis käivad, oma kooli tagasi tuuakse. Andku ainult mõtteid ette, küll vallavalitsus aitab kaasa!”

„Küsimus on õpikvaliteedis, õpisisus,” arutles Rahumägi. „Kooli küttekulude vähendamine ei paranda õpikvaliteeti.”

Ivo Karindi arvates on Rahumäe põhieesmärk vabastada koolimaja. Põhikool ei mahuks Nõval mujale tegutsema, kuid kui alles jääb vaid algkooli osa, saaks õpitöö kolida näiteks praegusesse vallamajja.

„Vallamaja on märksa väiksem, seal saaks olla vaid esimesed kolm klassi,” nentis Karindi. „Kõik [Deiw Rahumäe] pakutavad lahendused viivad selleni välja.”

Karindi sõnul on Nõval juba mõnda aega räägitud, et mõisahoone, mis on praegu kooli päralt, on kavas muuta hooldekoduks. Vallarahvale oleks see aga ülemäära suur, järelikult tuleksid sinna asukad kaugemalt, kas või Soomest.

„[Rain] Rosimannusele maha müüa!” teadis vallavanem omalt poolt lisada, mis jutud Nõva kandis liiguvad. „Selliste juttude levitamise eest võiks mõned inimesed kohtusse kaevata!” Rahumäe sõnul pole koolimaja mahamüümisest kunagi kellelegi pakutud.

Esialgu vanaviisi edasi

„Järgmisel õppeaastal on kõik samamoodi,” kinnitas vallavanem. „Kuna Lääne-Nigula vald on tellinud uue valla haridusvõrgustiku arengukava, siis selle uuringu põhjal tahame meie panna lauale alternatiivvõimaluse, kuidas Nõva koolis õppetööd jätkata.”

Rahumägi ütles, et Nõva vallas võidakse korraldada ka rahvaküsitlus, millist õppevormi oma koolis soovitakse kohaldada.

Vallavanema sõnul pole Nõva volikogul mingit mõtet hakata koolikorraldust muutma. „Aga me tahame aidata uut Lääne-Nigula vallavolikogu, pakkuda alternatiive, mida teha, kui õpilasi või õpetajaid Nõval vähemaks jääb.”

Rahumägi ei näe iseseisva Nõva kooli lõppemises midagi erakordset. „Koolid on omavalitsuse allasutused. Kui on Noarootsi kooli Nõva õpiosakond, siis ei muutu ju õpilasel-õpetajal midagi,” ütles vallavanem ja lisas, et samalaadset koolikorraldust praktiseeritakse mitmes omavalitsuses, sh Suure-Jaanis ja Mustvees.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hehh
7 aastat tagasi

Arvestada tuleks praeguste maja ehitajatega, kellele vald paar aastat tagasi reklaamis kooli ja teenuseid. Hetkel tundub see kooli teema lihtsalt kirvega selga löömine valla poolt. Tulge meile elama ja koristame teenused ära. Vot see ajabki mind kisendama. Lisaks kooli väljakolimisele mis saab muudest teenustest, mis kooli ruumides on? See lastevähesus ei mängi rolli, kõik peale hoone halduskulude maksab kinni riik. Mille hea pärast loobuda nii heast diilist?

taadu
7 aastat tagasi

no-nii minu lapsed käisid nõva koolis siis kui isegi märke veel polnud alla käigust ära saa valesti aru hariduse kvaliteedis ei kahtle siin keegi

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  taadu

tore, aga praegused lapsevanemad olid siis veel liiga noored, et 10 aastat tagasi alanud “alla mäge minekut” takistada ja sellepärast püüavad nad praegu veel päästa, mis päästa annab. Sa oled juba vanem inimene ja tundub, et veidi ka elus pettunud, ära siis seda siin kommentaarides palun välja ela …

taadu
7 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

ei ole pettund elus vaid soovin et needki inimesed veel alles jääksid kes siin on

ewere
7 aastat tagasi
Reply to  taadu

kui su soov on, et inimesed alles jääksid, mis sul siis laste vastu on? Või saaadame lapsed Noarootsi kooli ning vanemad Tallinna tööle ning nimetame seda “olemasoleva säilitamiseks”? Võta teadmiseks, et vanemad võtavad sel juhul lapsed Tallinnasse (või mujale) kaasa ning Nõvale sinu soovist hoolimata ei jää. Kui soovid, et inimesed Nõvale alles jääksid, siis selle soovi täitumise eelduseks on kooli olemasolu Nõval. Mitte poe või raamatukogu või postipunkti olemasolu vaid KOOLI.

no+nii
7 aastat tagasi

Kallis taadu.
Ilmselt käisid sinu lapsed (lapselapsed) sellel ajal koolis, kui kõik, nagu ütled, hakkas alla mäge minema. Tänaseks on uued lapsed ja lapsevanemad, kellele läheb kool vägagi korda ja tundub, et nemad on rahul kooli ja seal antava haridusega.
Loodame, et sinagi saad tulevikus lapselapsi, siis räägid teist juttu.

taadu
7 aastat tagasi

hehh-ile ei ole see nii nagu sulle paistab kus te kisakõrid siis olite kui kõik hakkas alla mäge minema siis polnud teil sooja ega külma nüüd kui järgi on vaid riismed karjute ja mängite patrioote

kõige teadja
7 aastat tagasi
Reply to  taadu

Ja millal siis kõik “allamäge” minema hakkas? Ehk valgustad meidki. Arvestades, kui lähedal elad sina vallamajale võrreldes teistega siin, siis oleks olnud sul ju eriti lihtne võtta jalad selga ja minna vallamajja “asja” uurima.

..
7 aastat tagasi

Kaua võib jant käija kooli üle , eelmine aasta artiklis oli ka jutt et tuleb lapsi oi kui palju ja mis on aastaga muutunud ? Mitte kui midagi ..

Mari
7 aastat tagasi

Nõva koolimaja on nii ilus hoone, suhteliselt alles restaureeritud, valus-valus kui see maja kuhugi vasakule kanditaks…

mees maalt
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

see ilus kolosseum ehitati alles mõned aastad tagasi ja restuareetitud seda pole. se ,et lapsed kõrval valdades õpivad on pigem õpi kvaliteedis kinni. raiskamine on nii suure maja ülal pidamine nii väheste õpilaste pärast. pigem olgu õudne lõpp , kui lõputa õudus. See suur kisa on pigem selle pärast ,et õpetajad oma töökoha säilitaksid ,sest ega neid kõrval valdadesse ei oodata.

oh aeg
7 aastat tagasi
Reply to  mees maalt

mees maalt, Sinu kooliharidus jäi vist küll 3 klassi juures toppama, enam ammu pole nii vigast teksti lugenud ….
kahjuks ei ole ka su jutt eriti arukas, ega siis ainult kool seda maja kasuta – raamatukogu, postipunkt (samamoodi kogukonna heaks), tuletame meelde kontserte ja suveetendust, kui kool kinni pannakse, kaotame sellest kõik, sest kahjuks ei hakka keegi maja lihtsalt alles hoidma – see kas lastakse laguneda või ikkagi müüakse kellelegi vanadekoduks, hotelliks vms.

Halloo
7 aastat tagasi
Reply to  mees maalt

Käivad ju õpetajad teistes koolides tööl!

hehh
7 aastat tagasi

Taadu on kuidagi vastu igale heale asjale, mis nõvast veel järgi on. Ja seda kõike argumenteerimata. Kas taadu ei mõista, et kui kolivad lapsed, siis kolivad ka perekonnad ja teenused ja siis ongi taadu üksi ei midagi. On asju mida ei mõõdeta rahas või otstarbekuses. Sest kui lähtuda sellest, siis mis hea pärast seda lipuväljakut meil vaja oli üldse? Miks seenioritele päevakeskus loodi kui nad võiks Taebla oma kasutada? Miks me raiskame maad ja matame inimesi surnuaeda kui võiks viisakasse kuuri tuhastada? Vot just sellepärast kriibibki mind teravalt kooli teema ja inimeste suhtumine kooli. Lapse kohta ei öelda kas ta… Loe rohkem »

taadu
7 aastat tagasi

……..ja see et koolibuss ära kadus oli ammu enne Deivi

taadu
7 aastat tagasi

kui paljudel kommentaatoritel käivad lapsed nõva koolis

jah
7 aastat tagasi

Oli nii,et Taebla vald “unustas”Lääne-Nigulaks ühinedes gümnaasiumi kokkuleppesse sisse panna,isegi lapsevanemate arvamust ei küsitud.Kui hiljem küsitigi,siis polnud sellel mingit kaalu enam,ja gümnaasiumil oli kriips peal….